Lemmikin terveydestä huolehtiminen ei vaadi ihmeitä – vakuutus kannattaa olla kunnossa
7.2.2023
Koiran tai muun lemmikkieläimen hankinta tarkoittaa pitkäaikaista sitoutumista ja sen olisi oltava tarkkaan harkittu päätös. Yksi osa sitoutumista on eläimen terveydestä huolehtiminen ja terveydenhuoltomenoihin varautuminen. Useimpien sairauksien ennaltaehkäisy on, jos ei mahdotonta, niin ainakin todella vaikeaa. Näissä tapauksissa pikaisesta eläinlääkärin konsultaatiosta ja vakuutuksesta on iso apu.
Tilastokeskus on arvioinut vuoden 2016 kuluttajatutkimustietojen perusteella, että Suomessa on noin 700 000 koiraa. Kennelliiton rekisterissä näistä on reilut 530 000. Kissoja taas on tilastokeskuksen mukaan noin 590 000.
Fennian asiakaskyselyn perusteella lemmikin hankintaa harkitaan usein pitkään. Hankinta liittyy tavallisimmin elämäntapaan, johon lemmikki mielletään kuuluvaksi. Usein hankitaan saattaa liittyä myös jokin elämänmuutos (muutto, ero, uusi parisuhde) tai sitten lemmikki hankitaan seuraksi.
Valtaosa vakuutetuista lemmikeistä on koiria
Vuonna 2022 Fennialla vakuutetuista kotieläimistä valtaosa oli koiria (86 %). Koirien osuudessa ei ole tapahtunut isoja muutoksia viime vuosina. Vakuutettujen kissojen määrä taas on ollut hienoisessa kasvussa ja osuus oli viime vuonna noin 9 % kaikista vakuutetuista eläimistä.
”Lemmikkieläin mielletään perheenjäseneksi ja sen hyvinvointiin ollaan valmiita panostamaan myös vakuutusturvan muodossa”, kertoo Fennian tuotepäällikkö Miramari Sahakoski.
Yleisimmät Fennialla vakuutetut eläimet 2022
Suurin osa (86 %) Fennialla vuonna 2022 vakuutetuista eläimistä oli koiria. Kissoja taas oli noin 9 % ja määrä on ollut viime vuodet kasvussa. Lähde: Fennian tilastot
Yleisimmät Fennialla vakuutetut koirarodut ovat labradorinnoutaja, kultainennoutaja, saksanpaimenkoira, chihuahua ja shetlanninlammaskoira. Osuudet vastaavat jotakuinkin koirarotujen yleisyyttä Suomessa.
Fennian asiakaskyselyn perusteella lemmikkivakuutus hankitaan useimmiten korkeita eläinlääkärikuluja varten. Oletuksena on, että lemmikin kanssa tulee eläinlääkärikäyntejä väkisinkin.Myös aikaisemmat kokemukset lemmikkien äkillisistä sairastumisista tai onnettomuuksista sekä lääkärimaksuista saavat ottamaan vakuutuksen uudelle lemmikille. Jos vakuutusta ei ole hankittu, se on johtunut joko lemmikinlemmikin korkeasta iästä, (koiran) rodusta tai vakuutuksen hinnasta.
Etäpalvelulla nopeasti yhteys ammattilaiseen
”Fennian lemmikkivakuutukseen sisältyy maksuton etäeläinlääkäripalvelu. Palvelun kautta saa nopeasti avun, jos lemmikki sairastuu tai loukkaantuu”, Sahakoski vinkkaa.
Palvelu toimii videoyhteyden välityksellä eläinlääkäriin, joka antaa neuvoja, tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon eläinklinikalle. Jos toimenpiteitä ja jatkohoitoa eläinklinikalla ei tarvita, asiakas saa selkeät ohjeet lemmikin kotihoitoa varten.
Eniten yhteydenottoja etäeläinlääkäriin otetaan kesä-heinäkuussa. Loma-aikana liikutaan paljon ja näin ollen myös perheen nelijalkaisille jäsenille sattuu ja tapahtuu.
Fennian asiakkaiden etäeläinlääkärin konsultaatiot 2022, indeksi (100) = tammikuu
Lähde: FirstVet Suomen tilastot
Yhteydenotoissa korostuvat ihottumat ja vatsavaivat
Korva- ja ihovaivat sekä ruuansulatusongelmat ovat vuositasolla yleisimpiä syitä etäeläinlääkärin yhteydenottoon. Jos liikkeellä on tarttuvia vatsatauteja, voivat nämä vaivat nousta hetkellisesti yleisimmäksi syyksi.
”Yskä, silmävaivat ja vaikka kyynpuremien määrät elävät kuukauden ja vuodenajan mukaan. Kesäisin on suhteessa enemmän haavoja, kynsivammoja ja ontumisia, syksyisin taas kennelyskää, joka on koirien "flunssa". Joulun aikaan saattaa taas olla enemmän myrkytyksiä, kun koirat syövät suklaata”, selventää FirstVet Suomen maajohtaja Maiju Tamminen.
Ainoastaan kolmessa prosentissa yhteydenotoista kyse on tapaturman hoidosta. Tämä johtunee siitä, että eläimen loukkaantuminen vaatii lähes aina pikaisen käynnin eläinklinikalla. Hoidon tarve on näissä tapauksissa selvä.
Etäeläinlääkärin konsultaatioon hakeutumisen syyt vuonna 2022
Lähde: FirstVet Suomen tilastot
Vinkkejä lemmikkieläimen hoitoon
Vammoja lukuun ottamatta useimpien sairauksien ennaltaehkäisy on, jos ei mahdotonta, niin ainakin vaikeaa.
”On mahdotonta tietää, tuleeko koiralle puhkeamaan jokin krooninen vaiva. Vastoin yleistä käsitystä, ruokavaliolla ei valitettavasti pysty estämään ennalta esimerkiksi allergioiden syntymistä”, selventää erikoiseläinlääkäri Päivi Kuisma, Evidensia Eläinlääkäripalveluista.
Jos on ajatellut vakuuttavansa lemmikkinsä, kannattaa se tehdä mahdollisimman aikaisin jo pentuaikana, kun lemmikillä ei vielä ole todettu sairauksia.
”Vaikka kroonisia sairauksia ei puhkeaisikaan, voi olla huonoa onnea ja sattua tapaturma. Jos omistaja on tällöin halukas hintavaan erikoissairaanhoitoon, vakuutuksesta on luonnollisesti suuri apu”, jatkaa Kuisma.
”Kissojen suhteen soisin kaikkien, kissattomienkin, ihmisten tietävän, miten yleistä ikkunasta putoaminen on. Joka kevät alkaa kissojen tapaturmakausi, vaikka asiaa yritämmekin pitää esillä. Jokainen tällainen suojaamattomasta ikkunasta putoaminen on turha loukkaantuminen ja turha kärsimys eläimelle”, Kuisma harmittelee.
Usein lemmikin omistaja toivoo, ettei eläinlääkärin palveluja tarvitsisi suositeltavien rokotus- ja tarkastuskäyntien lisäksi juurikaan käyttää. Eläinvakuutukset eivät lähtökohtaisesti korvaa lemmikin hammashoitoja. Näin ollen koira kannattaa pennusta asti totuttaa päivittäiseen hampaiden harjaukseen, joka on paras tapa ehkäistä suun sairauksia.
”Mielestäni omistaja on jo tehnyt paljon lemmikin hyvinvoinnin eteen, jos syöttää sitä hyvänlaatuisella ruoalla, pitää eläimen hoikkana, huolehtii maltillisesta kasvusta pentuaikana ja sopivasta liikunnasta läpi iän sekä pyrkii tarjoamaan sille lajityypilliset elinolosuhteet liikoja inhimillistämättä”, Kuisma summaa.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa