Gå till innehållet
En kvinna sitter i framsätet på en bil.

Bil på landet, elsparkcykel i stan – unga värdesätter rörelsefrihet

11.10.2021

Vilma bor på landet och kör till skolan med egen bil. Ella studerar i stan och tar sig från en plats till en annan med cykel eller elsparkcykel. Båda ungdomarna vill kunna använda olika trafikmedel.

I städer kan unga välja mellan många trafikmedel, medan man ofta inte klarar sig utan bil på landet. Vilma är abiturient i år och tog körkort som 17-åring med undantagstillstånd. Bilen underlättar hennes vardag betydligt.  

– Jag har cirka 30 kilometer till skolan och jobbar dessutom deltid. Hela familjen uppmuntrade mig att gå bilskolan i förtid. Sedan fick jag också mammas gamla bil i födelsedagspresent, säger Vilma.

Körkortet ger självständighet, en försäkring trygghet

Allt färre ungdomar tar körkort på samma sätt som Vilma. Enligt Traficom skaffar bara cirka 54 procent av alla 18-åriga ungdomar körkort av klass B. Vilma bor i Kärkölä och körkortet ger henne både självständighet och möjlighet att vara flexibel.

– Jag kan bestämma min tidtabell själv och ibland också skjutsa mina småsyskon. Förstås är jag lite fundersam när det gäller bilens miljökonsekvenser, och i framtiden intresserar mer ekologiska fordon, som hybridbilar. Nu samåker vi kompisar ofta, för då kan vi också dela på bensinkostnaderna, säger Vilma.

Som bilägare har Vilma blivit insatt i bilförsäkringsärenden. Den obligatoriska trafikförsäkringen kan kompletteras med en frivillig kaskoförsäkring, som ersätter skador på ens eget fordon. När försäkringarna är i skick kan man njuta av den rörelsefrihet som bilen ger.

Efter studenten siktar Vilma på högskolestudier. Hon hoppas också kunna använda mångsidigare färdmedel.

– Nu kör jag bil, men önskar att jag alltid hade friheten att välja! När jag är i Lahtis hyr jag till
exempel gärna en behändig stadscykel. Det är ofta trevligare att åka i friska luften än att sitta inne i en buss, konstaterar hon.

Stadscykel passar studerandes budget

Ella flyttade till Kotka i början av sommaren för att studera till socionom och har vant sig vid livet i stan.

– Jag är redan närvårdare, men ville utöka min kompetens. Barnskyddsarbete och hur det kan utvecklas har alltid intresserat mig, och nu hade jag en bra chans att förverkliga min dröm, säger Ella.

Ella och en elsparkcykel.

Ella njuter rörelsefrihet i sin nya hemstad Kotka.

Ella hittade snabbt en perfekt bostad i centrum av Kotka, och staden erbjuder mångsidiga färdmedel, som stadscyklar och elsparkcyklar.

– Jag är jätteglad att jag kan välja mellan olika färdmedel. Kollektivtrafiken är bra här. Cyklarna passar bra för en studerades budget, och det är kul att åka omkring på gatorna i Kotka med en elsparkcykel.

”Man vet aldrig vad som händer”

Precis som Vilma som kör bil sätter också Ella värde på rörelsefrihet. Färdmedlen som man kan hyra finns lätt till hands, även om planerna skulle ändras i farten.

– Jag är alltid i rörelse och på väg någonstans. Även om jag litar på mina körkunskaper är det alltid bra att vara förberedd på överraskningar, konstaterar Ella.

Oberoende av om man åker bil eller elsparkcykel kan man förbereda sig på oväntade situationer. En olycksfallsförsäkring säkrar snabb vård, så att resan snart kan gå vidare.

Körkort i bilskola eller med undervisningstillstånd? Så här kollar du din försäkring

Hjälpte det här dig?

Dela