Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Hockeyspelare Nemo Pajula
Hockeyspelare Nemo Pajula.

Fennia x Framtidens stjärnor: Ambition och utveckling driver Nemo Pajula framåt i sin ishockeykarriär

28.6.2024

Fennia stöder Finlands Paralympiska Kommittés grupp Framtidens stjärnor. I den här artikeln skildrar vi gruppens unga idrottares berättelser och tar del av deras framtidsmål. Från 2024 års grupp presenterar vi härnäst Nemo Pajula, en ishockeyspelare som blev uttagen till gruppen i början av året.

Årets Tammerforsbo 2024 Nemo Pajula är redan en bekant figur för många finländare, även om man inte följer ishockey – och än mindre den ännu något obekanta versionen av sporten i Finland, paraishockey.

Som 17-årig skadefri juniorspelare i Ilves skadade Pajula sig under en match i FM-serien 2022, och övergick till att spela paraishockey 2023 när det stod klart att den unga spelaren inte skulle kunna stå på ett par skridskor igen. När Jari Härkälä, tränare för det finska landslaget i paraishockey Paraleijonat, tyckte att tiden var rätt för att närma sig Pajula, testade spelaren sin välbekanta sport sittandes på en hockeysläde.

I Tammerfors startade en regelbunden paraishockeyverksamhet först i april 2023 i Pajulas hemmalag Ilves vid sidan av Special Hockey som startade lite tidigare och spelas upprätt på isen. Nu tränar laget från Tammerfors redan för att nå paraishockeyligan på FM-nivå, men Pajula, som utvecklades snabbt tack vare sin bakgrund inom sporten, fick en plats i ligan före sitt hemmalag.

Pajula inledde sin karriär i Paraishockeyligan i Riihimäki Kiekko-Nikkarit, som liksom Paraleijonat tränas av Härkälä. Pajula har börjat vänja sig vid sin nya spelposition i laget och har testat både anfalls- och försvarspositionerna under säsongen.

– Jag behöver fortfarande förbättra min användning av kälken, men mitt öga för spelet är tillräckligt bra och jag har på finsk nivå tillräckligt bra lagkamrater i kedjan för att veta var jag ska placera mig och om pucken kommer – skjuta mot mål. Jag tycker att jag har hittat min plats rätt bra. Jag har fått spela jäkligt mycket och med bra spelare. Det finns ju allt som allt inte så många spelare, säger Pajula.

Pajulas arbete i det nya laget belönades våren 2024, när Kiekko-Nikkarit med Nemo i laget vann Finska mästerskapen i paraishockey. Nemo själv slutade på andra plats i ligans poängtabell med siffrorna 3 + 5. Samtidigt har Pajula också redan deltagit i landslagets träningsmatcher och träningsring.

– Jag vet inte om jag kommer att spela landslagsmatcher nästa säsong, men låt oss säga att mitt mål är att inom två år bli en ordinarie landslagsspelare och ha en viktig roll i landslaget. Landslagsträningar skiljer sig förstås alltid från klubbträningar. På landslagsträningar och särskilt på Framtidens stjärnor-isen kan jag utveckla mina egna spelegenskaper, vilket har hjälpt mig mycket.

På Härkäläs inbjudan kunde Nemo också delta i Framtidens stjärnor-träningar för hockeyspelare på Pajulahti Paralympic Training Centre redan innan han officiellt valdes ut till den grupp idrottare som skulle tränas till toppnivå – då fortfarande på egen bekostnad, vilket säger en hel del om spelarens vilja att utvecklas som hockeyspelare.

När den officiella utnämningen till gruppen kom i början av 2024 sa Pajula att han särskilt såg fram emot dagarna med styrketräning och att testa spelarna och jämföra sig med andra paraishockeyspelare. Till sommaren, efter de två första lägren, verkar förväntningarna ha infriats.

– Gruppen består av ett bra gäng spelare och bra coachning. Så det är en bra känsla att kunna utvecklas och testa hur jag klarar mig på gymmet.

Den nyutexaminerade merkonomen avancerar inom sporten

Eftersom Pajula under paraishockeykarriären redan hade lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier, anser han att det nästan har gått av sig självt att ägna sig åt båda. Med bara några träningspass i veckan på kvällar och helger under säsongen i Paraishockeyligan, och läger och turneringar alltid på helgerna, har det inte varit några större problem i vardagen.

I början av juni utexaminerades Pajula på utsatt tid som merkonom från idrottsklassen.

– Idrottsklassen gjorde det lättare att idrotta som studerande. Jag kunde alltid delta om jag råkade ha något under skolveckan, eller behövde vila efter en tuff turneringshelg, till exempel. I januari spelade jag sex matcher på två dagar i Peurunka SISU Cup, varefter jag var tvungen att meddela läraren att jag inte riktigt kunde röra mig och var tvungen att återhämta mig.

Idrotten har hittills också dominerat hans framtidsplaner, och Pajula har ännu inte något egentligt yrke i åtanke efter examen.

– Kanske studerar jag vidare, och ett jobb inom försäljning och affärsverksamhet inom mitt eget område skulle inte vara ett dåligt alternativ. Jag har också tänkt på idrottsbranschen, och eftersom jag redan har många följare på sociala medier skulle samarbeten på sociala medier kunna bli åtminstone någon form av inkomstkälla i något skede, funderar 19-åringen.

Ännu när han gick med i Framtidens stjärnor hade Pajula inte desto mera följt med paraishockeyn i världen, förutom finalen förra vintern i paralympiska spelen i Peking och den amerikanska spelaren, som enligt Nemo ”åker rätt obehindrat”, Jack Wallaces videor på Tik Tok. Idrottsdrömmarna utspelar sig redan nu på internationell is.

Han har fortfarande stöd i hockeykarriären av sin familj och sina vänner, som vet vad sporten kräver av honom, hejar på och ivrigt frågar när man kan komma och titta på matcherna i Paraishockeyligan i Tammerfors.

– Hans största dröm är att en dag få spela för Finland i både A-seriens VM-tävlingar och i de paralympiska spelen. Det skulle vara fantastiskt.

Nemo Pajula jääkiekkoilee

Paraishockey

  • Paraishockey spelas i stort sett med samma regler som traditionell ishockey. Den största skillnaden är att man åker skridskor på isen sittandes i en kälke som har två skridskoskenor. Det finns två klubbor: med bladen skjuter man pucken och med dubbänden stakar man sig fram. Matcherna spelas i en vanlig hockeyrink och speltiden är 3 x 15 minuter.

  • Den fartfyllda grenen lämpar sig för sådana spelare med funktionsnedsättning som kan kontrollera sin överkropp väl och har god sittbalans och god funktionsförmåga i händerna. Den vanligaste skadan som en paraishockeyspelare har är skada på nedre extremiteter, till exempel amputation, men även personer med ryggmärgsskada kan spela paraishockey. Grenen passar även bra för ishockeyspelare som till exempel på grund av knäskador eller andra idrottsskador inte kan spela traditionell ishockey.

  • I Finland kan paraishockey även spelas av personer utan funktionsnedsättning. Tillsvidare spelas paraishockey både i hemlandet och i paralympiska spelen i mixade lag av damer och herrar.

  • Grenen ingår i programmet för paralympiska spelen sedan 1994. Sverige vann den första paralympiska guldmedaljen, men under senare år har USA dominerat grenen. På internationell nivå spelas även VM och EM samt olika turneringar.

  • Säsongen 2022–2023 spelade 3 lag i FM-seriens paraishockeyliga: SISU Paraicehockey (Jyväskylä), TPS Paraicehockey (Åbo) och Kiekko-Nikkarit (Riihimäki). Dessutom finns Kiimingin Kiekko-Pojat i Uleåborg som har spelat i Paraishockeyligan och Ilves Paraicehockey i Tammerfors. I hemlandet ordnas också enskilda turneringar och läger med låg tröskel.

Foto: Pasi Rahikka (Framtidens stjärnor), Eveliina Markovaara (i Ilves spelutrustning)

Lue lisää

Framtidens FenniaSamarbetspartnerArtikelFennia
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor