Gå till innehållet
Arbetaren lyfter lådan.

En uppåtgående bana för arbetarskydd

Vi på Fennia vill möjliggöra att arbetarskyddskulturen i ditt företag utvecklas mot förutseende Safety First-tänkande. Med vår uppåtgående bana för arbetarskydd kan du utveckla företagets arbetarskydd från basläger till toppnivå. Vi har samlat de verktyg som behövs längs den uppåtgående banan i HSE Lite, det vill säga i e-tjänsten för arbetarskydd (på finska).

1 Primära krav för arbetarskydd ska vara i skick

Det krävs en stadig grund för att utveckla arbetarskyddet till toppnivå. I praktiken betyder det att de krav som arbetarskyddslagen förutsätter uppfylls och fungerar i praktiken. Efter det har ditt företag tillräckliga förutsättningar att sikta mot nästa nivå i utvecklingen av säkerhetskulturen.

När du börjar utveckla arbetarskyddet är det första steget alltid att reda ut och bedöma arbetsriskerna. Utifrån bedömningen kan du fastställa de åtgärder med hjälp av vilka företaget når toppnivån inom arbetarskyddet och har noll olycksfall. Enklast reder du ut och bedömer arbetsriskerna med ett elektronisk säkerhetsverktyg, men även traditionella blanketter är till bra hjälp.

Vi har upprättat infoblad över arbetarskyddets väsentliga grundkrav, som fastställs i arbetarskyddslagen. När du uppfyller grundkraven har du en bra bas för att utveckla arbetarskyddet målinriktat.

Verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet bygger på utredning och bedömning av arbetsrisker. Arbetarskyddslagen förpliktar att upprätta ett verksamhetsprogram, och det gäller även ditt företag oberoende av storlek. Bifogat finns en modell för att upprätta verksamhetsprogrammet. I modellen kan du till exempel skriva upp mål för arbetsplatsens arbetarskydd och för ledning av arbetsförmåga. Samtidigt kan du fastställa ansvar för arbetarskyddet och hur samarbetet inom arbetarskyddet ordnas.

Introduktion och handledning utgör grunden för säkert arbetet. Chefen ansvarar för introduktionen av de anställda och ser till att de anställda har tillräcklig kunskap och kompetens att utföra arbetet tryggt och säkert. Kom ihåg att introduktionen alltid ska göras på nytt när arbetet eller arbetsförhållandena väsentligt förändras och efter längre frånvaron.

2 Reagerande säkerhetskultur

Att sköta grunderna i ett företag är typiskt mycket reagerande: arbetarskyddsärenden sköts när de dyker upp. Om man gör så här i ditt företag, blir även arbetarskyddskulturen reagerande. Det kan hända att cheferna och ledningen i ditt företag fått utbildning i arbetarskyddets grundfrågor, som de tillämpar i praktiken bara då det behövs eller när man är tvungen. Ett bra exempel på sådana situationer är myndighetsgranskningar, varvid instruktioner måste redas ut. I en reagerande arbetarskyddskultur tror man inte på noll olycksfall, men så småningom kan tanken slå en.

Om skador inträffar, är det bra att ta lärdom av dem. Det kan inträffa såväl olycksfall i arbetet som tillbud i ditt företag. Det lönar sig att granska dem närmare och ta lärdom av dem. Då kan man undvika liknande situationer i framtiden. Samtidigt utvecklas arbetarskyddskulturen. Kom ihåg att anmälningar om tillbud och olika säkerhetsiakttagelser och -brister är lagstadgade förpliktelser för företag, och de ska samlas från arbetstagarna på ett eller annat sätt.

Du kan till exempel skaffa ett elektroniskt observationssystem. Du kan även samla iakttagelser eller riskfyllda ställen på tillhörande blanketter. Det viktigaste är att samtliga olycksfall i arbetet undersöks och att nödvändiga åtgärder vidtas eller att det görs ändringar i arbetarskyddsinstruktioner eller -åtgärder. Om det i ditt företag kommer fram avsevärda avvikelser i arbetarskyddet, lönar det sig även att se över riskbedömningen.

SäkerhetsinformationVerktyg för arbetarskydd

Det är typiskt för en reagerande arbetarskyddskultur att ärendehanteringen uppdelas enligt roller. Då tänker man att ansvaret bara ligger hos de personer vars titel anger att de sköter arbetarskyddsärenden eller hos personer som enligt lagen ansvarar för säkerheten. Blicken vänds då ofta mot säkerhetschefen eller arbetarskyddspersonalen.

Att sköta och utveckla arbetarskyddet är i största mån hela organisationens gemensamma sak. Det kräver engagemang av ledningen och en öppen dialog i organisationen. Alla i ditt företag har som uppgift att upprätthålla och utveckla arbetarskyddet. Det är viktigt att varje arbetstagare förstår betydelsen av arbetarskyddet och de ansvar som hör till det.

3 Förutseende utveckling av säkerheten

Vid förutseende säkerhetsledning har ditt företag redan förstått att man kan påverka om olycksfall inträffar eller inte och att mycket beror på attityden. Då är man medveten om att arbetarskyddet är en konkurrensfaktor, som man kan utveckla så att man inte bara reagerar på redan inträffade skador.

Du kan lyfta fram arbetarskyddsärenden regelbundet och väcka personalens intresse med till exempel samtal om säkerhet eller infosnuttar om olika ämnen. Vi på Fennia erbjuder material till sådana, som du sen enkelt kan bearbeta att passa ditt företags behov. Även våra säkerhetsvideor är till ypperlig hjälp för att väcka personalens intresse och de funkar även i samband med säkerhetskampanjer.

Arbetarskydd är en ständig kapplöpning: om ditt företag upptäcker säkerhetsbrister i tid och vidtar åtgärder, kan företaget undvika olycksfall. Men om företaget reagerar för långsamt och inte lämnar startblocket i tid, gör ni de korrigerande åtgärderna först efter olycksfallsutredningen. Korrigerande åtgärder är alltid dyra och mänskligt jobbiga. Tack och lov har vi flera verktyg med vilka ditt företag kan förebygga olycksfall.

Ta i bruk tjänsten HSE Lite så kan du enkelt sköta till exempel riskbedömningar, säkerhetsgranskningar och förebyggande säkerhetsobservationer. HSE Lite innehåller alla verktyg du behöver som stöd för säkerhetsledningen på finska, svenska och engelska. Med hjälp av tjänsten kan du till exempel sköta utredningen om faror på arbetet och riskbedömningen som arbetarskyddslagen kräver. Tjänsten har skräddarsytts för Fennias kunder av Falcony och passar företag i alla storlekar och branscher. Tjänsten är gratis för Fennias kunder med en arbetsolycksfallsförsäkring.

Supportsida för HSE Lite (på finska)

Olycksfallsfrekvensräknare på finska (tvk.fi)

Verktyg för arbetarskydd

4 Can do-attityd och modellen för ständig förbättring

I säkerhetskulturen med ständig förbättring upplevs säkerheten som en del av det dagliga arbetet, och säkerheten infrias på nytt varje dag på varje organisationsnivå. Då syns och hörs can do-attityden i företaget: man nöjer sig inte med nuläget, utan kulturen utvecklas och görs ännu bättre. Även Safety First-tänk utgör en del av vardagen. I företaget tänker man att säkerheten alltid kommer först och att till exempel varje möte inleds med en säkerhetsöversikt.

Modellen för genuin uppmärksamhet är en del av organisationens säkerhetskultur. Om någon i ditt företag ingriper i riskfylld verksamhet, väcker det inte längre obehag. Däremot får kollegan eller chefen beröm, eftersom han eller hon genuint bryr sig om sina kollegers säkerhet och hälsa. Man ska även ingripa i gästers säkerhetsfrågor. Om en gäst, som är på besök, inte har ändamålsenlig skyddsutrustning på sig, ska en anställd stoppa gästen och ge instruktioner om skyddskraven.

När arbetarskyddet är i skick, vet varje organisationsnivå att målet är noll olycksfall. Samtliga olycksfall i ditt företag kan undvikas med förutseende verksamhet, ständig förbättring och rätt attityd. På varje organisationsnivå ska man på förhand bedöma risker och gardera sig mot dem. Tankesättet ”Tänk innan du agerar” utgör en del av varje arbetstagares vardag och arbete.

Olycksfallsfrekvensräknare på finska (tvk.fi)

Säkerhetsinformation

Har du frågor?

Som kund hos oss kan du ställa dina frågor direkt till våra arbetarskyddsexperter per e-post på tyoturvallisuus@fennia.fi.

Råkade du ut för en skada? Se anvisningar för att ta hand om skadorVill du se över omfattningen av ditt företags försäkringsskydd? Boka ett möte!

Notera att sidans innehåll har producerats av våra experter i informationssyfte och den kan innehålla såväl sakfel, skrivfel som tolkningsfel. Utnyttjandet av materialet och innehållet ligger på användarens ansvar och på Fennia kan inga krav riktas vad gäller sidans material eller innehåll.