
3 tips för ett tryggt stugliv
10.3.2025
Stuglivet ger dig möjlighet att komma bort från vardagsstressen och njuta av lugnet i naturen. Samtidigt är det viktigt att ta hand om säkerheten så att resan till stugan förlöper utan problem.
På vägen till stugan kan man ställas inför situationer där hjälp inte är omedelbart tillgänglig. Därför är det viktigt att se till att du har grundläggande utrustning i din stuga och att du har tänkt på eventuella nödsituationer i förväg.
Det finns mycket som kan ge upphov till överraskningar, särskilt när man befinner sig nära naturen. Skogsstigar, träsk och klippor kan vara hala och de snabba väderväxlingarna medför egna utmaningar. Att förbereda sig på skador handlar inte bara om att förbereda sig för nödsituationer, utan det är också en del av vardagen på stugan.
Först och främst ska lokaliseringen vara enkel: de exakta koordinaterna för din stuga kan vara avgörande i en nödsituation, så det är en bra idé att förvara dem på en synlig plats.
Du bör också se till att stugan har grundläggande utrustning för första hjälpen och att utrustningen är lättillgänglig. En första hjälpen-låda, en brandfilt och en kylpåse kan vara till hjälp om något oväntat händer.
Inne i stugan är det viktigt att ta hand om till exempel eldstäder och att se till att de inte kan släppa ut farliga gaser. Är kolmonoxid- och brandvarnarna i gott skick? Fungerar de som de ska? Särskilt i hyrda stugor kan du inte alltid vara säker på att säkerhetsutrustningen är i gott skick.
Beredskap handlar inte om rädsla, utan om en praktisk och proaktiv inställning som gör att du kan njuta av en bekymmersfri och säker stugsemester under alla förhållanden.
Oavsett om du hyr eller äger, ta till dig dessa tre (+1) tips!
1. Ta reda på stugans koordinater och spara dem på en synlig plats
I händelse av en olycka eller skada som snabbt kräver hjälp är en av de viktigaste sakerna att platsen är lätt att hitta. De exakta koordinaterna för din stuga kan vara avgörande i en nödsituation, så det är en bra idé att förvara dem på en synlig plats. Du kan ta reda på stugans exakta koordinater på nödcentralens webbplats www.112.fi eller i appen 112 Suomi.
2. Se till att brandvarnare och kolmonoxiddetektorer fungerar
Testa brandvarnarna i din egen stuga regelbundet och försäkra dig om att brandvarnarna i en hyrd stuga fungerar. Regelbunden inspektion och underhåll säkerställer att larmen fungerar när du behöver dem som mest.
3. Håll stugans utrustning i skick
Med en första hjälpen-låda, brandfilt och kylpåse kommer du långt om en skada är framme. Packa med egen utrustning för i synnerhet en hyrd stuga, om du inte känner till dess utrustning.
+1 Stugförsäkring
Se till att stugan har en giltig försäkring som täcker eventuella skador. Om du har hyrt en stuga, ta reda på vad försäkringen täcker.
Läs mer
- Stugliv är allt populärare och det syns både i antalet stugförsäkringar och stuginbrott
- Det stormade mycket i fjol – gardera dig mot skador när du stänger stugan inför vintern
- Hem och egendom
- Hur kan belysningen påverka hemmets funktionalitet? Fanny svarar
- Hur är det med hemförsäkring och kameraövervakning? Fyra skäl till att överväga kameraövervakning hemma eller på stugan
Hjälpte det här dig?
Dela