Gå till innehållet
Glada människor i soffan.

Sant eller falskt? Låt oss gå igenom påståenden om företagande

5.9.2024

Det finns många uppfattningar, stereotyper och till och med myter förknippade med företagande. Så här på Företagardagen vill vi reflektera över hur sanna de är och bredda bilden av företagande. Låt oss gå igenom tio påståenden och ta reda på vilka av dem som stämmer.

Påstående 1: Det lönar sig inte att starta företag i Finland

Detta ofta hörda påstående syftar förmodligen på Finlands höga skatter och den byråkrati som är förknippad med företagande. Man kan dock vända på saken, eftersom hög beskattning möjliggör det finska samhället, vilket i sin tur möjliggör många olika sätt att driva företag.

Med gott om rådgivning och startfinansiering för blivande företagare är Finland faktiskt ett bra ställe att bli företagare på. I Finland har andelen företagare legat runt 12–13 % av den sysselsatta befolkningen under de senaste åren, och enligt uppgifter från Statistikcentralen är andelen högre än i de andra nordiska länderna och Estland.

Dessutom visar en nyligen genomförd studie från Statens ekonomiska forskningscentral att företagande ökar inkomsten på alla inkomstnivåer. Det kan alltså vara ett sätt att få det lite bättre!

Påståendet är därför inte otvetydigt sant eller falskt. På Fennia uppmuntrar vi alltid till företagande, men vi är medvetna om att det finns många faktorer som påverkar företagandets lönsamhet.

Påstående 2: Företagare kommer aldrig att få någon pension

Till skillnad från en anställd måste en företagare själv ta hand om pensionsavgifterna. FöPL-försäkringen är en obligatorisk försäkring för företagare som syftar till att trygga pensionen vid sidan av arbetslivet. Den ger också skydd i händelse av arbetsoförmåga eller dödsfall.

Det lagstadgade skyddet kan kompletteras med en frivillig pensionsförsäkring. Den är en skattestödd lösning för långvarigt sparande, som tryggar en bättre inkomstnivå då man är pensionär. Med hjälp av till exempel Fennia-Pension kan företagaren komplettera beloppet på den egna eller de anställdas ålderspension.

Påstående 3: Företagare stöder hela samhället

Företagen skapar arbetstillfällen och betalar skatt, vilket är viktigt för att upprätthålla samhällsekonomin. Enligt Statistikcentralen arbetar cirka 1,5 miljoner människor i finska företag, vilket innebär att de har en stor betydelse för samhället. Samhället skulle inte fungera utan företag.

Å andra sidan stöder samhället också företag, så att företagare inte behöver klara sig helt på egen hand. Företagare kan få bland annat startkapital, innovationssedlar, utvecklingsbidrag och andra företagsstöd. Man kan därför säga att företagare och samhället stöder varandra.

Påstående 4: Företagare kan inte vara sjuka eller ta ut semester

En periodisk semester är en hälsoåtgärd som företagare inte bör kompromissa med. Det tar nämligen lång tid att återhämta sig från en långvarig utmattning, och därför är det viktigt att ta hand om sitt eget välbefinnande och sin egen ork på ett förebyggande sätt.

Dessutom blir alla sjuka ibland och bör då inte arbeta. Fennia erbjuder företagare sjuk- och olycksfallsförsäkringar som hjälper företagare att snabbt få god vård vid sjukdom eller skada och att snabbt återvända till arbetet.

Så detta påstående kan vi begrava, för också företagare har rätt till semester!

Påstående 5: Företagande är bara för risktagare

Det är sant att företagande innebär andra ekonomiska risker än avlönat arbete, eftersom inkomsterna vanligtvis inte är jämna, särskilt i början. Det är också möjligt att företaget inte lyckas. Ett mått på företagande är därför förmågan att vid behov stå ut med osäkerhet.

Det är också värt att notera att företagare tar personliga ekonomiska risker och på så sätt skapar arbetstillfällen i Finland. Därmed gynnas resten av samhället av företagarnas förmåga att ta risker!

Det är dock bra för företagarna att veta att de inte behöver bära alla risker ensamma. På Fennia är vi en av företagarens viktigaste partner när det gäller att dela risker. Oavsett om det handlar om ett avbrott i verksamheten på grund av sjukdom eller ett inbrott i en affärslokal finns försäkringen där som skydd om det inte alltid går som på Strömsö.

Påstående 6: Man blir företagare när man inte hittar ett annat jobb

Detta är knappast det vanligaste skälet till att bli företagare, och åtminstone i en Eurostat-undersökning för några år sedan var de viktigaste skälen till att bli företagare i EU-länderna en lämplig möjlighet, att fortsätta ett familjeföretag, branschpraxis och flexibla arbetstider.

I vissa fall är detta dock sant, eftersom det finns branscher där avlönat arbete inte nödvändigtvis är tillgängligt och man måste bli företagare för att kunna utöva yrket. Detta kan också påverkas av var man bor, eftersom man kanske inte alltid hittar ett jobb inom sin bransch på hemorten, men som företagare kan man skapa ett åt sig själv.

Och vi måste också komma ihåg att företagande är mer än bara ett jobb: för många människor är det en passion och ett sätt att leva. Vissa människor blir företagare för att det är ett sätt att få ut sin egen uppfinning eller idé på marknaden och på så sätt försöka förändra världen.

Påstående 7: Att bli företagare kräver mycket kapital

Det finns många olika typer av kapital, och det beror på branschen hur mycket och vilken typ av kapital en ny företagare behöver.

Det första man kanske bör göra är att se till att man har tillräckligt med kapital i form av kompetens. Kunskaper och färdigheter inom den egna branschen är säkert redan skaffade, och man kan lära sig kunskaper i företagande. Många olika aktörer ordnar utbildning i företagande för blivande företagare.

Behovet av finansiellt kapital varierar naturligtvis mellan olika branscher. Oavsett om kapitalet kommer från den egna bakfickan eller via en låneansökan till banken bör företagare också dra nytta av de möjligheter som samhället erbjuder. Syftet med ovannämnda bidrag och andra stöd som hjälper företagare att komma igång är att avlägsna hindren som står i vägen för företagandet.

När företaget växer är också Fennia en potentiell finansieringspartner till företagaren.

Påstående 8: Företagande är ensamt

Även om man är ensamföretagare behöver man inte – och ska inte – göra allting på egen hand.

Nätverkande är ofta ett livsvillkor för ett lönsamt företag. Företagare stöttar varandra och lär sig av företagarkollegorna. Till exempel tillhandahåller Företagarna i Finland kamratstöd och nätverk för sina medlemmar. Lokala nätverk och medlemsföreningar finns på nästan alla orter.

I takt med att företaget växer är det viktigt att känna till de egna gränserna och bedöma när en anställd eller partner behövs.

Även arbetsgivarföretagare kan uppleva arbetet som ensamt. Särskilt i mindre företag, där kollegorna är deras underordnade, kan företagare behöva kamratstöd. Även här kan nätverkande med andra företagare vara till hjälp, eftersom företagarna kan dela med sig av egna erfarenheter till andra i samma situation.

Påstående 9: Företagande går inte att kombinera med lönearbete

Få saker i livet är antingen-eller, och så är också fallet med detta påstående.

En person som har ett avlönat arbete kanske först vill starta ett företag vid sidan om för att se om affärsidén tar fart medan han eller hon fortfarande har ett tryggt avlönat arbete. Ett test med låg tröskel är lättföretagande, där företagaren fakturerar det utförda arbetet via en faktureringstjänst och därmed lägger ut ”pappersarbetet” på entreprenad. Detta frigör tid för att göra andra saker själv.

Företagande behöver inte heller vara ett slutgiltigt val, eftersom man kan byta företagandet mot avlönat arbete om livssituationen förändras.

Påstående 10: Företagande värdesätts inte i Finland

Sist men inte minst! Inställningen gentemot företagande har förändrats dramatiskt under 2000-talet. Idag överväger en betydande andel skolbarn företagande som ett potentiellt karriärval, kanske tack vare utbildningar i företagande som genomförts i skolor.

För att främja uppskattningen av företagande och belöna framgångsrika företagare instiftade Fennias och Företagarna i Finlands föregångarorganisationer det riksomfattande företagarpriset för 56 år sedan. Det är ett erkännande av föredömligt företagande och en hyllning till företagaren och dennes verksamhet. Mer än 200 finska företag har redan fått det riksomfattande företagarpriset, och i oktober kommer det att delas ut igen under de riksomfattande företagardagarna i Seinäjoki. Företagardagarna riktar sig till alla företagare och företagarsinnade personer i landet.

Hjälpte det här dig?

Dela