Gå till innehållet
En man och en projektplan.

Håll förskottsskatten uppdaterad – det är enkelt att ansöka om ändring

1.6.2022

En ny företagare bör försöka beräkna sin inkomst så realistiskt som möjligt för att förskottsskatten ska bli korrekt.

Firmanamn och aktiebolag betalar på förhand förskottskatt på räkenskapsperiodens vinst.

– Det är viktigast att komma ihåg att beloppet av förskottsskatten fastställs utifrån det beräknade resultatet, säger Johanna Vuori, Academy Coach på EMU Growth Partners som är ett expertföretag på ekonomiförvaltning.

Skattemyndigheten grundar i regel sin beräkning av förskottsskatten på företagets tidigare resultat. Om ett företag först ska inleda verksamhet, fastställs förskottsskatten utifrån företagarens beräkning.

Om det finns stora skillnader i företagets siffror mellan olika år, kan det hända att Skattemyndigheten frågar företagaren om huruvida nivån på förskottsskatten är korrekt.

Företagaren bör inte betala en för hög förskottsskatt. Företagaren får dock tillbaka pengarna senare, men pengarna är då inte tillgängliga för affärsutveckling.

Det är mycket svårare att beräkna förskottsskatten för firmanamn än för aktiebolag. Aktiebolag betalar 20 procent i skatt på resultatet, medan beskattningen av firmanamn liknar beskattningen av löntagare: ju mer du tjänar, desto högre skatt betalar du.

– I resultatet för firmanamn inräknas allt möjligt från lägenheter i investeringssyfte till löneinkomster. För att uppbörden av skatt på förhand ska bli korrekt innebär det en kartläggning av tämligen personliga angelägenheter, säger Johanna Vuorto-Honkala, Taloustiimien COO på EMU.

Förskottsskatten kan ändras

Det finns viss möjlighet till flexibilitet i beloppen av förskottsskatt och i betalningstidpunkterna. Om resultatet verkar bli sämre eller bättre än vad ägarna till företaget ursprungligen har beräknat, är det möjligt att ändra förskottsbeskattningen under skatteåret genom att ansöka om ändring av beskattningen i tjänsten MinSkatt.

Förskottsbeskattningen bör alltid ligga så nära sanningen som möjligt för att företagaren inte behöver betala ett alltför stort skattebelopp vid en viss tidpunkt.

– Det kan vara svårt att spara ett stort belopp på förhand. Jag tycker att det är klokast att betala förskottsskatt en gång i månaden. Förfallodagen för betalningen är alltid den 23 i månaden, säger Vuorto-Honkala.

Om företaget har betalat ett för litet skattebelopp, kan företaget efter utgången av skatteåret ansöka om tilläggsförskott  tills beskattningen har avslutats. Tilläggsförskott kan också sökas flera gångar på MinSkatt. Till tjänsten skickas beslut och uppgifter för betalning.

För aktiebolag börjar en nedsatt dröjsmålsränta på två procent löpa den första dagen i den andra månaden efter utgången av skatteåret. Ränta kan på så vis löpa i flera månader, om företaget inte ansöker om tilläggsförskott även om det finns ett behov av det.

Enligt Markku Ojala, ledande expert på Ekonomiadministrationsförbundet, är en ränta på två procent så låg att han inte tror att det påverkar företagarnas beteende.

– Det är ändå bra att vara medveten om det.

Räntan på en obetald skatt blir inte hög förrän efter förfallodagen – oavsett om det är fråga om månatliga förskott eller kvarskatt efter den slutliga beskattningen.

– Skattemyndigheten vidtar då samma åtgärder som vilken fakturautställare som helst som börjar driva in sin fordran. Dröjsmålsräntan uppgår då till sju procent, säger Ojala.

Ta del av försäkringar för företagare

Text: Jarmo Hankivaara 

Artikeln publicerades första gången den 16 juli 2019
Redigerad den 23 maj 2022

Hjälpte det här dig?

Dela