Gå till innehållet
Elrullstolsinnebandyspelarna Walter och Kasper.

Fennia x Framtidens stjärnor – Elrullstolsinnebandyspelarna Walter och Kasper vill avancera i både idrotts- och yrkeskarriären i framtiden

5.6.2023

Fennia stöder Finlands Paralympiska Kommittés grupp Framtidens stjärnor. I den här artikeln skildrar vi gruppens unga idrottares berättelser och tar del av deras framtidsmål. Från 2023 års grupp presenterar vi nu Walter Östergård och Kasper Vuorinen som spelar elrullstolsinnebandy.

Sedan två år tillbaka har den finska landslagsspelaren Kasper Vuorinen tränat som den första och enda elrullstolsinnebandyspelaren i Finlands Paralympiska Kommittés träningsgrupp Framtidens stjärnor för olika grenar. Nu har han äntligen funnit en kamrat även i sin egen gren.

Walter Östergård, som i år fyller 20 år, märktes som en potentiell toppidrottare inom elrullstolsinnebandy efter att han tog sig vidare från BK-48-laget i Vasa till landslagets träningsring 2022.

Även om Östergård på grund av sina tidsscheman ännu inte har kunnat delta på lägren för Framtidens stjärnor i början av året, har han fått spela med den ett år äldre Vuorinen i landslagsringen. Duon har också mött Vuorinens ligalag i Helsinki Outsiders träningar, där Östergård deltar efter förra höstens flytt till huvudstadsregionen för studier.

Båda ungdomarna har uppmärksammats, särskilt för sina förmågor att göra mål. Vuorinen har utvecklat sina färdigheter sedan han var barn, då han i tredje klass började spela elrullstolsinnebandy, och har redan spelat på internationell nivå i EM och VM. Han berättar att han la märke till Walters framsteg redan innan Walter blev uttagen till Framtidens stjärnor.

– Walter har utvecklats mycket under de senaste åren och kommer säkerligen att utvecklas ännu mer i framtiden. Förhoppningsvis kan vi i slutet av året tillsammans utveckla de egenskaper som krävs för toppidrott även i Framtidens stjärnor.

Grenen träffade mitt i prick vid 12 års ålder

Walter Östergård har lång bakgrund inom grenen. Östergårds spelkarriär började vid 12 års ålder, när han första gången testade en sportrullstol för innebandy på Liikuntamaas prova-på-aktivitet i anslutning till hjälpmedelsmässan som hålls vartannat år i Tammerfors.

Den fartfyllda elrullstolsinnebandyn kräver både taktiska och tekniska färdigheter, eftersom den ena handen används för att styra rullstolen och den andra för att hantera klubban och bollen. Dragningskraften för just den här grenen är fortfarande ett mysterium även för honom själv.

– Tidigare var jag inte intresserad av någon idrott alls – av någon anledning är den här grenen ämnad för mig, säger Östergård.

Även om grenen har utvecklats för personer som använder elrullstol i vardagen, får man delta i matcherna om man använder ett rörelsehjälpmedel i det dagliga livet. Liksom Östergård – och Vuorinen – använder många elrullstolsinnebandyspelare en manuell handstyrd rullstol i andra aktiviteter utanför spelplanen.

Det viktiga spelredskapet var alltså inte känt sedan tidigare för Östergård, som har en sällsynt medfödd muskeldegeneration kallad nemalinmyopati. Tack vare ödet fanns det ett elrullstolsinnebandylag i hans hemstad och han hittade en ny hobby.

I början spelade Östergård i SB Vasa, ett lag som huvudsakligen bestod av vuxna spelare och som under lång tid dominerade FM-serien i elrullstolsinnebandy på 2010-talet. För att kunna spela med jämnåriga beslutade Walter tillsammans med sin far, Mats Östergård, att bilda ett separat juniorlag med nya spelare från Walters bekantskapskrets.

Efter några år övergick de unga spelarna i Finlandia-serien tillsammans med de vuxna som spelade i FM-serien från SB Vasa till BK-48 i samma stad. Fadern Mats började träna Walters lag, som lyckades vinna klubbens första finska mästerskap i elrullstolsinnebandy 2019, innan man började avbryta och ställa in seriesäsongerna på grund av coronapandemin.

Siktet på en dubbel karriär

När en idrottare avancerar inom tävlingsidrott ställs idrottaren oftast inför frågor om en dubbel karriär. För att kunna fortsätta idrottskarriären måste han eller hon ta itu med utmaningarna att kombinera den med studier eller jobb.

Östergård och Vuorinen har nyligen påbörjat sina studier och brottas också med detta tema. Östergård ska avlägga diplomingenjörsexamen vid Aalto-universitetet och Vuorinen genomför tradenomstudier inom den öppna yrkeshögskolan.

– Jag har märkt att det inte alltid finns tid för både idrott och studier, utan du måste göra vissa val. Men när du har ett hektiskt program hjälper idrott också till att minska vardagsstressen, säger Östergård.

Att göra karriär vid sidan av idrotten är viktigt för båda ungdomarna, särskilt eftersom möjligheterna att kunna försörja sig på elrullstolsinnebandy ändå är små.

– Själv skiljer jag gärna på arbete – eller för tillfället studier – och hobbyer eller idrott, säger Vuorinen som hoppas kunna arbeta med kontorsuppgifter inom handel.

Nya ungdomar till framtidens spelplaner

Coronapandemin och dess efterverkningar under de senaste åren har lett till ett minskat idrottsutövande, både bland paraidrottare och personer utan funktionshinder. Bristen på idrottare märks för närvarande också inom elrullstolsinnebandy, där till exempel FM-seriesäsongen som avslutades i april fick spelas utan fulla lag.

Eftersom man inte fick ihop tillräckligt många lag fick spelarna i Vasa och Uleåborg bilda ett kombinerat lag, där Östergård till sist mötte Vuorinen i finalmatchen i HOS-serien. Östergård, som vann silver under säsongen, uppmanar nya spelare att börja spela:

– Grenen är en lätt att komma in i. Naturligtvis beror det på personen, men om man försöker kan man även nå framgång.

Kasper Vuorinen säger att yngre spelare lyckligtvis är på ingång, även om de kanske inte spelar på FM-serienivån än på ett tag.

– Finlandia-serien fungerar bra och många nya spelare kommer och tränar. Just nu har HOS Akatemia många som är riktigt unga, konstaterar Vuorinen.

Men medan vi väntar på att ungdomarna ska växa till sig kommer vi förhoppningsvis att få se Walter Östergård och Vuorinen göra mål i stortävlingar i andra länder.

– Jag skulle med glädje spela i internationella turneringar. Jag har ju inte varit med i några officiella turneringar ännu, säger spelarlöftet.

EM-tävlingarna i elrullstolsinnebandy är planerade till nästa år, 2024, och även Vuorinen ser fram emot de internationella tävlingsresorna.

– I slutet av maj åker vi först med Helsinki Outsiders till Flanders Cup för klubblag i Belgien.

Elrullstolsinnebandy

  • Elrullstolsinnebandy är ett lagspel som påminner om vanlig innebandy. Fyra spelare och en målvakt från varje lag är på planen samtidigt.
  • Matcherna i de inhemska serierna består av två perioder på 15 minuter och de internationella matcherna av två perioder på 20 minuter. Spelplanen är något mindre än en normal innebandyplan, målen är betydligt lägre och klubban något kortare och lättare än i stående innebandy.
  • Officiellt är matcherna öppna för spelare som använder ett rörelsehjälpmedel i sitt dagliga liv. Spelaren kan använda en t-stick-klubba som fästs i rullstolen, om spelaren inte kan använda en normal innebandyklubba på grund av nedsatt funktionsförmåga i händerna.
  • På internationell nivå tävlar man i EM- och VM-tävlingar. På nationell nivå tävlar man i FM-serien och Finlandia-serien, som är den näst högsta serienivån. Grenen kan utövas i Innebandyförbundets idrottsföreningar som har aktiviteter inom elrullstolsinnebandy.
  • För tillfället finns verksamhet i Helsingfors (Helsinki Outsiders), Tammerfors (KooVee), Åbo (TPS), Vasa (BK-48) och Uleåborg (Heitto Heavyweights). I Finlandia-serien spelade även det estniska laget Estonian Wolves under säsongen 2022–2023.
  • Grenen skapades på 1970-talet i Holland. I Finland startade verksamheten 1993 och FM-serien 1997. I VM 2022 slutade Kasper Vuorinens finska lag på fjärde plats efter en knapp förlust i bronsmatchen mot värdlandet Schweiz.

Hjälpte det här dig?

Dela