Gå till innehållet
Ritningar på skrivbordet.

Vad oroar företag? – De vanligaste bekymren i dessa coronatiden

22.4.2020

Företagen brottas nu med samma grundfrågor oavsett bransch och storlek: hur trygga kassan, göra inbesparingar eller ordna extra finansiering och hur förbereda sig på framtiden. Målet är gemensamt – att klara sig i det utmanande marknadsläget och se till att verksamheten fortsätter även framöver.

Coronakrisen har fört med sig många frågor och bekymmer för företagen. Dessa frågor diskuterar vi varje vecka med våra företagar- och företagskunder runt om i Finland. Direktörerna för regionorganisationerna säger att man på företagen nu främst funderar på tre frågor som är kritiska för företagens överlevnad.

1. Klarar kassan av underskottet till följd av undantagssituationen?

Samtliga företag och företagare har varit tvungna att gå igenom inverkan av corona på såväl sin egen, kundernas som samarbetspartnernas verksamhet. Vanliga frågor som våra kunder ställer gäller just utmaningarna med att trygga kassaflödet.

Inom flera branscher har kundbeteendet förändrats radikalt, och för vissa företag syns inverkan av corona via deras samarbetspartner. Om företagets produktion är beroende av internationella anskaffningskedjor, kan produktionen vara i fara om kedjan brister.

– Ett företag som är beroende av import från Kina eller Italien kan snabbt hamna i svårigheter i brist på komponenter eller andra centrala produktionsdelar, säger regiondirektör för Fennias Västra region Stefan Talus.

2. Inbesparingar eller extra finansiering?

När företagets kassa sinar funderar man på olika alternativ allt från flexibilitet i betalning av lån och arbetspensionspremier till extra finansiering. Även kostnadshantering väcker funderingar i det förändrade marknadsläget.
De främsta kostnadsposterna ses noga över och man fattar svåra beslut t.ex. gällande nedskärningar av personalkostnader.

– Lösningar söks genom förlängda betalningstider och kartläggning av olika finansieringsmöjligheter, konstaterar regiondirektör för Fennias Norra region Jari-Pekka Haverinen.

Om man inte lyckas göra inbesparingar för att underlätta kassaläget, börjar man kartlägga olika finansieringsmöjligheter, som direkta stöd eller statsgaranterade lån. Vad gäller finansiering ska man ha noga koll på finansieringsvillkoren och vilket alternativ som är bäst för företaget.

3. Hur ska vi klara av förändringen?

– Trots flera osäkerhetsfaktorer diskuterar vi mycket med företagen om hur man ska klara sig i dessa tider och förbereda sig för nästa skede. I undantagssituationer gäller det att förstärka riskhanteringen inför kommande utmaningar, påpekar Haverinen.

I dessa osäkra tider ser man dock även glimtar av ljus. För vissa har undantagssituationen lett till nya möjligheter och ökat efterfrågan.

– I denna undantagssituation har företagarna varit tvungna att förnya och omarbeta sina tjänster och produkter för att bättre passa rådande förhållanden. Företagarna är ytterst innovativa och har förmåga att hitta nya lösningar, poängterar regiondirektör för Fennias Sydvästra region Marko Leppänen.

Särskilt inom logistik- och livsmedelsindustrin är efterfrågan fortfarande stark, liksom även inom metall- och maskinverkstadsindustrin. I Sydvästra Finland har vi till och med brist på arbetskraft inom visa branscher.

Hjälpte det här dig?

Dela