Gå till innehållet
Stugor och skog.

Antalet stormskador minskar – gardera dig mot skador när du stänger stugan inför vintern

6.10.2022

Enligt Fennias statistik minskade antalet skador på stugor till följd av naturfenomen 2021 betydligt i förhållande till föregående rekordår. Ersättningsbeloppen för stormskador varierar mycket årligen beroende på antalet stormar och deras styrka. Kraftiga stormar inträffar i huvudsak på hösten och vintern. Det är bra att bereda sig på dem på förhand.

September och oktober är av hävd en tid då många håller på att stänga sin stuga inför vintern. Enligt Statistikcentralen finns det nu över en halv miljon stugor i Finland. Till följd av coronatiden och bättre utrustade stugor tillbringar allt fler finländare tid på stugan även på vintern. Trots detta stängs fortfarande många stugor på hösten inför vintern.

På vintern innebär en oanvänd stuga risker som man bör beakta. Stugan kan få oinbjudna gäster och stormar kan sätta stugan och gårdsplanen på prov. Skador orsakas av exempelvis stormfällda träd eller lösa föremål som slungas mot stugans fönster. Källaren och föremål som förvaras där kan skadas till följd av kraftiga regn. Även båten kan lossna och driva iväg om den inte är ordentligt förtöjd.

Fler regnoväder och stormar i framtiden

Enligt klimatexperter kommer antalet regnoväder och olika extrema väderfenomen, såsom stormar, att öka i framtiden till följd av klimatförändringarna. Ersättningsbeloppen till följd av stormskador varierar mycket eftersom det finns stora skillnader i det totala antalet stormar och deras styrka från ett år till ett annat.

År 2021 ersatte Fennia sammanlagt 306 skador till följd av stormar (året innan var antalet 617). Skador till följd av naturfenomen tredubblades det första coronaåret 2020 i förhållande till året innan. Förra året halverades ersättningsfallen jämfört med rekordåret. En stor del av de ersatta skadorna 2021 orsakades av stormarna Paula och Aatu i juni.

Utvecklingen av antalet skador till följd av stormar på Fennia

Graf Antalet skador till följd av stormar pä Fennia  2019-2021.

Enligt Fennias statistik halverades antalet skadefall till följd av stormar 2021 jämfört med rekordåret 2020. Källa: Fennias statistik

I år har Finland hittills klarat sig undan stora stormar. Antalet skadefall under innevarande år har än så länge varit något färre jämfört med förra året. Det slutliga antalet beror så klart på vilket väder resten av året bjuder på och de eventuella stormarnas styrka.

– Det är viktigt att förbereda sig på stormar genom att hålla stugan i skick och ha grundutrustning till hands, särskilt om man är på stugan året runt, säger Anne Salonen-Kakko, ansvarig expert på Fennia.

Stugorna ligger ofta på glesbefolkade och skogiga områden, där exempelvis fallna träd orsakar större skador än i tätorter och städer.

– Det väsentligaste med att förbereda sig på stormar är att man försöker hålla skadorna så ringa som möjligt. Lösöre och möbler utomhus ska skyddas väl eller sättas fast ordentligt. Kolla även takets skick regelbundet, säger Salonen-Kakko.

Så här minskar du sannolikheten för stormskador:

  • Kolla skicket på taket regelbundet.
  • Håll takrännorna rena så att regnvatten inte samlas intill väggarna.
  • Kontrollera eller låt någon kontrollera skicket på träden intill stugan. Murkna och gamla träd faller lättare och kan skada stugan.
  • Ta in utemöbler och andra lösa föremål eller sätt fast dem ordentligt.
  • Kolla att båten är förtöjd och skyddad.
  • Efter en storm är det viktigt att man kollar om det skett skador. Kontrollera även grannens stuga och ring efter hjälp vid behov.

Kom även ihåg följande om du tillbringar tid på stugan på vintern:

  • Se till att ha rent vatten och mat för flera dagar (rådet är 72 h).
  • Kom ihåg att uppdatera första hjälpen-förpackningen.
  • Se även till att ha levande ljus till hands i händelse av elavbrott.
  • Det är bra att ha en alternativ uppvärmning om strömmen går.

Observera att skador till följd av elavbrott eventuellt kan omfattas av elleverantörens skadeståndsansvar.

Hjälpte det här dig?

Dela