Återhämtning, nätverk, försäkringar och att kunna säga ”nej” – företagare har flera sätt att bekämpa utmattning
4.7.2022
Orken hos företagaren är företagets stenfot, som antingen bär eller fäller företaget. Att slita utmattad är inte ett människovärdigt liv, påminner startup-företagare Jaakko Männistö.
Hyran för lokalen, apparaturen och de anställdas löner slinker snabbt in i företagarens beräkningar. Företagare har dock en viktig resurs som inte kan matas in i Excel – nämligen företagarens egen ork.
Det lönar sig inte för företagaren att underskatta betydelsen av sin egen ork, påminner startup-företagare, keynote-talare Jaakko Männistö.
– En välmående företagares företag mår bra och en blomstrande business ökar på företagarens välbefinnande. En utmattad företagare skadar däremot sin affärsverksamhet och en vågdal i företagets business drar även företagaren med sig. Symbiosen fungerar alltså både i gott och ont.
Man ska inte glömma sig själv fastän man har ett bra flöde i företagandet, påminner Päivi Pärkkä, utvecklingschef för arbetsledning vid Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo. Särskilt nya företagare kan ha svårt att behärska tiden som de använder till företagandet.
– Ibland ska man också säga ”nej”, fastän allt skulle kännas mycket intressant.
I sitt arbete har Pärkkä hört av företagare som blivit utbrända en gång att de nuförtiden kan identifiera när de är utmattade, även av svaga signaler, så som förhöjd puls, tappad matlust, sömnproblem eller ovanligt dåligt mående.
– Alla måste inte lära sig den hårda vägen utan man borde ingripa i utmattning förebyggande.
Det är ingen överdrift att säga att företagarens välbefinnande är företagets stenfot, berättar Ira Dahlman, kundansvarig vid försäkringsbolaget Fennia.
– Kundrelationerna är i fara om företagaren börjar tappa humöret eller om företaget inte levererar produkter eller tjänster enligt överenskommelse.
Verksamhet med dålig täckning lönar sig inte
Männistö har själv varit tvungen att lära sig ta hand om sin egen ork den hårda vägen. Han startade sitt första företag, Feedbackly, för 10 år sedan och jobbade de första fem åren som företagare 16 timmar i dagen.
Nu har han även två andra företag men jobbar endast 10 timmar i dagen. Orsakerna för att arbetstimmarna har minskat är många. Männistö har lärt sig vara mer effektiv i sitt arbete eftersom det inte finns några klara rutiner att lära sig i företagararbetet, utan man måste skapa dem själv.
Därtill har Männistö lärt sig räkna relationen mellan besvär och nytta för sin egen tid. Företagaren kan göra allting gratis själv men detta lönar sig inte i längden eftersom påhugg gnager på det egentliga arbetet. Det lönar sig att granska obligatoriska ärenden från synvinkeln om man kunde utveckla en effektiv process till dem eller om de ska utkontrakteras till någon annan.
Egen flexibilitet bör man spara till nödsituationer, tillägger Männistö. Gummiband ska inte heller ständigt töjas till det yttersta om man inte vill att de brister.
Samarbetsnätverk möjliggör ledigheter för företagaren, påminner Dahlman. Det yrkesmässiga samarbetsnätverket omfattar till exempel samarbetspartner och andra företagare.
Efter en företagarkarriär på några år började Jaakko Männistö även anteckna tidtabeller angående motion i sin kalender, utöver arbetsrelaterade tidtabeller. Då hamnar stödet av det egna välbefinnandet inte alltid i underläge mot arbetsärenden.
Återhämtning är a och o
I sista hand är återhämtning inte något konstigt. Det väsentliga är att livet har annat innehåll än arbete eller annan belastning från vardagen, påminner både Männistö, Pärkkä och Dahlman. Alla har hört vilken betydelse regelbundna måltider, motion, sociala relationer och tillräcklig vila har för människans välbefinnande.
Det är viktigt att hitta lämpliga sätt att återhämta sig, påpekar Männistö. För honom är motion det bästa sättet att återhämta sig. Om rörelse upphör slutar också orken.
– Om jag rör mig mindre stiger min stresskurva och om jag är stressad kan jag inte sova. Därefter är jag så otroligt trött att min effektivitet rasar och jag måste jobba mer, vilket minskar på tiden för återhämtning. Spiralen är snabbt verklighet.
Enligt Männistö har företagare en allmän skötesynd – nämligen att företagare ofta förhåller sig till sin egen affärsverksamhet extremt allvarligt.
– Ibland skulle det vara hälsosamt att konstatera att det inte blev helt som man tänkte, men att detta inte är jordens undergång.
Försäkringar ger säkerhet
Företagaren tänker nödvändigtvis inte på att en FöPL-försäkring hjälper i situationer där arbetsförmågan tillfälligt försvagas eller upphör.
Pärkkä tillägger att om företagaren till exempel blir tvungen att sjukskriva sig på grund av utmattning försäkrar FöPL att företagaren inte blir helt tomhänt. Därtill kan man med hjälp av yrkesmässig rehabilitering till och med skaffa sig ett nytt yrke eller en ny näringsgren.
Dahlman uppmanar att överväga om företagaren har hållit sin FöPL-arbetsinkomst på en sådan nivå att man med hjälp av den kan vara borta från jobbet vid behov. I genomsnitt är arbetsinkomsten för en finländsk företagare 22 000 euro i året, vilket betyder 1 300 euro brutto i FPA:s sjukdagpenning. Frågan är om företagaren verkligen har råd att leva med denna summa under hela sjukledigheten.
Dahlman tillägger att det lönar sig att sköta olika problem förebyggande än lösa dem med sina sista krafter. Till exempel tjänsten FenniaVårdare garanterar en snabb tillgång till vård, så att företagaren kan söka hjälp i tid och inte slösa bort tid på att köa.
Vad är egentligen betydelsefullt?
Under årens lopp har Männistö upptäckt att man med en enkel fråga kan definiera nivån på företagarens utmattning. Det lönar sig att fråga företagaren varför hen gör vad hen gör som företagare.
– Om svaret är ”vet inte” är företagaren eventuellt i ett läge där hen bara sliter från dag till dag utan att stanna upp för att fundera på varför hen sliter.
Att sköta om orken berör såklart inte endast företagare.
– Att slita utmattad är inte ett människovärdigt liv för någon, vare sig det är fråga om företagare eller arbetstagare, påminner Männistö.
Kontakta oss nuText: Tuovi Mäkipere
Foto: Jaakko Männistö
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela