Gå till innehållet
En man och en kvinna cyklar i skogen.

Cykel som tjänsteförmån – se fakta här!

20.5.2021

Vi har samlat tips för både företagare och arbetstagare om hur man skaffar cykel och hur den försäkras. Expert är vår riskchef Sampsa Hakulinen.

Tjänstecyklar har blivit allt populärare i Finland de senaste åren. Arbetsgivaren kan erbjuda förmånen till personalen och på så sätt sporra till motion och bättre hälsa. Tjänstecyklarna bidrar dessutom till miljövänlig och smidig pendel.

Företagare: kolla först att verklig efterfrågan till förmånen finns

Kartlägg först hur många av dina arbetstagare tänker skaffa cykel på riktigt. Det är vettigt att samla information om detta, eftersom antalet cyklar spelar stor roll för var det lönar sig att skaffa dem.

Om man bara skaffar några cyklar, är det ofta klokt att köpa dem i företagets namn. Ett större antal cyklar skaffas ofta genom leasingavtal, eftersom det minskar det administrativa arbetet.
Leasingavtalspaket prissätts så att de passar företag och de inkluderar i regel service och försäkring.

När du skaffar fysiska förmåner för dina anställda – vare sig det handlar om telefoner, bilar eller cyklar – så påverkar det alltid företagets beskattning och försäkringar. Försäkring av tjänstecyklar beror på anskaffningssättet. Om du skaffar cyklarna till företaget, omfattas de av ägarens, det vill säga företagets, försäkring. Försäkring ingår i regel automatiskt i leasingbolagens paket, men kan också avtalas separat.

Arbetstagarna använder cyklarna även på fritiden. Därför är det bra att försäkringen även gäller utanför arbetstid. Det brukar försäkringarna i princip göra. För en del elcyklar krävs
trafikförsäkring, till exempel sådana som inte behöver trampas.

Arbetstagare: tänk på följande om du överväger tjänstecykel

För arbetstagaren är en tjänstecykel en intressant förmån. Du kan till och med skaffa en värdefull cykel till ett förmånligt pris som dessutom är försäkrad och servas regelbundet. Att cykelpendla är utmärkt vardagsmotion och det går smidigt och snabbt.

Tjänstecyklarna omfattas av arbetsgivarens egendomsförsäkring eller eventuellt av leasingpartnerns försäkring. Försäkringen ersätter om cykeln blir stulen eller om den går sönder, även på fritiden. Se till att olycksfallsförsäkringen är i ordning. Arbetsgivarens lagstadgade olycksfallsförsäkring omfattar personskador som inträffar på resan till eller från jobbet. Arbetsgivaren kan även utvidga skyddet att omfatta fritid.

Utan utvidgningen omfattas de skador som sker på fritiden av personens egen försäkring.

När leasingavtalet för cykeln går ut kan du i regel antingen förlänga avtalet eller köpa loss cykeln till ett förmånligt pris. Då övergår cykeln att omfattas av din egendomsförsäkring. Värdet på cykeln minskar med åren, vilket det lönar sig att beakta i försäkringen. När du tar väl hand om cykeln håller den i gott skick längre.

Vad är en tjänstecykel?

  • Arbetsgivarens tjänsteförmån efter prövning, kan jämföras med tjänstebil eller -telefon.
  • Cykling främjar motion och arbetshälsa och underlättar rörelse i städer.
  • Tjänstecyklar skaffas antingen som företagets egendom eller av utomstående leasingleverantörer.
  • Anskaffningsmodellen påverkar försäkringen, ett leasingavtal inkluderar i regel försäkring och service.
  • Personskador som inträffar på resan till eller från jobbet omfattas av arbetsgivarens lagstadgade olycksfallsförsäkring.
  • Försäkringen ersätter skador på cykeln och stöld av den.
  • Ta hand om cykeln som om den vore din egen – serva och lås den väl!
  • Tjänstecyklar är nu populära, så var redo på försämrad tillgång och på längre väntetider.