Gå till innehållet
Matti Lassila, Potma

Konkurrensfördelar och medarbetarengagemang – SME-företaget tillämpar hållbarhetsåtgärder med ett syfte

5.8.2024

Små och medelstora företag måste ta hållbarhetsfrågorna på allvar. Åtgärder krävs inte bara av kunderna utan också av de egna medarbetarna.

Företaget Potman tillverkar cellplattor i aluminium och hållbarhetsfrågor är djupt inrotade i företagets dna. Ägarna har fattat flera beslut som har gett företaget en konkurrensfördel på inhemska och internationella marknader. Det är dock inte alltid bara fråga om en konkurrensfördel, eftersom hållbarhetsrapportering i vissa branscher redan är ett krav i offerter. Kunderna måste kunna beräkna slutkundens koldioxidavtryck för sin egen produkt.

– Vi försöker återvinna material i så stor utsträckning som möjligt. Till exempel kan överblivet aluminium från tillverkningen återanvändas på annat håll. Vi har lyckats minska energiförbrukningen med 20 procent och vattenförbrukningen i produktionen med 80 procent, säger verkställande direktören Matti Lassila.

– Vår produkt är också mycket miljövänlig. Den är 100 procent återvinningsbar utan att de olika strukturlagren behöver separeras. Lättheten och styvheten gör det möjligt att göra enorma energibesparingar vid tåg- eller fartygstransport eftersom massorna som ska flyttas bara utgör en bråkdel jämfört med traditionella material, fortsätter han.

Av Potmas omsättning på knappt fem miljoner euro kommer 95 procent från produktionen och försäljningen av cellplattor i aluminium. Resterande fem procent kommer från tillverkningen av markeringslinjer för isbanor. De markeringslinjer som tillverkas av det Lapplandsbaserade företaget kan till och med ses i NHL- och OS-rinkar.

– Det är bra publicitet för oss och referenserna är verkligen välkända över hela världen. De vägg- och takpaneler som vi tillverkar används som byggmaterial för fartygsinteriörer och utomhusområden, inom byggnadsindustrin, i hissar, vid byggandet av sterila rum och inom järnvägsmöbelindustrin, säger Lassila.

30–40 procent av Potmas omsättning kommer från direkt export och bolaget planerar att öka exportandelen under de kommande åren.

Anställda engageras med en gruppensionsförsäkring

Potma är ett familjeföretag som ägs av tre syskon och deras föräldrar. Mattis bror Antti Lassila är styrelseordförande och rörelsedirektör.

Hållbarhet är en av hörnstenarna i familjeföretagets framgång, en annan är medarbetarnas yrkesskicklighet och engagemang. Ägarna har löst utmaningarna med att behålla medarbetare genom gruppensionsförsäkringar. Tilläggspensionen har redan funnits i 15 år. Alla fastanställda är berättigade till den, förutsatt att prestationsmålen uppfylls.

– Gruppensionsförsäkringen är också ett tack till personalen, eftersom vi alla är ett team. Alla förtjänar en bit av framgången. Medarbetarna uppskattar verkligen tilläggspensionen, säger verkställande direktören.

Gruppensionsförsäkring ger företag många fördelar. Företag med en hållbar verksamhet bryr sig samtidigt också om de anställdas inkomstnivå efter karriären. Förutom Lassila har även Harri Toivonen, företagare på One Leasing Finland, uttalat sig offentligt i ärendet. One Leasing Finland använder flera belöningsmodeller.

– Gruppensionsförsäkringen är avsedd att långsiktigt engagera nyckelpersoner. För de anställda innebär det en trygghet på ålderns höst. Det är enkelt att spara när pengarna är bättre skyddade, konstaterar Eero Aittolampi, försäljningschef på Fennia.

Potma har varit kund hos Fennia sedan 2018. Lassila värdesätter det mänskliga och kundorienterade arbetssättet på Fennia. Försäkringsfrågor har alltid hanterats enligt överenskommelse.

– Vi har också Skyddet för välbefinnande eftersom vi vill kunna ta hand om personalens åkommor snabbt, säger han.

Boka tid för ett webbmöte