
Kuumat päivät ja viileät vinkit – näin huolehdit koirastasi kesällä
17.4.2025
Kesä on monelle koiranomistajalle parasta aikaa ulkoiluun ja matkustamiseen. Lämpimällä säällä lemmikkisi hyvinvointiin tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi kuumuus, terävät esineet, autossa matkustaminen ja tassujen hoito vaativat ennakointia ja huolellisuutta. Näillä vinkeillä varmistat, että kesä on nautinnollinen ja turvallinen sekä sinulle että koirallesi.
Turkki viileänä ja tassut kunnossa
Liikunta kuumassa säässä
Kesähelteillä on tärkeää välttää koiran liiallista rasitusta. Ajoita lenkit aamuun tai iltaan, jolloin ilma on viileämpi. Hyödynnä varjopaikkoja, ja tarvittaessa viilennä koiraa kastelemalla sen turkkia vedellä. Riittävä veden saanti on ensiarvoisen tärkeää, joten pidä vesipullo ja juomakuppi mukana.
Autossa matkustaminen ja koiran lämpöhalvaus
Helteellä koiran hyvinvointi vaatii erityistä huomiota. Koira ei koskaan saa jäädä yksin autoon lämpimällä säällä, edes lyhyeksi aikaa. Kuumalla säällä auto voi muuttua nopeasti hengenvaaralliseksi, vaikka se jätettäisiin varjoon ja ikkunat raolleen. Koiran kyky säädellä ruumiinlämpöään heikkenee, kun lämpötila nousee liikaa, mikä saattaa johtaa lämpöhalvaukseen.
Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat läähätys, kuolaaminen, levottomuus ja tajunnan hämärtyminen. Jos epäilet koirallasi lämpöhalvausta, vie se heti viileään ja kastele turkki viileällä vedellä ennen kuin hakeudut eläinlääkäriin. Pidä taukoja pitkillä automatkoilla, jotta koirasi ja sinä pääsette jaloittelemaan ja juomaan vettä.
Tassut – haavat ja ensiapu
Koiran tassut altistuvat kesällä kuumalle asfaltille, hiekalle ja teräville esineille. Testaa maan lämpötila koskettamalla sitä kädelläsi – jos se tuntuu polttavalta, se on liian kuuma myös koirasi tassuille. Tarkkaile tassujen kuntoa säännöllisesti. Tassurasva auttaa pitämään anturat joustavina ja estää halkeamia.
Kesällä koiran tassut ja iho voivat haavoittua esimerkiksi terävistä kivistä tai oksista. Haavat kannattaa puhdistaa heti runsaalla haalealla vedellä ja tarvittaessa desinfioida – haavan voi myös suojata tassusukalla tai siteellä. Jos haava on syvä tai se tulehtuu, käänny eläinlääkärin puoleen. Varaa myös matkalle mukaan koiran ensiapulaukku, jossa on esimerkiksi sidetarpeita, desinfiointiainetta ja tassusukkia.

Kesän purevat ja pistävät vieraat
Kesällä koirasi voi joutua erilaisten purevien ja pistävien eläinten kohteeksi. Erityisesti punkit ovat yleisiä ja ne voivat levittää tauteja. Turkin päivittäinen tarkastaminen ja punkkilääkitys voivat auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia. Muista kuitenkin pitää punkkipihdit aina helposti saatavilla. Punkkilääkityksen käyttö on hyödyllistä paitsi koirallesi myös sinulle, sillä se vähentää riskiä sairastua puutiaisvälitteisiin tauteihin.
Hyttyset ja mäkäräiset voivat aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä, joten koiralle voi käyttää sille soveltuvia hyönteiskarkotteita. Ampiaisten pisto voi aiheuttaa koiralle kipua ja turvotusta, ja joillekin se voi olla vaarallinen allergisen reaktion vuoksi. Pistoskohta kannattaa puhdistaa miedolla desinfiointiaineella ja tarvittaessa viilentää esimerkiksi liinaan käärityllä jääpalalla.
Lämpiminä ja aurinkoisina päivinä on syytä olla erityisen tarkkana, sillä silloin kyyt viihtyvät aurinkoisilla poluilla ja teillä. Kyykäärmeen purema voi olla koiralle hengenvaarallinen. Jos epäilet puremaa, pysy rauhallisena, vältä liikuttamasta koiraa turhaan ja vie se eläinlääkäriin.
Tutustu FirstVet-etäeläinlääkäriin
Uivan koiran vaaranpaikat
Moni koira rakastaa uimista, mutta vedessä saattaa piillä riskejä. Sinilevä voi olla koiralle myrkyllistä ja aiheuttaa vakavia oireita, kuten oksentelua, ripulia ja hermostollisia oireita, kuten tärinää. Ennen uintia tarkista veden laatu, äläkä päästä koiraasi veteen, jos havaitset sinilevää.
Jos koiran turkki jää kosteaksi pitkäksi aikaa, se voi aiheuttaa märkivän ihotulehduksen eli hot spotin. Voit estää tämän kuivaamalla koirasi huolellisesti uimisen jälkeen ja harjaamalla turkin ilmavaksi.
Tassutulehdukset voivat johtua kosteuden ja bakteerien yhdistelmästä. Erityisesti uimisen jälkeen on hyvä tarkistaa tassut ja kuivata ne huolellisesti, jotta koira välttyy tulehduksilta.
Vesihäntä on hännän tyven lihasten ja hermojen tulehdustila, jossa koiran häntä muuttuu kipeäksi ja veltoksi ja sen voi olla vaikea istua. Tämä voi johtua pitkäaikaisesta kylmälle vedelle altistumisesta. Voit estää sen välttämällä liian pitkiä uintisessioita koirasi kanssa ja pitämällä sen lämpimänä uimisen jälkeen.
Koiravatsan kesäiset ongelmat
Kesän aikana koirat voivat kohdata monia ruoansulatusongelmia, jotka johtuvat esimerkiksi pilaantuneesta ruoasta tai myrkyllisistä aineista. Grilliruoka, erityisesti rasvaiset lihat, luut ja mausteiset ruoat, voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Älä siis anna koirallesi ihmisten grilliherkkuja, vaan tarjoa sille terveellisiä ja turvallisia vaihtoehtoja, kuten kypsennettyä kanaa tai kasviksia ilman mausteita.
Myös ulkona ollessa kannattaa olla tarkkana, sillä koira voi helposti syödä maasta pilaantunutta ruokaa, raatoja tai myrkyllisiä kasveja ja sieniä. Myös monet puutarhakasvit, kuten liljat ja atsaleat, voivat olla vaarallisia koiralle. Jos koirallasi on pahoinvointia, ripulia tai se oksentelee, sinun on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin.
Tarjoa koirallesi raikasta vettä mukana kulkevasta vesipullosta, jotta se ei joudu juomaan epäpuhdasta vettä. Kesän aikana on myös hyvä pitää mukana ensiapupakkaus, joka sisältää hiilitabletteja, ripulilääkettä ja muita tarpeellisia tarvikkeita koiran mahavaivojen varalta. Huolellisuus ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa, jotta koirasi voi nauttia kesästä ilman vatsanpuruja.
Kun varaudut kesän haasteisiin ajoissa, voit nauttia huolettomista ja turvallisista kesäpäivistä rakkaan koiraystäväsi kanssa.
Koiran kesäapteekki
- Punkkipihdit tai -lasso punkin poistoon
- Kuumemittari
- Sidetaitoksia tai vanua
- Mietoa paikallisantiseptia haavoihin ja ihotulehduksiin
- Kyypakkaus ampiaisen pistoihin ja allergisiin reaktioihin
- Pihkasalvaa haavoihin ja ihotulehduksiin
- Reseptivapaa ripulilääke
- Koiran maitohappobakteerivalmiste
- Silmähuuhde
- 3 % vetyperoksidiliuos koiran oksettamiseen eläinlääkärin ohjeiden mukaan, jos se pääsee syömään jotain myrkyllistä
- Koiran kynsisakset
- Kauluri
Vinkit antoi FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.