Hyppää sisältöön
Hedelmävati ikkunalaudalla.

Miten sähkökatkoon voi varautua? Kuka korvaa sähkökatkon vahingot? – Katso muistilista!

21.12.2020

Sähkökatkoista aiheutuu kotitalouksille aina silloin tällöin isompaa tai pienempää taloudellista vahinkoa, kuten sähkölaitteiden hajoamista, pakasteiden sulamista tai rakennusvahinkoja. Tiedätkö, mistä voit hakea korvausta?

Kesällä ukkoset ja myrskytuulet, talvella runsaat lumisateet ja tykkylumen kertyminen aiheuttavat toisinaan sähkökatkoja. Niistä taas saattaa seurata erilaisia isompia tai pienempiä vahinkoja. Yhdellä rikkoutuu sähkölaitteita, toisella menee pakastimellinen ruokaa pilalle. Joskus sähkökatkot aiheuttavat myös rakennusvahinkoja.

– Varsinkin uusissa rakennuksissa on tänä päivänä paljon erilaista tekniikkaa, johon saattaa tulla sähkökatkojen seurauksena vikoja. Ja jos sähköt katkeavat pakkassäällä, voi kodin tai mökin lämpötilan lasku johtaa myös putkien jäätymiseen ja rikkoutumiseen, Fennian tuotepäällikkö Tomas Udd kertoo.

Onneksi voit saada korvausta sähkökatkon aiheuttamista vahingoista sähköyhtiöltä tai omasta kotivakuutuksesta.

Hae korvausta sähköyhtiöltä tai kotivakuutuksesta

Jos sähkökatko johtuu virheestä sähköntoimituksessa, sinulla on ensinnäkin oikeus sähkön hinnanalennukseen katkon ajalta. Jos sähköt ovat poikki vähintään 12 tuntia, voit saada myös sähköyhtiön vakiokorvauksen. Katso tarkemmat tiedot hinnanalennuksesta ja vakiokorvauksesta Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta .

Jos sähkökatkon seurauksena syntyy taloudellisia vahinkoja, vaikkapa pakasteiden sulamista, sähkölaitteiden rikkoutumista tai rakennusvahinkoja, voit saada erikseen vielä vahingonkorvausta. Vahingonkorvauksen osalta Udd neuvoo olemaan ensimmäisenä yhteydessä sähköyhtiöön.

– Sähköyhtiössä arvioidaan tapauskohtaisesti, onko sähkönjakelussa ollut virhe. Jos näin on, silloin sähköyhtiö korvaa taloudelliset vahingot ilman omavastuuta. 

Käänny siis ensisijassa sähköyhtiön puoleen. Jos sähköntoimituksesta ei löydy virhettä, voit hakea korvausta omasta kotivakuutuksesta. Kotivakuutuksesta sähkökatkon aiheuttamia vahinkoja korvataan vakuutuksen laajuuden mukaisesti.

– Laaja kotivakuutus on paras turva erilaisten vahinkojen varalta. Mitä laajempi vakuutusturva, sitä varmemmin kotivakuutus korvaa, Udd muistuttaa.

Muistilista sähkökatkoihin varautumiseen ja vahinkojen hoitamiseen

1. Pyri minimoimaan vahingot

Pakasteet voit koittaa pelastaa naapurin pakastimeen tai talvella ulos pakkassäähän. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa pakastimen kansi pitää visusti kiinni. Silloin se pysyy riittävän kylmänä jopa vuorokauden ajan, arkkupakastin vieläkin pidempään.

Jos putket ovat vaarassa jäätyä, katkaise vesi ja tyhjennä putket. Sammuta omakotitalon vesipumppu ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoiset lämmitystavat, kuten takka.

Laita virta pois sähkölaitteista, jotka voivat aiheuttaa palovahinkoja päälle jäädessään. Tällaisia ovat esimerkiksi hella, hiustenkuivaaja ja silitysrauta. Näin ne eivät lähde itsekseen käyntiin sähköjen mennessä taas päälle.

2. Suojaa sähkölaitteet ylijännitesuojalla

Sähkölaitteet ovat arkoja salamoiden aiheuttamille virtapiikeille. Vahingoilta voi suojautua ylijännitesuojalla. Yksittäisiä laitteita voit suojata ostamalla muutaman kympin arvoisen ylijännitesuojalla varustetun jakorasian. Lisäksi ylijännitesuoja on mahdollista asennuttaa suoraan omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon sähkökeskukseen, jolloin se suojaa kerralla kaikki talon sähkölaitteet. Uudemmissa rakennuksissa se on jo vaatimuksena, mutta asennus onnistuu myös jälkikäteen. 

Mökille voit lisäksi hommata sähkökatkojen varalle pistorasiaan asennettavan hälytyslaitteen, joka ilmoittaa mobiilisovellukseen, jos mökiltä katkeaa sähköt.

3. Hae korvauksia sähköyhtiöltä

Sähköyhtiössä arvioidaan aina tapauskohtaisesti, onko sähkönjakelussa ollut virhe. Jos näin on, silloin sähköyhtiö korvaa taloudelliset vahingot ilman omavastuuta.

4. Tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön 

 Voit hakea korvausta myös omasta kotivakuutuksestasi. Laaja kotivakuutus korvaa vahinkoja kaikista kattavimmin. Meillä Fennialla voit tehdä vahinkoilmoituksen helposti verkossa tai puhelimitse. Kaikissa omakotitalon, ulkorakennuksen tai kesämökin rakennusvahingoissa saat apua vuorokauden ympäri Fennian taloapu 24h -palvelusta. Sähkökatkoksen aiheuttamat vahingot kannattaa aina kuvata ja listata vahinkoilmoitusta varten.

5. Varaudu pitkiin sähkökatkoihin

Pitkiin sähkökatkoihin on hyvä varautua etukäteen, esimerkiksi kunnollisella kotivaralla. Katso ohjeet pitkiin sähkökatkoihin varautumiseen valtioneuvoston oppaasta .

Vinkit antoi Fennian tuotepäällikkö Tomas Udd

Auttoiko tämä sinua?

Jaa