Annette Tillanderista tuli menestynyt yrittäjä ja korutaiteilija ilman koulutusta: Tee sitä, mitä sydän sanoo
11.12.2020
Koulu-uupumuksesta on tullut yhä useamman suomalaisnuoren kiusa. Kyselyjen perusteella uupumusta aiheuttavat etenkin sisäiset ja ulkoiset menestymisen paineet. Tunnettu yrittäjä ja korutaiteilija Annette Tillander haluaa patistaa nuoria miettimään laajemmin eri mahdollisuuksia oman urapolun löytämiseksi. Se auttaa myös paineiden hallinnassa.
Hänen mukaansa ihminen voi menestyä hyvin elämässä, vaikka koulussa menestystä ei tulisikaan.
– Olen siitä itse elävä esimerkki. Kaikkien ei tarvitse olla salkunhoitajia, vaan osa voi valmistaa esimerkiksi kauniita keramiikkatöitä. Nuoret kokevat stressiä monesta asiasta, mutta tärkeintä on tehdä niitä asioita, joista itse pitää. Tee sitä, mitä sydän sanoo, Tillander kehottaa.
Tunnettuun korusukuun syntynyt yrittäjä ja korutaiteilija läpäisi silloisen peruskoulututkinnon, mutta ei kokenut koulunkäyntiä omakseen. Yksi kiusa oli koulunkäyntiä vaikeuttanut lukihäiriö. Lopulta hän päätyi isänsä Torbjörnin oppiin maineikkaaseen koruliikkeeseen. Oppisopimusjaksosta on nyt kulunut 40 vuotta.
Tillanderin koruliikkeen tarina alkaa jo 1860-luvulta. Annette Tillander edustaa kuudetta sukupolvea.
– Koulun loputtua olin viitenä päivänä viikossa töissä. Sahasin alkuun hopeakirjaimia, aloin myös tehdä koruluonnoksia. Sen jälkeen valmistin muutaman vuoden hopeakoruja ja palvelin asiakkaita, Tillander muistelee.
Hän ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Yli 15 prosenttia 20–29-vuotiaista on pelkän peruskoulututkinnon varassa. Suuri osa heistä on aloittanut toisen asteen opinnot. Ne ovat jääneet kuitenkin syystä tai toisesta kesken.
– Olin luova ja kovasti kiinnostunut luonnosta jo lapsesta asti. Siitä huolimatta en koskaan kuvitellut lähteväni korualalle, vaikka tiesin mitä isäni tekee, Tillander kertoo.
Rehellisyys on kaiken a ja o
Annette Tillander perusti vajaat 15 vuotta sitten oman koruliikkeen ja ateljeen Helsinkiin. Yrityksen liikevaihto on vajaat miljoona euroa, ja kolme neljästä hänen lapsestaan on mukana perheyrityksessä. Heistä vanhin tytär Emmy on palkkatöissä täysipäiväisesti.
– En kadu ikinä päätöstä oman yrityksen perustamisesta. Saan nyt tehdä rakastamaani työtä lasten kanssa ja voin olla sellainen kuin olen. Opin jo isältäni, että rehellisyys on kaiken a ja o. Tämä on minun elämäntyöni, yrittäjä ja korutaiteilija sanoo.
Rehellisyydellä hän tarkoittaa tilanteita, joissa asiakas saa juuri sen tavaran tai lahjan, joka on hänelle se oikea. Siitä huolimatta, vaikka korun hinta olisi halvempi kuin asiakas olisi ollut alun perin valmis maksamaan.
Tillander on monella mittarilla menestynyt yrittäjä ja taiteilija, mutta hän ei itse arvota menestystä rahan kautta.
– Totta kai rahaakin tarvitaan. Minulle riittää kuitenkin se, että pystyn esimerkiksi tekemään ihmisiä kiinnostavan upean näyteikkunan. Toki nykyään näyteikkunan tekee nuorempi tytär Fanny, hän kertoo.
Korutaiteilija ja yrittäjä on huolissaan etenkin luovista nuorista. He eivät välttämättä tunnista tai osaa arvostaa kykyjään.
– Opettajien ja vanhempien täytyy kannustaa näitä nuoria. He ovat monesti arkoja, vaikka heidän pitäisi uskoa rohkeasti itseensä, Tillander sanoo.
Lue lisää
- Sarjainnostuja Aatu Veikkola: Jos valitsemasi polku ei tunnukaan omalta, voit aina valita uudelleen
- Tuloslaskelmia lomamatkalla ja kannukset alalle ravintolan tiskihuoneesta – Jenni ja Joonas Keskinen kasvoivat perheyrityksen johtoon
- Sisäinen yrittäjyys on sekä työnantajan että -tekijän etu – löydätkö itsestäsi yrittäjämäistä asennetta?
Auttoiko tämä sinua?
Jaa