Antalet cykelstölder har ökat avsevärt
7.4.2021
Cyklande har ökat ytterligare under coronapandemin, men också antalet cykelstölder ökar ständigt. Framför allt förra året var ett dystert år i fråga om cykelstölder, vilket också syns i försäkringsbolagets statistik. Antalet stölder ökade särskilt i Nyland och Sydvästra Finland.
Enligt undersökningen Tuhat suomalaista (Tusen finländare), som gjordes av IROResearch 2019, cyklar omkring 75 procent av alla finländare. Cykling har ökat ytterligare i popularitet också under coronapandemin, eftersom det är många som väljer att cykla till jobbet i stället för att ta bussen i rusningstid. Även om många jobbar på distans under coronatiden kan man förutspå en ytterligare ökning av cyklingstrenden i och med regeringens beslut om skattefrihet för tjänstecyklar.
Antalet cykelstölder har ökat årligen, rekordantal i fjol
Vid sidan om ökad cykling har också antalet cykelstölder ökat avsevärt de senaste åren. Antalet stölder som drabbade Fennias kunder ökade med 24 procent i fjol jämfört med året innan. I snitt betalade Fennia ut nästan 500 euro i ersättning per cykelstöld.
– Cykeltjuvar brukar känna till de mest populära och de dyraste cykelmärkena, eftersom de också är lättare att sälja vidare. Utöver hela cyklar stjäls också cykeldelar, till exempel dyrare sadlar eller elektronisk tilläggsutrustning blir lätt stulna, säger Fennias ansvariga expert Anne Salonen-Kakko.
– Det är bra att låsa cykeln ordentligt, helst så att man låser fast cykelstommen vid en cykelställning eller en stolpe. Det lönar sig också att låsa cykeln hemma och dessutom att förvara den i ett låst förråd, om det bara är möjligt.
Salonen-Kakko rekommenderar husbolag att satsa på säkerheten i cykelförråd.
– Allt fler husbolag har låsta förråd för cykelförvaring. Övervakning med videokamera är också värt att tänka på. Utöver att det kan hjälpa till att få fast tjuvarna är det effektivt som avskräckning, säger Salonen-Kakko.
I fjol anmäldes närmare 24 000 cykelstölder till polisen, nästan 3 000 mer än året innan.
Källa: Fennia
Källa: Polisstyrelsen
– Även om många cyklar upphittas, hittar de inte tillbaka till sin ägare, eftersom de inte kan identifieras. Därför är det viktigt att tänka på identifiering av cykel och anteckna cykelns uppgifter genast efter cykelköpet. Då går det enklare att återlämna cykeln till sin ägare, säger Salonen-Kakko.
Även om cykelstölder sker året runt är toppsäsongen enligt Salonen-Kakko som väntat sommaren, då man oftare förvarar cyklarna utomhus.
Kom ihåg att serva cykeln
Det är bra att hålla cykeln i skick. Då är det bekvämare att cykla och resan avbryts inte för att delar går sönder.
Vårservice av cykeln omfattar traditionellt kontroll och justering av cykeldelar. Detta lönar det sig att göra också om du köper en begagnad cykel – den tidigare ägaren kan ha sålt cykel uttryckligen för att den används så lite.
– Kolla däcken och trycket i dem, fälgarna, cykelkedjan och bromsarna. Se också till att cykellamporna fungerar och att alla skruvar är åtdragna. Om du tvättar och sköter din cykel, håller den längre i gott skick, säger Salonen-Kakko.
Du kan låta en cykelverkstad göra cykelservicen, men boka tid i god tid – cykelverkstäder har hög arbetsbelastning på våren. Vid cykelservice är det bra att också tänka på att tillgången på reservdelar har varit svår världen över, eftersom cykling har blivit så populärt och leveranserna av reservdelar har strulat på grund av coronapandemin.
– Kom ihåg att beakta omgivningen när du rör dig i trafiken på cykel. En repetition av trafikreglerna som gäller cyklister kan vara bra till exempel på Trafikskyddets webbplats, tipsar Salonen-Kakko.
Fyra tips för cykelns säkerhet:
- Skriv upp cykelns identifieringsuppgifter, dvs., stommens nummer, märke och modell. Med hjälp av serienumret kan polisen återlämna en upphittad cykel till ägaren.
- Ta foton på din cykel. Det är lättare att ge identifieringsuppgifterna som foto, och fotot kan hjälpa polisen att känna igen cykeln. Cykeln kan också märkas med olika produkter som gör identifieringen av din cykel enklare.
- Skaffa ett ordentligt cykellås, så att du kan låsa fast cykelstommen till exempel i en cykelställning eller en stolpe. Förvara den låsta cykeln i ett låst förråd, om det är möjligt.
- Be att få ett kvitto på cykeln du köpt och spara kvittot. Ett kvitto eller ett köpebrev är särskilt viktigt om du köper en begagnad cykel.
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela