Hyppää sisältöön
Mies korjaa polkupyörää.

Polkupyörävarkaudet lisääntyneet huomattavasti

7.4.2021

Koronapandemia lisäsi polkupyöräilyn suosiota entisestään, mutta myös polkupyörävarkaudet ovat jatkuvassa kasvussa. Varsinkin viime vuosi oli pyörävarkauksissa synkkä, mikä näkyy myös vakuutusyhtiön tilastoissa. Varkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa.

IRO Researchin vuonna 2019 tekemän Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan noin 75 % suomalaisista pyöräilee. Pyöräilyn suosio on kasvanut entisestään myös koronapandemian myötä, kun moni on vaihtanut ruuhkabussit työmatkapyöräilyyn.

Vaikka moni onkin siirtynyt korona-aikana etätöihin, voinee pyöräilytrendin ennustaa nousevan edelleen, etenkin hallituksen tekemän työsuhdepolkupyörän verovapauspäätöksen myötä.

Polkupyörävarkaudet lisääntyneet vuosittain, viime vuonna ennätysmäärä varkauksia

Polkupyöräilyn ohella myös pyörävarkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi. Fennian asiakkailta varastettiin viime vuonna jopa 24 prosenttia edellisvuotta enemmän. Keskimäärin Fennia korvasi polkupyörävarkauksista vajaa 500 euroa per pyörävarkaus.

– Fillarivarkaat ovat usein perillä suosituista ja hintavista pyörämerkeistä, koska niitä on myös helpompi myydä eteenpäin. Kokonaisten pyörien lisäksi myös pyörän osia varastetaan, ja esimerkiksi kalliimmat satulat tai elektroniset lisävarusteet saatetaan viedä herkästi, sanoo Fennian vastaava asiantuntija Anne Salonen-Kakko.

– Pyörä kannattaa lukita hyvin, mieluiten sellaisella lukolla, jolla pyörän saa rungosta kiinni telineeseen tai tolppaan. Kotona pyörä kannattaa lukita ja sen lisäksi säilyttää lukollisessa tilassa, jos se vain on mahdollista.

Salonen-Kakko suosittaa taloyhtiöitä panostamaan pyöräkellareiden turvallisuuteen.

– Yhä useammissa taloyhtiöissä on mahdollisuus pyörän säilyttämiseen lukkojen takana. Myös videokameravalvontaa kannattaa harkita. Sen lisäksi, että se auttaa saamaan varkaat helpommin kiinni, se toimii myös tehokkaana pelotteena, Salonen-Kakko kertoo.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna kaikkiaan lähes 24 000 polkupyörävarkautta, lähes 3 000 edellisvuotta enemmän.

Fennian korvaamat polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet vuosina 2018-2020.

Lähde: Fennian tilastot

Poliisin tietoon tulleet polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna. Eniten pyöriä varastetaan pääkaupunkiseudulla, ja siellä myös varkaudet ovat lisääntyneet eniten.

Lähde: Poliisihallitus

– Vaikka polkupyöriä myös löytyy paljon, moni niistä ei palaudu omistajalleen, koska niitä ei tunnisteta. Sen vuoksi pyörän tunnistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota ja pyörän tunnistetiedot ottaa ylös heti kaupan jälkeen. Näin pyörä on helpompi palauttaa omistajalleen, Salonen-Kakko kertoo.

Vaikka pyörävarkauksia tapahtuu ympäri vuoden, on pyörävarkauksien huippukausi Salonen-Kakon mukaan odotetusti kesällä, jolloin pyöriä säilytetään enemmän ulkona.

Muista huolehtia polkupyöräsi kunnosta

Polkupyörä kannattaa pitää hyvässä kunnossa, niin sen kanssa on mukavampi ajaa, eikä matka katkea osien rikkoutumiseen.

Pyörän keväthuoltoon kuuluu perinteisesti pyörän osien tarkistaminen ja säätäminen. Nämä asiat kannattaa tarkistaa myös silloin, jos ostat pyörän käytettynä – edellinen omistaja kun on saattanut myydä pyörän juuri vähäisen käytön vuoksi.

– Kannattaa tarkistaa renkaiden kunto ja ilmanpaineet, vanteet, ketjut ja jarrut. Huolehdi myös, että pyörän lamput toimivat ja ruuvit on kiristetty. Pyörän peseminen ja hoitaminen pitää pyörän pidempään hyvässä kunnossa, Salonen-Kakko kertoo.

Pyörän huollon voi myös teettää alan liikkeessä, mutta aika kannattaa varata hyvissä ajoin - pyörähuollot ruuhkautuvat usein keväisin. Polkupyörien huollossa kannattaa myös huomioida se, että varaosien saatavuuden kanssa on ollut haasteita maailmanlaajuisesti, koska pyöräilyn suosio on kasvanut rajusti ja koronan vuoksi osien toimituksissa on ollut haasteita.

– Kun lähdet pyöräilemään, muista myös kiinnittää liikenteessä huomiota muuhun ympäristöön. Pyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt kannattaa kerrata vaikkapa Liikenneturvan sivuilta, Salonen-Kakko vinkkaa.

Neljä vinkkiä pyörän turvallisuuteen:

  • Ota pyörän tunnistetiedot talteen eli runkonumero, merkki ja malli. Sarjanumeron avulla poliisi voi palauttaa löytyneen pyörän omistajalleen.
  • Ota valokuvia pyörästäsi. Tuntomerkit on kuvan avulla helpompi ilmoittaa ja kuva voi helpottaa poliisille päätyvän pyörän tunnistamista. Pyörän voi myös merkitä erilaisilla merkitsemistuotteilla, jotka helpottavat pyörän tunnistamista.
  • Hanki pyörään kunnon lukko, jolla pyörän saa kiinnitettyä rungosta esimerkiksi telineeseen tai tolppaan. Säilytä lukittua pyörää lukkojen takana, jos mahdollista.
  • Pyydä ostamastasi polkupyörästä kuitti ja säilytä se. Kuitti tai kauppakirja kannattaa hankkia erityisesti käytettyä pyörää ostettaessa.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa