Hur kan man bereda sig på elavbrott? Vem ersätter skadorna efter ett elavbrott? – Här är checklistan!
21.12.2020
Elavbrott orsakar ibland hushållen större eller mindre ekonomiska skador när elapparater går sönder, frysen smälter eller någon byggnad skadas. Vet du var du kan söka ersättning?
På sommaren orsakas elavbrott av åska och stormvindar medan de vintertid kan orsakas av rikliga snöfall och tung snö på trädgrenarna. Elavbrotten kan sedan i sin tur ge upphov till mindre eller större skador. En elapparat kan gå sönder medan någon annan kan råka ut för att alla frysvaror förstörs. Ibland kan elavbrott också orsaka skador på byggnader.
– Särskilt i nya byggnader finns det numera mycket teknik, som kan få något fel till följd av elavbrott. Om strömmen går i kall väderlek, kan temperaturen i egnahemshuset eller stugan leda till att rören fryser och går sönder, säger Tomas Udd, produktchef vid Fennia.
Lyckligtvis kan du få ersättning för skador orsakade av elavbrott av ditt elbolag eller från din egen hemförsäkring.
Sök ersättning hos elbolaget eller från hemförsäkringen
Om elavbrottet beror på fel i elleveransen, har du för det första rätt till nedsatt elpris under avbrottet. Om avbrottet varar minst 12 timmar, kan du också få en standardersättning från elbolaget. Närmare uppgifter om prisnedsättning och standardersättning finns på Konkurrens- och konsumentverkets webbplats .
Om elavbrottet leder till ekonomiska skador, till exempel om frysvarorna smälter, elapparater går sönder, eller till skador på byggnader, kan du dessutom få skadestånd. I fråga om skadeersättning är det enligt Udd bäst att först kontakta elbolaget.
– Elbolaget avgör från fall till fall om det förekommit fel i eldistributionen. Om så är fallet, ersätter elbolaget de ekonomiska skadorna utan självrisk.
Vänd dig alltså först till elbolaget. Om det inte förekommit några fel i elleveransen, kan du söka ersättning från din egen hemförsäkring. Hemförsäkringen ersätter skador orsakade av elavbrott enligt försäkringens omfattning.
– Den omfattande hemförsäkringen ger det bästa skyddet vid olika skador. Ju mer omfattande försäkringsskyddet är, desto säkrare är det att du får ersättning, påminner Udd.
Checklista med tanke på elavbrott och skador
1. Försök minimera skadorna
Frysvarorna kan du försöka rädda med hjälp av grannens frys eller vintertid genom att ta ut dem i kölden. Om det inte är möjligt, är det bäst att hålla frysens lock eller dörr stängd hela tiden. Då kan frysen hållas tillräckligt kall i upp till ett dygn, en frysbox ännu längre.
Om det finns risk för att rören fryser, ska du stänga av vattnet och tömma rören. Stäng av egnahemshusets vattenpump och utnyttja om möjligt alternativa uppvärmningssätt, till exempel brasa.
Stäng av elapparater som kan orsaka brandskada om de är påkopplade, till exempel spisen, hårtorken och strykjärnet. På så sätt går de inte igång av sig själva när elen kopplas på igen.
2. Skydda elapparater med överspänningsskydd
Elapparaterna är känsliga för de strömspikar som blixtar orsakar. Man kan skydda sig mot skador med ett överspänningsskydd. Enskilda apparater kan man skydda genom att för några tior köpa en fördelningsdosa med överspänningsskydd. Dessutom kan man låta installera ett överspänningsskydd direkt i egnahemshusets eller fritidsbostadens elcentral, varvid det skyddar alla elapparater i huset på en gång. I de flesta byggnader är sådana redan nu ett krav, men man kan också installera dem i efterhand.
För stugan kan man dessutom med tanke på elavbrott skaffa ett alarm som meddelar till mobiltelefonen om det blir elavbrott på stugan.
3. Sök ersättning hos elbolaget
Elbolagen bedömer alltid från fall till fall om det förekommit fel i eldistributionen. Om så är fallet, ersätter elbolaget de ekonomiska skadorna utan självrisk.
4. Gör en skadeanmälan hos försäkringsbolaget
Du kan också söka ersättning från din hemförsäkring. Den omfattande hemförsäkringen har den bredaste täckningen. Hos oss på Fennia kan du göra skadeanmälan behändigt på webben eller per telefon. I alla byggnadsskador i egnahemshuset, uthuset eller sommarstugan får du hjälp dygnet runt av Fennias Husassistans 24h. Det lönar sig att alltid fotografera och göra en lista över skador orsakade av elavbrott med tanke på skadeanmälan.
5. Bered dig på långa elavbrott
Det är alltid bra att bereda sig på långa elavbrott, till exempel genom att ha tillräckliga förråd hemma. Anvisningar för hur du kan bereda dig på långa elavbrott finns i statsrådets broschyr (på finska).
Fennias produktchef Tomas Udd gav tipsen.
Läs mer
- 3 tips för ett tryggt stugliv
- 5 tips för bättre säkerhet hemma under semestern
- Trafiken blir livligare på sommarvägarna – planering och din attityd inverkar på hur smidig och trygg semesterresan blir
- Företagarens semesterlista: Den som är väl förberedd får en stressfri semester
- Vet du i vilka situationer en bastu måste försäkras separat? Ta del av tipsen från en klok bastuägare
- Varför teckna en hemförsäkring om man inreder med återvunna möbler? Fanny svarar
Hjälpte det här dig?
Dela