Serieentusiasten Aatu Veikkola: Om vägen du valt inte känns rätt kan du alltid välja en ny
1.9.2021
Aatu Veikkola, som startade ett framgångsrikt företag under gymnasietiden, uppmuntrar unga att försöka förverkliga sina drömmar och att inte oroa sig i onödan för att misslyckas. ”Det är fel att tänka sig att när en ny dörr öppnas, stängs automatiskt den tidigare. Man kan gå fram och tillbaka genom dörrarna.” Det är Veikkolas motto.
Ibland öppnas flera dörrar på en gång. Så gick det för den 18-åriga Aatu Veikkola, när AVOT NY, som han startade tillsammans med vänner, vann Ung Företagsamhet Rf:s tävling Våga vara företagsam. Efter segern har Veikkola fått pröva sina vingar både som podcastvärd och talare på olika event.
Veikkola kan med fog ses som ett modellexempel på en ung, dynamisk person med företagaranda. Han är en av dem som man avser när man talar om omvälvningen i arbetslivet och om hybridmodeller för arbete i framtiden, dvs. en fördomsfri kombination av traditionellt avlönat arbete och företagande.
Varifrån kommer serieentusiastens, som Veikkola kallar sig själv, kunskaper och självförtroende?
– Min mamma är ensamföretagare och hon är min förebild, men jag är också verkligt företagarinriktad till naturen. Jag blir lätt entusiastisk över olika frågor och är beredd att ge dem järnet. Men om någon av de vägar jag har valt inte känns rätt senare är jag inte heller rädd för att byta riktning.
Flera drömmar i stället för ett drömyrke
Veikkola siktar på studier vid handelshögskolan. Han väntar sig att företagande på ett eller annat sätt alltid kommer att finnas med i livet – om inte direkt som företagararbete, så åtminstone som företagaranda i inställningen till livet.
Veikkola funderar på om man kräver att skolelever ska hitta sin yrkesbana för tidigt. Om redan en som går i nian måste veta om hen ska söka in på gymnasium eller yrkesutbildning och vilka ämnen hen ska skriva i studentskrivningarna för att ha en chans till önskad studieplats, kan det upplevas stressande och slutgiltigt att hitta sin väg.
– I skolan fastnar man ofta på ett visst drömyrke. Då glömmer man att dagens ungdomar faktiskt kommer att byta yrke till och med flera gånger i framtiden. Just nu är jag intresserad av handelsbranschen, men det utesluter inte att jag i framtiden också kan studera till exempel för mediabranschen.
– Under skoltiden kan många dessutom ha helt fel bild av sitt drömyrke. Det enda sättet att få reda på det är att pröva, man kan alltid byta riktning om det känns så, uppmuntrar Veikkola.
Var inte rädd för att misslyckas – vad är det värsta som kan hända?
Via tävlingen Våga vara företagsam fick Veikkola och hans vänner möjligheten att göra en podcast med samma namn. Som gäster hade ungdomarna toppnamn inom företagsvärlden i Finland, allt från Supercells grundare Ilkka Paananen till Jasmin Hamid, som är influencer på sociala medier.
Jag tror på mentorskap, och både tävlingen och vår podcast gav unika möjligheter att möta olika människor, bygga nätverk och lära mig av Finlands toppnamn, säger Veikkola.
Podcasten krävde att de unga värdarna också övervann sin egen rädsla, för ibland kändes det spännande att kontakta kända namn. Därför ger Veikkola ett tips till andra unga som funderar på företagande eller något annat viktigt steg i livet:
– Om du är rädd, tänk på det värsta som kan hända. Och om det värsta faktiskt händer, kanske det ändå inte betyder världens undergång? Det lönar sig att modigt pröva saker och ting, men att också medge om det ändå inte var din grej.
– I vår podcast konstaterade Ilkka Paananen att man i Finland är alldeles för rädd för att göra fel och därför tar det säkra för det osäkra. Att göra fel möjliggör tillväxt och inlärning av nytt, konstaterar Veikkola.
Nobelpristagarens vansinniga råd visade sig vara en lärdom
I samband med Paananens kommentar säger Veikkola att han råkade i en förbryllande situation en gång när har skulle tala. Nobelpristagaren Bengt Holmström, som talade vid samma evenemang, blev ombedd att ge de ungas nya företag AVOT NY ett tips. Holmström svarade att han hoppas företaget går omkull.
Bakom scenen förklarade Holmström sedan för den förbryllade Veikkola vad det var fråga om: den amerikanska företagskulturen är fast förknippad med filosofin fail fast, enligt vilken man lär sig bäst för framtiden av misslyckanden och fel. Kommentaren kändes först helt vansinnig, men blev sedan uppmuntrande: ett misslyckande kan fungera som en port till något nytt.
Aatu Veikkolas tips för en livsinställning med företagaranda:
- Pröva modigt – om vägen inte känns rätt kan du alltid gå tillbaka.
- Låt inte rädslan hindra dig – man kan lära sig av sina fel och det är på osäkert område som man ofta växer bäst.
- Sätt igång – det första steget är ofta svårast, men sedan börjar det gå undan som av sig själv.
- Samla ett bra team – ett bra gäng är ofta viktigare än idén.
- Lär av olika människor – möt intressanta människor och lyssna på deras tankar.
Aatu Veikkola, Otto Rantanen och Veeti Hiltunen valde lämpliga försäkringar för sitt företag AVOT NY, som de startade för att delta i tävlingen Våga vara företagsam, i samarbete med Fennia.
Läs mer
- ”Jag ville testa om jag ännu kunde lära mig något nytt” – Pia studerade till ett nytt yrke i vuxen ålder
- För Jaajo Linnonmaa betyder företagande att hitta lösningar
- Spel utvecklar samarbetsförmågan – det går inte att vinna ensam
- Försäkringar för företagare
- Den nya företagarens resa – affärsplanen är en hörnsten
- Bil på landet, elsparkcykel i stan – unga värdesätter rörelsefrihet
Hjälpte det här dig?
Dela