Gå till innehållet
Två kvinnor diskuterar.

It-bolag satsar på sina anställda: Fennias skydd för välbefinnande är en stor förnyelse

16.9.2020

På it-bolaget Mylab är man ivriga över Fennias skydd för välbefinnande som kombinerar arbetshälso- och sjukvårdstjänster. Förvaltningsdirektör Maarit Rantala anser att skyddet för välbefinnande är en betydande förnyelse.

Tjänsten har varit till stor nytta för bolaget Mylab – men också för de anställda. I Fennias skydd för välbefinnande har man buntat ihop företagshälsovård, den lagstadgade olycksfallsförsäkringen samt den frivilliga sjukförsäkringen.

– Vi konkurrensutsatte försäkringarna för två år sedan och blev då kunder hos Fennia. Jämfört med vårt tidigare försäkringspaket har skyddet för välbefinnande inneburit kostnadsbesparingar och de anställda har fått ett större antal tjänster till sitt förfogande. Skyddet har också ersatt vårdkostnader för sjukdomar som konstaterats innan försäkringen trädde i kraft, säger Rantala.

Enligt henne beror kostnadsbesparingarna bland annat på att Fennia debiterar ett fast pris för skyddet. De anställdas ålder eller kön påverkar inte priset.

Mylab, som har över hundra anställda, har specialiserat sig på att utveckla informationssystem för hälsovård och laboratorier. Antalet anställda har ökat stadigt också under coronapandemin. De anställda har gett positiv feedback framförallt på hur lätt det är att använda Fennias skydd för välbefinnande.

Tjänstens kärna består av telefonjouren FenniaVårdaren, där sjuksköterskor tar emot samtal varje dag från klockan 7 till 22.

– FenniaVårdaren fungerar tydligt med allt från råd till hur man slussas vidare för vård. Om en anställd har brutit benet vägleds hen vidare till rätt ställe. Tack vare skyddet har de anställda också haft möjlighet att få sådan vård eller sådana operationer som de inte hade haft råd att betala för själva, säger Rantala.

Arbetshälsa kräver gärningar

Det är onödigt att förneka att arbetshälsan påverkar de anställdas motivation och således också företagets framgång.

I Mylab har man satsat på arbetshälsa under företagets hela 30-åriga historia. Resultaten talar för sig själv: engagemanget är stort och sjukfrånvaron ligger under två procent. Enligt prognosen stiger Mylabs omsättning över 15 miljoner euro i år.

– Vi är väldigt stolta över dessa siffror. Dessutom har de anställda upplevt att företaget verkligen bryr sig om dem, berättar Rantala.

Hon listar också en drös med åtgärder som vidtagits hos Mylab för att förbättra arbetshälsan. Det handlar bland annat om regelbundna arbetsergonomimätningar, fysikalisk behandling, tandvård, understöd för glasögon, trivsel på kontoret samt motions- och kultursedlar. Utöver det har it-bolaget ett eget gym och företaget ger extra ledighet i enligt antalet arbetsår.

– Om man har jobbat över fem år hos oss får man två extra lediga dagar. Över tio års tjänst ger en extra vecka ledigt, säger Rantala.

Tjänsten skydd för välbefinnande erbjuds i samarbete mellan Fennia och Pihlajalinna. Fennia har hand om försäkringarna medan Pihlajalinna har hand om arbetshälsan och vården.

Hjälpte det här dig?

Dela