Gå till innehållet

Det krävs inga underverk för att ta hand om ett sällskapsdjurs hälsa – försäkringen bör vara i ordning

7.2.2023

Att skaffa en hund eller ett annat sällskapsdjur medför ett långsiktigt åtagande och det är ett beslut som ska övervägas noggrant. En del av åtagandet innebär att ta hand om djurets hälsa och att bereda sig på utgifterna för hälsovård. Det är om inte omöjligt åtminstone mycket svårt att förebygga de flesta sjukdomar. Då är en snabb konsultation hos en veterinär och en försäkring till stor hjälp.

Utifrån konsumentundersökningsuppgifter för 2016 har Statistikcentralen uppskattat att det finns cirka 700 000 hundar i Finland. Drygt 530 000 av dessa är införda i Kennelförbundets register. Enligt Statistikcentralen är antalet katter i sin tur cirka 590 000.

En kundundersökning som Fennia gjort visar att beslutet att skaffa ett sällskapsdjur ofta övervägs under lång tid. Vanligtvis bottnar beslutet i en föreställning om att ett sällskapsdjur hör till livsstilen. Ofta har även någon form av livsförändring ett samband med beslutet att skaffa ett sällskapsdjur (en flytt, en skilsmässa eller ett nytt parförhållande) eller så skaffar man ett djur som sällskap.

Merparten av de sällskapsdjur som försäkrades hos Fennia 2022 var hundar (86 %). Det har inte skett någon större förändring av andelen hundar under de senaste åren. Antalet försäkrade katter har däremot stigit och uppgick i fjol till cirka 9 % av alla försäkrade djur.

”Sällskapsdjuret upplevs vara en del av familjen och man är beredd att satsa på dess välbefinnande även i form av ett försäkringsskydd”, berättar Fennias produktchef Miramari Sahakoski.

De vanligaste djuren som försäkrades hos Fennia 2022

De vanligaste djuren som är försäkrade hos Fennia 2022.

Största delen (86 %) av alla djur som försäkrades hos Fennia 2022 var hundar. Andelen katter var 9 % och antalet har stigit under de senaste åren. Källa: Fennias statistik

De vanligaste hundraserna som försäkrats hos Fennia är labrador, golden retriever, schäfer, chihuahua och shetlandshund. Andelarna motsvarar någotsånär hundrasernas utbredning i Finland.

Fennias kundundersökning visar att en försäkring för sällskapsdjur oftast tecknas som skydd mot höga veterinärkostnader. Man antar att man ofrånkomligen kommer att behöva besöka veterinären med sällskapsdjuret.Även tidigare erfarenheter av sällskapsdjur som plötsligt insjuknat eller råkat ut för en olycka och tillhörande veterinärkostnader får många att teckna en försäkring för ett nytt sällskapsdjur. Personer som har valt att inte teckna en försäkring har gjort det på grund av sällskapsdjurets höga ålder, (hundens) ras eller försäkringens pris.

Med distanstjänsten får du snabbt kontakt med en expert

”I Fennias försäkring för sällskapsdjur ingår en kostnadsfri online-veterinärtjänst. Via tjänsten får du snabbt hjälp om ett sällskapsdjur insjuknar eller skadar sig”, tipsar Sahakoski.

Via tjänsten får du videokontakt med en veterinär som ger råd, bedömer behovet av vård och vid behov hänvisar till fortsatt vård på en djurklinik. Om ingrepp eller vård på en djurklinik inte behövs, får kunden tydliga anvisningar för vård av sällskapsdjuret hemma.

Online-veterinären kontaktas oftast i juni och juli. I semestertider är folk mer på språng och därmed får även familjens fyrfotade medlem vara med om både det ena och det andra.

Fennia-kunders konsultationer med online-veterinären 2022, index (100) = januari

Källa: FirstVet Finlands statistik

De vanligaste förfrågningarna gäller utslag och magbesvär

Öron- och hudbesvär samt matsmältningsproblem är på årsnivå de vanligaste orsakerna till att djurägare kontaktar online-veterinären. Om det går smittsamma magsjukdomar kan de här besvären för en tid vara de vanligaste orsakerna.

”Antalet fall med hosta, ögonbesvär och huggormsbett går upp och ner enligt månad och årstid. På sommaren förekommer förhållandevis fler sår, skadade klor och haltande djur, medan kennelhosta – hundarnas ”förkylning” – är vanlig på hösten. I jultider kan fler förgiftningar förekomma, när hundar äter choklad”, förklarar FirstVet Finlands landschef Maiju Tamminen.

Endast tre procent av förfrågningarna gäller vård av ett olycksfall. Det här beror antagligen på att det nästan alltid krävs ett snabbt besök på en djurklinik om ett djur har skadat sig. Behovet av vård är i dessa fall klart.

Orsaker till konsultationer med online-veterinären 2022

Källa: FirstVet Finlands statistik

Tips för vård av ett sällskapsdjur

Med undantag av skador är det om inte omöjligt åtminstone mycket svårt att förebygga de flesta sjukdomar.

”Det är omöjligt att veta om ett kroniskt besvär kommer att visa sig hos en hund. I motsats till den allmänna uppfattningen kan man tyvärr inte förebygga till exempel allergier med hjälp av dieten”, säger specialveterinär Päivi Kuisma på Evidensia Eläinlääkäripalvelu.

Om man funderar på att försäkra ett sällskapsdjur lönar det sig att göra det så snart som möjligt redan när djuret är en unge och när inga sjukdomar ännu har konstaterats.

”Även om inga kroniska sjukdomar skulle visa sig, kan man ha otur och en olycka kan inträffa. Om ägaren då är villig att anlita en kostsam specialistvård, är en försäkring naturligtvis till stor hjälp”, fortsätter Kuisma.

”När det gäller katter önskar jag att alla visste, även de som inte har en katt, hur vanligt det är att katter faller från ett fönster. Katternas olycksfallssäsong återkommer varje vår, även om vi försöker att uppmärksamma saken. Varje fall från ett oskyddat fönster är en onödig skada och ett onödigt lidande för djuret”, säger Kuisma.

Ofta önskar djurägarna att de inte alls ska ha behov av veterinärtjänster utöver de rekommenderade vaccinations- och kontrollbesöken. Djurförsäkringar ersätter i princip inte tandvård för sällskapsdjur. Därför är det bra att redan när hundar är valpar vänja dem vid att dagligen borsta tänderna, vilket är det bästa sättet att undvika munsjukdomar.

”Jag anser att ägaren redan gör mycket för att främja djurets välbefinnande om hen matar djuret med mat av god kvalitet, håller djuret slankt, ser till en rimlig uppväxt under valpåren och en lämplig motion under hela livet samt försöker erbjuda djuret artspecifika levnadsförhållanden utan att humanisera det för mycket”, summerar Kuisma.

Hjälpte det här dig?

Dela