Annette Tillander blev framgångsrik företagare och smyckeskonstnär utan utbildning: Gör som hjärtat vill
11.12.2020
Allt fler finländska ungdomar lider av skoltrötthet. Enligt enkäter orsakas tröttheten framförallt av inre och yttre krav på framgång. Den kända företagaren och smyckesdesignern Annette Tillander uppmanar unga att tänka bredare på olika möjligheter för att hitta den egna karriärstigen. Det hjälper också med att hantera pressen.
Enligt Annette Tillander kan man bli framgångsrik, fastän skoltiden inte skulle bjuda på några framgångar.
– Jag är ett levande exempel på det. Alla behöver inte vara fondförvaltare, utan en del kan till exempel tillverka vackra keramikföremål. Unga upplever stress av många orsaker, men det viktigaste är att göra sådant man själv gillar. Gör det som hjärtat vill, säger Tillander.
Företagaren och smyckeskonstnären Tillander föddes in i en känd smyckesfamilj. Hon avklarade den dåvarande grundskoleutbildningen, men upplevde att det inte var något för henne. Dyslexin som försvårade skolgången var en utmaning. Till slut gick hon i lära hos sin far Torbjörn i den berömda smyckesaffären. Nu har det gått 40 år sedan det läroavtalet.
Historien om Tillanders smyckesaffär sträcker sig ända till 1860-talet. Annette Tillander representerar den sjätte generationen.
– Efter skolan jobbade jag fem dagar i veckan. Till en början sågade jag silverbokstäver, men började också göra smyckesskisser. Sedan tillverkade jag silversmycken i några år och jobbade med kundbetjäning, säger Tillander.
Hon är inte den enda med dessa upplevelser. Över 15 procent av 20–29-åringarna har bara sin grundskoleutbildning att luta sig mot. Största delen av dem har inlett studier på andra stadiet, men av en orsak eller annan har de blivit på hälft.
– Jag var kreativ och väldigt intresserad av naturen redan som barn. Trots det tänkte jag aldrig att jag skulle börja jobba inom smyckesbranschen, fastän jag visste vad pappa gör, säger Tillander.
Ärlighet är a och o
För knappt 15 år sedan grundade Annette Tillander en egen smyckesaffär och ateljé i Helsingfors. Företagets omsättning är knappt en miljon euro och tre av hennes fyra barn är med i familjeföretaget. Den äldsta dottern Emmy är heltidsanställd.
– Jag ångrar inte beslutet att grunda företaget. Jag får göra det arbete jag älskar tillsammans med barnen och kan vara mig själv. Jag lärde mig redan av pappa att ärlighet är a och o. Det här är mitt livsverk, säger företagaren och smyckeskonstnären.
Med ärlighet syftar hon på situationer där kunden får just den present eller det föremål som är rätt för henne. Detta trots att smyckets pris skulle vara billigare än vad kunden hade varit redo att betala.
Tillander är en framgångsrik företagare och konstnär på flera plan, men själv värderar hon inte framgång baserat på pengar.
– Så klart behövs pengar också. För mig räcker ändå att jag till exempel kan skapa ett skyltfönster som intresserar människor. Fastän nuförtiden är det min yngre dotter Fanny som bygger skyltfönstren, säger hon.
Smyckeskonstnären och företagaren oroar sig för framförallt kreativa barn. De kanske inte känner igen eller värdesätter sina förmågor.
– Lärare och föräldrar måste uppmuntra dessa ungdomar. De är ofta skygga fastän de borde våga tro på sig själva, säger Tillander.
Läs mer
- Serieentusiasten Aatu Veikkola: Om vägen du valt inte känns rätt kan du alltid välja en ny
- Resultaträkningar på semesterresor och sporrar för branschen från restaurangdisken – Jenni och Joonas Keskinen växte upp för att leda familjeföretaget
- Inre företagsamhet är till fördel för både arbetsgivaren och arbetstagaren – kan du hitta företagarandan inom dig?
Hjälpte det här dig?
Dela