Gå till innehållet
En kvinna med en hund i famnen.

Svalkande tips för heta dagar – så här tar du hand om din hund på sommaren

17.4.2025

För många hundägare är sommaren den bästa tiden för utomhusaktiviteter och resor. Vid varmt väder ska du dock ägna särskild uppmärksamhet åt din hunds välbefinnande. Till exempel hetta, vassa föremål, bilresor och tassvård kräver förutseende och aktsamhet. Med hjälp av dessa tips ser du till att sommaren blir trevlig och trygg för både dig och din hund.

Sval päls och välskötta tassar

Promenader vid varmt väder

I sommarhettan är det viktigt att undvika att överanstränga hunden. Förlägg promenader till morgnar eller kvällar då temperaturen är svalare. Dra nytta av skuggiga platser och kyl ner hunden genom att fukta pälsen vid behov. Det är ytterst viktigt att hunden dricker tillräckligt mycket, så ha med dig en vattenflaska och en vattenskål.

Bilresor och värmeslag hos hund

I sommarhettan kräver hundens välbefinnande särskild uppmärksamhet. Du ska aldrig lämna hunden ensam i bilen vid varmt väder, inte ens för en kort stund. Vid hett väder kan bilen bli snabbt livsfarligt varm, även om du lämnade den i skuggan och hade bilfönstren lite öppna. Hundens förmåga att reglera kroppstemperaturen försvagas när temperaturen stiger för mycket, vilket kan leda till värmeslag.

Symtom på värmeslag hos hunden är bland annat flämtning, dreglande, rastlöshet och medvetslöshet. Om du misstänker att din hund drabbas av värmeslag, ta hunden till en sval plats och fukta pälsen med svalt vatten innan du uppsöker veterinär. Ta pauser under långa bilresor så att du och din hund kan sträcka benen och dricka vatten.

Tassar – sår och första hjälpen

Hundens tassar blir utsatta för varm asfalt, sand och vassa föremål på sommaren. Testa markens temperatur genom att röra vid den med handen – om marken känns brännande, är den för varm även för din hunds tassar. Kontrollera tassarna regelbundet. Tassalva hjälper till att mjuka upp trampdynorna och förebygger sprickor.

På sommaren kan till exempel vassa stenar eller grenar skada din hunds tassar och hud. Det är bra att omedelbart rengöra sår med rikligt med ljumt vatten och vid behov desinficera – du kan också skydda såret med en tasstrumpa eller ett förband. Om såret är djupt eller blir infekterat, kontakta veterinär. Ta med dig på resan en första hjälpen-väska för hund som innehåller till exempel förband, desinfektionsmedel och tasstrumpor.

Hunden ligger i barnets knä.

Sommarens bitande och stickande gäster

På sommaren kan din hund bli utsatt för olika bett och stick. Särskilt fästingar är vanliga, och de kan sprida sjukdomar. Daglig kontroll av pälsen och fästingmedel kan hjälpa till att förebygga problem. Kom ihåg dock att alltid ha en fästingpincett nära till hands. Att använda fästingmedel är nyttigt för både din hund och dig eftersom det minskar risken att insjunkna i fästingburna sjukdomar.

Myggor och knott kan orsaka klåda och irritation, så du kan använda insektsmedel som lämpar sig för hundar. Ett getingstick kan orsaka hunden smärta och svullnad, och för vissa hundar kan sticket vara farligt på grund av en allergisk reaktion. Det är en bra idé att rengöra stickstället med milt desinfektionsmedel och vid behov kyla ner det, till exempel med en isbit inlindad i en handduk.

Det är bra att vara särskilt försiktig under varma och soliga dagar, då huggormarna trivs på soliga stigar och vägar. Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för hunden. Om du misstänker ett huggormsbett, håll dig lugn, flytta inte hunden i onödan och uppsök veterinär.

Läs mer om FirstVet-distansveterinären

Riskfyllda platser för simmande hundar

Många hundar älskar att simma, men det kan finnas risker i vattnet. Blågröna alger kan vara giftiga för hunden och orsaka allvarliga symtom, såsom kräkningar, diarré och neurologiska symtom, såsom kramper. Kontrollera vattenkvaliteten före simturen och låt hunden inte bada i vattnet om du upptäcker blågröna alger.

Om hundens päls är fuktig under en längre tid, kan detta orsaka en varig hudinfektion som kallas hot spot. Du kan förebygga hot spot genom att torka din hund noga efter en simtur och borsta pälsen så att den blir luftig.

Tassinfektioner kan beror på en kombination av fukt och bakterier. Särskilt efter en simtur är det en bra idé att kontrollera tassarna och torka dem noga så att hunden inte får infektioner.

Vattensvans är en inflammation i muskulaturen och nerverna runt svansroten där hundens svans blir öm och slapp och hunden kan ha svårigheter att sitta. Vattensvansen kan bero på långvarig exponering för kallt vatten. Du kan förebygga den genom att undvika för långa simturer med din hund och hålla hunden varm efter simningen.

Hundens magbesvär på sommaren

På sommaren kan hundar drabbas av många matsmältningsproblem som orsakas av till exempel förskämd mat eller giftiga ämnen. Grillmat, särskilt fettigt kött, ben och kryddig mat, kan orsaka magbesvär och diarré. Ge alltså inte människornas läckra grillmat till hunden utan hälsosamma och trygga alternativ, såsom stekt kyckling eller grönsaker utan kryddor.

Var uppmärksam även utomhus eftersom hunden lätt kan plocka upp och äta förskämd mat, kadaver eller giftiga växter eller svampar från marken. Även många trädgårdsväxter, såsom liljor och azaleor, kan vara farliga för hunden. Om din hund har illamående, diarré eller kräkningar, ska du kontakta veterinär.

Ge din hund färskt vatten från en vattenflaska du har med dig så att hunden inte behöver dricka orent vatten. Under sommaren är en första hjälpen-förpackning som innehåller koltabletter, diarrémedicin och andra nödvändiga tillbehör för hundens magbesvär. Aktsamhet och förebyggande åtgärder är nyckeln till att din hund kan njuta av sommaren utan magbesvär.

När du förbereder dig för sommarens utmaningar i tid, kan du njuta av bekymmersfria och trygga sommardagar med din kära hundvän.

Hundens sommarapotek

  • Fästingpincett eller fästinglasso för borttagning av fästingar
  • Febertermometer
  • Kompresser eller vadd
  • Milt lokalt antiseptiskt medel för sår och hudinfektioner
  • Kortisonläkemedel (Kyypakkaus) för getingstick och allergiska reaktioner
  • Kådsalva för sår och hudinfektioner
  • Receptfri diarrémedicin
  • Mjölksyrebakterier för hundar
  • Ögonskölj
  • 3% väteperoxidlösning för att framkalla kräkningar enligt veterinärens anvisningar om din hund äter något giftigt
  • Klosax för hundar
  • Skyddskrage

Tipsen: Maiju Tamminen, ansvarig veterinär hos FirstVet