Hyppää sisältöön
Mies ja nainen pyöräilemässä metsässä.

Työsuhde-etuna polkupyörä – ota faktat haltuun!

20.5.2021

Kokosimme yhteen vinkkejä pyörän hankintaan ja siihen liittyvään vakuuttamiseen sekä yrittäjille että työntekijöille. Asiantuntijana toimii riskipäällikkömme Sampsa Hakulinen.

Työsuhdepolkupyörät ovat yleistyneet viime vuosina Suomessa valtavasti. Työnantaja voi tarjota etua henkilöstölle ja kannustaa näin heitä liikkumaan ja voimaan paremmin. Työsuhdepolkupyörät edistävät myös ilmastoystävällistä ja ketterää työmatkailua.

Yrittäjä: varmista ensin, että edulle on oikeasti kysyntää

Kartoita ensin, kuinka moni henkilöstöstäsi olisi oikeasti hankkimassa pyörää. Sitoumusten kerääminen on järkevää, koska hankittavien pyörien määrä vaikuttaa valtavasti siihen, mistä pyörät kannattaa hankkia.

Jos pyöriä hankitaan muutamia kappaleita, on usein järkevää ostaa ne yrityksen nimiin. Suuremmat määrät hankitaan usein leasing-sopimuksella, koska se vähentää myös hallinnollisen työn määrää. Leasing-sopimuspaketit on hinnoiteltu yrityksille sopiviksi, ja ne sisältävät yleensä pyörien huollon ja vakuutuksen.

Kun hankit henkilöstöllesi fyysisen edun – olipa se puhelin, auto tai pyörä – vaikuttaa se aina yrityksen verotukseen ja vakuutuksiin. Työsuhdepyörien vakuuttaminen riippuu hankintatavasta. Jos olet ostanut pyörät omalle yrityksellesi, ne lisätään omistajan eli yrityksen vakuutuksen piiriin. Leasing-yritysten paketteihin vakuutus kuuluu yleensä automaattisesti, joskin se voi olla myös erikseen sovittavissa.

Työntekijät käyttävät pyöriä yleensä myös vapaa-ajalla. Siksi on hyvä, että vakuutus kattaa myös työn ulkopuolisen ajan. Näin vakuutuksissa lähtökohtaisesti myös on. Osa sähköpyöristä vaatii myös liikennevakuutuksen, näin esimerkiksi, jos pyörä ei vaadi polkemista liikkuakseen.

Työntekijä: huomioi nämä, kun harkitset työsuhdepyörää

Työntekijälle työsuhdepyörä on kiinnostava etu. Pääset hankkimaan arvokkaammankin pyörän edulliseen hintaan, ja lisäksi pyörä vakuutetaan sekä huolletaan säännöllisesti. Työmatkapyöräily on loistavaa hyötyliikuntaa ja liikkuminen ketterää ja nopeaa.

Työsuhdepyörät kuuluvat joko työnantajan omaisuusvakuutuksen tai mahdollisen leasing-kumppanin vakuutuksen piiriin. Vakuutus korvaa pyörävarkaudet tai pyörän hajoamisen myös vapaa-ajalla.  Varmista, että tapaturmavakuutuksesi on kunnossa. Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus kattaa työmatkoilla sattuneet henkilövahingot, ja työnantajan on mahdollista laajentaa turva myös vapaa-ajan varalle. Ilman laajennusta vapaa-ajalla sattuneet vahingot kuuluvat henkilön oman vakuutuksen piiriin.

Kun pyörän leasing-sopimus loppuu, voit yleensä vaihtoehtoisesti joko jatkaa sopimusta, tai lunastaa pyörän itsellesi edullisesti. Tällöin pyörä siirtyy oman omaisuusvakuutuksesi alle. Pyörän arvo laskee käyttövuosien myötä, mikä kannattaa huomioida myös vakuutuksessa. Kun pidät pyörästä hyvää huolta, säilyy se hyvässä kunnossa pidempään.

Mikä ihmeen työsuhdepolkupyörä?

  • Työnantajan harkinnanvarainen työsuhde-etu, vertautuu työsuhdeautoon tai -puhelimeen.
  • Pyöräily edistää liikunnallisuutta ja työhyvinvointia, helpottaa liikkumista kaupungissa.
  • Työsuhdepyörät hankitaan joko yrityksen omaisuudeksi tai ulkoiselta leasing-toimittajalta. 
  • Hankintamalli vaikuttaa vakuutukseen, leasing-sopimus yleensä kattaa vakuutuksen ja huollon.
  • Työmatkalla sattuneet henkilövahingot kuuluvat työnantajan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin.
  • Vakuutus korvaa myös pyörälle sattuneet vahingot tai varkauden.
  • Pidä huolta pyörästä kuin se olisi omasi – huolla ja lukitse huolellisesti!
  • Työsuhdepyörät ovat nyt suosittuja, joten huomioi mahdollinen saatavuus ja jonotusaika.