Tiesitkö, että pyöräilykypärä kannattaa vaihtaa säännöllisesti?
28.3.2024
Pyöräilykypärä on pääasia! Ennen pyörän satulaan hyppäämistä on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia, jotta kausi voi alkaa turvallisin mielin. Yksi näistä asioista on tietysti pyöräilykypärä, toinen tapaturmavakuutus, jokaisen liikkujan perusvakuutus.
Oikeanlainen kypärä on ehdottomasti paras väline suojaamaan päätä loukkaantumisilta: pyöräilyyn liittyvän tutkimuksen mukaan pyöräilykypärän käyttö voi laskea päävamman todennäköisyyttä jopa 51 %. Mutta millainen pyöräilykypärän sitten pitää olla?
Vinkit oikeanlaisen pyöräilykypärän valintaan ja käyttöön
1. Millainen on oikeanlainen pyöräilykypärä?
Pyöräilykypärän tulee olla CE-hyväksytty, ja sen tulee olla helppokäyttöinen ja kevyt. Käyttäjän pitää voida käyttää kypärää silmälasien kanssa ja kuulla liikenteen äänet esteettä.
2. Valitse omaan päähän sopiva kypärä
Omaan päähän sopivan kypärän valitseminen on ensisijaisen tärkeää. Hyvä kypärä suojaa myös otsaa ja muotoutuu säätöpalojen avulla napakasti päähän. Kiinnittäessä kypärän hihnojen tulee tuntua mukavilta ja samalla tukevilta.
3. Kypärä on tärkeä väline myös sähköpotkulautailijalle
Viime vuosina yleistyneet sähköpotkulaudat ovat olleet osallisina monissa tapaturmissa. Jotta ei sattuisi ikävämmin on tärkeää käyttää kypärää myös skuutin selässä. Jos siis suunnittelet esimerkiksi vuokrattavan sähköpotkulaudan käyttöä reitilläsi, nappaa kypärä kainaloon.
4. Vaihda pyöräilykypärä 3–5 vuoden välein
Tiesitkin ehkä, että kolhiintunut kypärä on syytä vaihtaa uuteen, sillä sen iskunvaimennuskyky on luultavasti kärsinyt. Mutta tiesitkö, että kypärän heikentynyt suojaavuus ei välttämättä näy ulospäin? Nyrkkisääntönä kypärä kannattaa siis vaihtaa 3–5 vuoden välein, vaikka kypärä näyttäisi hyväkuntoiselta.
Lue lisää tapaturmavakuutuksesta →5. Bonusvinkki: hanki tapaturmavakuutus
Tapaturmavakuutus on liikkujan niin sanottu perusvakuutus, sillä se turvaa niin työssä, opiskelussa kuin vapaa-ajalla. Tapaturman sattuessa voit hakeutua hoitoon yksityiselle lääkärille tietäen, että myös taloudellinen puoli on hallinnassa. Tapaturmavakuutus takaa, että pääset tarvittaessa nopeasti hyvään hoitoon.
Psst! FenniaHoitaja on tapaturmavakuutukseemme sisältyvä palvelu, jossa koulutettu sairaanhoitaja on puhelinsoiton tai chatkeskustelun päässä joka päivä klo 7–22.
Kolme lisävinkkiä turvalliseen pyöräilykauden aloitukseen:
- Aloita pyöräilykausi fillarin keväthuollolla: tarkista renkaiden kunto, puhdista ja voitele ketjut ja tarkista jarrujen kunto.
- Tarkista myös polkupyörän valojen toimivuus ja heijastinten kunto. Suomen tieliikennelain mukaan punainen takavalo on nykyään pakollinen varuste pimeällä ja muuten heikolla näkyvyydellä.
- Tarkista lukon kunto ja tarpeen vaatiessa vaihda se uuteen. Polkupyörän oman lukon lisäksi kannattaa käyttää tukevaa irtolukkoa, jolla voit kytkeä pyörän rungon johonkin kiinteään.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa