Fennia x Framtidens stjärnor: Bakgrundsteamet lyfter parasimmaren Daniela mot toppen
17.6.2022
Daniela Sohlman vet att man kommer långt med mod och målmedveten träning när det gäller idrott. Viktigt är också stödet från personerna omkring dig – även om du utövar individuell idrott.
Parasimmaren Daniela Sohlman, 16, är med i de ungas paralympiagrupp, det vill säga Framtidens stjärnor, och har idrottat målinriktat i flera år. Grenen går i släkten. Både hennes far och farfar har varit simmare. Man kan nästan säga att Daniela har växt upp i simbassängen.
– Jag har simmat i en tävlingsgrupp sedan jag var nio år. Beroende på funktionsnedsättningen kan parasimmaren träna och tävla med personer utan funktionsnedsättning i samma grupp, berättar Daniela.
I parasimning delas de tävlande in i klasser efter funktionsnedsättning. Danielas klassificering är S10, som är klassen för simmare med lindrigare rörelsenedsättning. Daniela simmar i alla grenar förutom bröst, eftersom hennes knä inte klarar av det.
– Min favoritgren är frisim. Tidigare var jag medeldistansare, det vill säga jag simmade sträckor på 200–400 meter. Nu har jag gått över till kortare sprintdistans, det vill säga 50 och 100 meter. Jag tränar åtta gånger i veckan.
Mod belönar
Den avgörande stunden i Danielas idrottskarriär var när hon bestämde sig för att berätta för sin dåvarande träningsgrupp att hon var paraidrottare.
– Fram till dess hade jag velat hemlighålla det, eftersom jag bara var tolv år och osäker på mig själv. Vi bestämde att min tränare skulle berätta det. Jag kunde själv inte vara på plats utan gick hem från träningen före de andra. Hemma oroade jag mig för om simkamraternas attityd gentemot mig skulle förändras. Men så blev det inte. Det var en lättnad för mig.
Eftersom Daniela var öppen om sin paraidrott blev det också mentalt lättare att delta i det första finska mästerskapet. Daniela simmade hem en delad guldmedalj på 400 meter. Efter det första finska mästerskapet har hon hunnit få flera medaljer i både nationella och internationella tävlingar.
Lägren ger energi till vardagsträningen
Framtidens stjärnor tränar i gemensamma träningsläger fyra gånger per år. För Daniela var det senaste lägret ett av de bästa hittills.
– Jag fick ut mycket från lägret och känslan efteråt var jättebra. Under veckoslutet hade vi bra träningar där jag fick simma hårt. Jag fick utveckla mig själv även utanför gymmet, sammanfattar Daniela.
Daniela vill tävla i de paralympiska spelen.
På lägren får simmaren mer individuell coachning jämfört med de vanliga gruppträningarna.
– Man hinner få ett bättre grepp om sammanhanget när tränaren har mer tid för varje idrottare. Just nu är vi fyra simmare i Framtidens stjärnor.
Anledningen till att lägret var så bra ligger dock utanför självutvecklingen och prestationerna: den ligger i gemenskapen.
– Det bästa var att jag fick bekanta mig med nya människor – de gjorde lägret speciellt. Den gemensamma stunden med strandbastu och simning på lördagskvällen blev ett trevligt minne. Lägren piggar upp i vardagen och de ger mig alltid ny energi till träningen.
Stöd mot framtida mål
Personerna omkring Daniela är förutom en källa för motivation även de viktigaste personerna som möjliggör hennes idrottskarriär.
– De viktigaste främjarna av min simkarriär är mina föräldrar. De har hjälpt mig mycket. De sponsrar utrustningen och tävlingsresorna och fungerar som ett stöd för mig även i övrigt. Min tränare däremot hjälper mig att utvecklas som idrottare. Det är viktigt att vi kan ha en öppen kommunikation. Oersättliga är även mina simkamrater och det stöd jag får av dem.
Daniela siktar högt med hjälp av alla som stöttar henne. Ett kortsiktigt mål är att förbättra de egna rekorden i de europeiska ungdomsspelen EPYG (European Para Youth Games), som ordnas i Finland nästa sommar. Det långsiktiga målet är ambitiöst: Daniela vill tävla i de paralympiska spelen.
Parasimning
- Simning är en sommarparalympisk gren för idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller utvecklingsstörning. Simgrenarna är frisim, ryggsim, bröstsim och fjärilssim samt medley som består av alla fyra simsätten. Simreglerna följer de internationella simreglerna, med vissa undantag.
- Simmarna klassificeras utifrån deras funktionsförmåga. Det finns klasser för personer med rörelsenedsättning (1–10), synnedsättning (11–13) och utvecklingsstörning (14). Klasserna består av förutom siffran även bokstäverna ”S” eller ”SB”. Bokstäverna anger simstilen: S = frisim, fjärilssim och ryggsim, SB = bröstsim.
- I Finland ordnas varje år de finska mästerskapen på kortbana och långbana. Även GP-simtävlingarna har grenar för parasimmare. Parasimmare kan delta i alla nationella tävlingar.
Fennia stöder de framtida stjärnornas resa
Till de ungas paralympiagrupp 2022, det vill säga Framtidens stjärnor, har 24 lovande idrottare valts ut från totalt 12 olika paraidrottsgrenar. Under året deltar idrottarna i fyra läger i Pajulahti idrottscenter, som är Finlands officiella Paralympic Training Center. Via gruppen är vägen öppen ända fram till Finlands paralympialag.
Den paralympiska kommittén och Fennia har samarbetat med paraidrottarnas försäkringar sedan 2019, och 2022 är Fennia med och stöder de framtida stjärnornas resa. För Fennia är det viktigt att heja på de unga idrottarna på deras resa mot egna topprestationer, varthän resan leder. De unga har framtiden framför sig och Fennia anser att det inte finns bara en möjlig framtid, utan många framtida möjligheter.
Läs mer
- Fennia x Framtidens stjärnor: Sini rullar mot sina mål med passionen som drivkraft
- Fennia x Framtidens stjärnor: Laget får rullstolsbasketspelaren Henri att ge allt på planen
- Fennia x Framtidens stjärnor: Resiliens är den alpina paraskidåkaren Nettes trumfkort
- Socialt ansvar – samarbete för likvärdighet
- Kärnan i Fennias ansvarsfulla verksamhet utgörs av ekonomiskt och socialt ansvar samt personalansvar
Hjälpte det här dig?
Dela