Gå till innehållet
Fordon.

Trafiken blir livligare på sommarvägarna – planering och din attityd inverkar på hur smidig och trygg semesterresan blir

10.6.2021

Sommaren är i god fart och stugliv är populärare än någonsin. Traditionellt minskar trafiken i Nyland och blir livligare i övriga landet under sommaren. När trafikmängden ökar, ökar också antalet olycksfall med personskador som följd. Bakom ratten behövs nu sommarhumör och lugn och ro. 

Enligt statistiken ökar såväl antalet bilar som bilkörandet under sommaren, och därtill kommer motorcyklisterna. I Nyland sjunker trafikmängden under normalnivån, medan mängden ökar i övriga Finland.

– Den här sommaren blir sannolikt lika livlig som tidigare somrar, om inte livligare: det har köpts och hyrts ett rekordantal stugor, även husbilar och husvagnar har gått åt. Utlandsresor blir ännu inte av, så finländarna satsar på inhemska resmål, säger Mikko Pöyhönen, direktör med ansvar för Fennias fordonsförsäkrings- och skadetjänster.

Trafikmängden i Nyland och övriga Finland per månad 2019

Enligt diagrammet minskade trafikmängden i Nyland och ökade i övriga landet under sommaren 2019.

Källa: Fintraffic

– Det ligger flera faktorer bakom helhetsbilden över trafiken. Många bilar åker från Nyland till andra delar av Finland, men dock strömmar trafiken åt det andra hållet också. Det ökade cykelpendlandet kan minska bilkörandet, likaså det ökade distansarbetet. Men å andra sidan kan den som pendlat ha bytt från kollektivtrafik till egen bil på grund av corona.

Trafikmängden utanför Nyland ökar under sommarmånaderna och då ökar även olycksriskerna. Risken för olyckor ökar i och med längre körsträckor – att sitta längre tider bakom ratten påverkar så klart reaktionshastigheten.

– Om man räknar ihop alla vägolyckor, så sker det i regel mer krockar på vintern, särskilt i januari, än under andra tider, men på sommaren inträffar mer personskador. På vintertid är det mörkret och hala vägar som ställer till det, medan det på sommaren handlar mer om semesterrusning och brådska. Olyckor som krävt personskador har i regel minskat under de tio senaste åren. Enligt preliminära uppgifter inträffade det klart mindre olyckor under början av året jämfört med de två senaste åren.

Egendoms- och personskador i trafiken i snitt per årstid 2015–2019

Källa: Institutet för Olycksinformation

Pöyhönen önskar sommarhumör bakom ratten.

– Det lönar sig absolut att ta den inställningen att avkopplingen börjar redan i bilen. Brådska är den värsta riskfaktorn i trafiken, och det har påvisats att en tung gasfot sparar rätt lite tid.

– Det är bäst att planera resan i förväg. Se till att bilen är servad, sommardäcken är i skick och att du har tillräckligt med bränsle eller energi. Ta med reservbatterier till nyckeln och tillräckligt med dricka. Ta redan i förväg reda på rastplatser, för att slippa leta efter dem och köra för trött, tipsar Pöyhönen.

Pöyhönen uppmanar också att njuta av själva resan, inte bara av resmålet.

– Finland är fullt av häftiga platser, som det lönar sig att besöka. Fina landskap, personliga orter, torg, caféer och naturparker. Coronapandemin har varit en svår prövning, men nu när finländarna ser ut att resa mycket i Finland, får man hoppas att de finländska turistföretagarna får lite salva på såren.

– Jag tänker också resa och åka motorcykel den här sommaren. Jag försöker alltid påminna mig själv om att även njuta av själva resan.

Ansvarslöst körande och stölder ökar på sommaren

Enligt Pöyhönen är så kallat ansvarslöst körande och brottslighet ett kapitel för sig i sommartrafiken. Rattfyllerier ökar särskilt på sommaren, liksom fortkörningar och andra trafikförseelser.

– Särskilt midsommarhelgen sticker ut i statistiken på ett tråkigt sätt. Trafikmängden minskar drastiskt, men det sker många olyckor särskilt precis före midsommar. Antalet trafikolyckor på midsommar minskar i takt med trafiken, men inte antalet skador – med andra ord inträffar det förhållandevis mer skador.

Trafikmängd, olyckor och offer midsommaren 2019

Källa: Fintraffic och Institutet för Olycksinformation

På sommaren är det inte bara de som har semester som är ute. Utöver olyckor syns även stölder och olovlig användning i statistiken. I fjol ökade särskilt fordonsstölder och bruksstöld av fordon på sommaren.

– Det är fråga om stöld då bilen stjäls helt antingen för eget bruk eller för försäljning, medan det är fråga om bruksstöld när bilen stjäls för en kortare period och sedan överges. Båda ökade tydligt under fjolsommaren, säger Pöyhönen.

– Enligt vår statistik ökade utöver fordonsstölder också skadegörelseskador på bilar tydligt i fjol jämfört med året innan, och även i år ser siffrorna ut att växa. Skadegörelseskador ökar särskilt under sommaren, då de traditionellt når toppen.

Fordonsstölder 2018–2020

Källa: Statistikcentralen

Skadegörelseskador på fordon 2019–2021

Källa: Fennias statistik

Oerfarna bilister kan öka i den livliga sommartrafiken

På sommaren påställs fler bilar än under vintern. Många låter bilen stå i garaget under vintern och börjar köra bil först på sommaren.

Under årets första kvartal påställdes betydligt fler fordon än under motsvarande period de senaste åren. Bilhandeln låg däremot på samma nivå som tidigare år.

– Nya bilar såldes aningen färre under det första kvartalet än under motsvarande tidigare perioder. Försäljningen av begagnade bilar har inte förändrats. Det kan alltså vara så att folk har påställt mer sommarbilar, funderar Pöyhönen.

Påställda fordon per kvartal 2018–2021

Källa: Traficom

Pöyhönen påminner om att kolla att sommarbilen är i skick och att den har servats.

– Mer erfarna bilister och de som kör året runt ska vara medvetna om att det i trafiken kan finnas oerfarna bilister eller bilister som inte kör så ofta. Det betonas i situationer där det krävs snabba beslut i höga hastigheter. Därför är det ytterst viktigt att du inte hafsar dig i trafiken.

Tips för en trygg sommar med bil

  • Planera resan noggrant så att du inte får bråttom i trafiken. Finland är fullt av fina rastplatser – njut även av själva resan, resmålet springer inte ifrån dig.
  • Håll tillräckligt många raster under resan. Att köra trött minskar din reaktionshastighet.
  • Lämna inte småbarn eller sällskapsdjur ensamma i bilen. Bilen kan snabbt bli oerhört varm i sommarhettan.
  • Undvik att köra i dåligt väglag. Sikten kan vara dålig i ösregn och man kan tappa kontrollen över bilen vid vattenplaning.
  • I Lappland kan det vara gott om renar på vägarna i juli. De söker sig till vägarna och öppna platser under myggsäsongen.
  • Kör inte om du inte mår bra.
  • Kom ihåg att uppföra dig i trafiken. Även om andra kör långsamt eller deras uppförande irriterar dig, ökar aggressivt körsätt olycksrisken och tär på sommarandan.
  • Om du råkar ut för en olycka eller hamnar på en olycksplats med skadade, sätt på varningsblinkern, ring 112 och följ instruktionerna. Hjälp de skadade och varna övrig trafik.

Källor:

Institutet för Olycksinformation, Statistikcentralen, Autoalan tiedotuskeskus, Försäkringscentralen, Traficom, Fintraffic

Mer information:

Mikko Pöyhönen

Direktör, fordonsförsäkrings- och skadetjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tel. 040 653 0950

Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Hjälpte det här dig?

Dela