Gå till innehållet
Eldstad.

Nu går eldstäderna varma – glöm inte försiktighetsåtgärderna om du värmer bostaden med ved

4.10.2022

De mångdubblade energipriserna är ett hett samtalsämne just nu. Många har gått över till veduppvärmning för att minska elräkningen. Varje år orsakar eldstäder i genomsnitt 600 byggnadsbränder – vid vedeldning gäller det att ta det lugnt och försiktigt och ha brandvarnare, särskilt om eldstaden har använts sällan de senaste åren.

Enligt Räddningsväsendets fickstatistik inträffar i genomsnitt 600 bränder som startar i eldstäder varje år. Hittills har antalet minskat.

Enligt Räddningsväsendets senaste statistik i PRONTO-systemet inträffade däremot fler byggnadsbränder i augusti än under tidigare år, men ännu är det för tidigt att säga om antalet bränder som uppstått i eldstäder kommer att öka.

Mikko Koski, ansvarig chef för byggnadsskador hos Fennia, påminner om att ta det lugnt och försiktigt när man eldar med ved.

– Om eldstaden eller rökkanalen har använts väldigt lite under lång tid, är det bra att starta eldningssäsongen med måttlig uppvärmning och mindre eldar. Då hinner man samtidigt finslipa sina eldningsfärdigheter, säger Koski.

Enligt Koski kan överhettning av eldstaden orsaka både lindriga och omfattande olägenheter och leda till en ökad brandrisk.

– Elda hellre med måtta varje dag än ett par gånger i veckan med en fullpackad eldstad. Det finns naturligtvis olika eldstäder, tillverkare och bruksanvisningar, och rekommendationerna kan skilja sig något för varje typ av eldstad.

Koski uppmanar att först av allt kontrollera rökkanalen i en eldstad som inte använts på länge, så att inga oväntade blockeringar, såsom fågelbon, har uppstått.

Vissa bostäder har en mekanisk ventilation. I dem uppmanar Koski att kontrollera om ventilationen har en separat ”eldstadsfunktion”. Om den inte har aktiverats kan rök från eldstaden komma in i bostaden.

– Också när man använder spisfläkten är det bra att säkerställa tillförseln av ersättningsluft, så att eldstaden drar ordentligt och röken inte kommer inomhus.

Koski påpekar att elden alltid måste övervakas.

Veden bör vara torr för bästa värmevärde och användbarhet. Koski påpekar även att man inte bör förvara stora mängder ved inomhus eller mot husväggen.

– Ta bara in en sådan mängd ved som går åt för en eldningsomgång. Vid förvaring av vedklabbar utomhus bör man tänka på att stapling av stora mängder ved mot en vägg kan påskynda spridningen av en eventuell brand. Fuktig ved kan dessutom skada väggen.

Eldstäder och rökkanaler som orsak till byggnadsbränder 2014–2020

Varje år orsakar eldstäder och rökkanaler i genomsnitt 600 bränder eller brandfara i byggnader. Källa: Räddningsväsendet

Varje år orsakar eldstäder och rökkanaler i genomsnitt 600 bränder eller brandfara i byggnader. Källa: Räddningsväsendet

Bränder och brandfara i byggnader per månad 2020–2022

Under sommarmånaderna inträffar något fler bränder och brandfara i byggnader än under resten av året. I augusti i år var antalet anmälda bränder och brandfara i byggnader klart högre än tidigare. Källa: Räddningsväsendet

Under sommarmånaderna inträffar något fler bränder och brandfara i byggnader än under resten av året. I augusti i år var antalet anmälda bränder och brandfara i byggnader klart högre än tidigare. Källa: Räddningsväsendet

Alldeles för många saknar släckutrustning

Enligt statistik från Räddningsväsendet har det inte funnits någon brandvarnare eller så har information om dess funktion saknats i så många som över en tredjedel av alla husbränder. År 2020 saknades brandvarnare i över 600 bränder, och i 300 fall saknades information om hur brandvarnaren fungerade. I många fall var det något fel i batteriet.

– Avsaknaden av en fungerande brandvarnare i många bostäder är särskilt oroväckande. Framför allt om man har för avsikt att elda mer bör man regelbundet byta batteri i brandvarnaren och testa varnaren, påpekar Koski.

Brandvarnare är obligatorisk i alla bostäder och övernattningslokaler. Du bör ha en på varje våningsplan och minst en per 60 kvadratmeter. Förutom att installera en brandvarnare är det viktigt att se till att den fungerar: testa den varje månad och byt batteri varje år, till exempel på 112-dagen den 1 december.

– Om man inte får en varning om branden hinner man inte reagera på den. Detta kan resultera i verklig tragik. En brandvarnare är en mycket billig investering med tanke på den nytta och säkerhet som den ger.

Enligt Koski ska det i varje byggnad finnas utöver en brandvarnare även primärsläckningsutrustning.

– Det är bra att öva använda primärsläckningsutrustningen, så att man kan använda den på rätt sätt vid behov. Pulversläckare bör inspekteras varje år eller enligt tillverkarens anvisningar. När en brand uppstår är det viktigast att göra en bedömning av situationen: kan man fortfarande förhindra att branden sprids med primärsläckning eller är branden för stor?

Användning av brandvarnare i bostadsbränder 2020

Enligt statistik från Räddningsväsendet har det inte funnits någon brandvarnare eller information om dess funktion har saknats i så många som över en tredjedel (37 %) av alla husbränder. Källa: Räddningsväsendet

Enligt statistik från Räddningsväsendet har det inte funnits någon brandvarnare eller information om dess funktion har saknats i så många som över en tredjedel (37 %) av alla husbränder. Källa: Räddningsverkets fickstatistik

Kom ihåg följande om du värmer bostaden med ved

  • Glöm inte att sota och hålla eldstaden i gott skick regelbundet.
  • Se till att det finns ett tillräckligt antal fungerande brandvarnare och primärsläckningsutrustning i byggnaden.
  • Se till att det är enkelt att utrymma byggnaden vid en brand.
  • Se till att räddningspersonalen hittar fram vid behov. Använd 112-appen. Se till att du lätt kan hitta bostadens koordinater.
  • Stäng spjällen först när det är säkert.

Hjälpte det här dig?

Dela