Hyppää sisältöön
Työntekijä nostaa laatikkoa.

Nousujohteinen työturvallisuuden polku

Me Fenniassa haluamme osaltamme mahdollistaa sen, että yrityksesi työturvallisuuskulttuuri kehittyy kohti ennakoivaa Safety First -ajattelua. Nousujohteisella työturvallisuuden polullamme pääset kehittämään yrityksesi työturvallisuutta perusleiristä huipputasolle. Olemme paketoineet nousujohteisen polun varrella tarvittavat työkalut HSE Liteen, eli sähköiseen työturvallisuuspalveluun.

1 Työturvallisuuden perusvaatimukset kuntoon

Työturvallisuuden kehittäminen kohti huipputasoa vaatii vankan perustan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työturvallisuuslain edellyttämät vaatimukset täyttyvät ja toimivat käytännössä. Tämän jälkeen yritykselläsi on riittävät edellytykset tähdätä seuraavalle tasolle turvallisuuskulttuurin kehittämisessä.

Kun alat kehittämään työturvallisuutta, ensimmäinen askel on aina työn vaarojen selvittäminen ja riskien arviointi. Arvioinnin perusteella voit määritellä ne toimenpiteet, joilla yrityksesi pääsee lähemmäs tapaturmatonta työturvallisuuden huipputasoa. Voit selvittää vaarat ja arvioida riskit helpoiten sähköisen turvallisuustyökalun avulla, mutta myös perinteiset lomakkeet ovat riittävä apuväline.

Olemme koonneet tietokortit työturvallisuuden keskeisistä perusvaatimuksista, joita työturvallisuuslaki velvoittaa. Kun saat perusvaatimukset kuntoon, olet luonut perustan tavoitteelliselle työturvallisuuden kehittämiselle.

Työsuojelun toimintaohjelma pohjautuu tehtyyn vaarojen selvitykseen ja riskien arviointiin. Toimintaohjelman laatiminen on työnturvallisuuslain velvoite ja koskee myös sinun yritystäsi koosta riippumatta. Ohessa mallipohja työsuojelun toimintaohjelman laatimiseksi. Mallipohjaan voit kirjata esimerkiksi tavoitteet työpaikan työturvallisuustoiminnalle sekä työkykyjohtamiselle. Samalla pääset määrittämään työsuojeluvastuut ja työsuojelun yhteistoiminnan järjestämistavan.

Perehdytys ja työnopastus ovat kivijalka turvalliselle työskentelylle. Esihenkilö vastaa työntekijöiden perehdytyksestä ja varmistaa, että työntekijällä on riittävät tiedot ja taidot työn turvalliselle tekemiselle. Muista myös, että perehdytys on uusittava aina työn tai työolosuhteiden oleellisesti muuttuessa sekä pitkien poissaolojen jälkeen.

2 Reagoiva turvallisuuskulttuuri

Perusasioiden hoitaminen yrityksessä on tyypillisesti hyvin reagoivaa: työturvallisuusasioita hoidetaan kuntoon silloin, kun niitä tulee eteen. Jos yrityksessäsi toimitaan näin, myös työturvallisuuskulttuurista muodostuu reagoiva. Saattaa olla, että yrityksesi esihenkilöt ja johto ovat saaneet koulutuksen työturvallisuuden perusasioista, joita he soveltavat käytäntöön ainoastaan tarpeen tullen tai pakon edessä. Hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta on viranomaisen tarkastus, jolloin toimintaohjeita täytyy selvittää. Reagoivassa työturvallisuuskulttuurissa ei uskota 0-tapaturmaa ajatukseen, mutta hiljalleen ajatus tästä saattaa hiipiä mieliin.

Jos vahinkoja sattuu, on niistä hyvä ottaa opiksi. Yrityksessäsi saattaa tapahtua niin työtapaturmia kuin läheltä piti -tilanteitakin, joita molempia kannattaa tarkastella tarkemmin ja oppia tulevaisuutta varten. Siten vastaavat tilanteet voidaan välttää vastaisuudessa. Samalla työturvallisuuskulttuuri kehittyy. Muistathan myös, että ilmoitukset läheltä piti -tilanteista sekä erilaisista turvallisuushavainnoista ja -puutteista ovat yrityksen lakisääteisiä velvoitteita, mitä pitää kerätä työntekijöiltä tavalla tai toisella.

Voit esimerkiksi hankkia sähköisen havaintojärjestelmän. Halutessasi voit myös kerätä havainnot tai vaaranpaikat niille tarkoitetuille lomakkeille. Olennaisinta on, että kaikki työtapaturmat tutkitaan ja tutkinnan perusteella tehdään tarvittavia toimenpiteitä tai muutoksia työturvallisuusohjeisiin tai -toimenpiteisiin. Jos yrityksessäsi tulee vastaan merkittäviä työturvallisuuspoikkeamia, niiden jälkeen kannattaa tarkastella myös riskien arviointia.

TurvallisuustietoaTyökaluja työturvallisuuteen

Reagoivalle työturvallisuuskulttuurille on ominaista, että asioiden hoito roolittuu. Tällöin ajatellaan, että vastuu on vain niillä henkilöillä, jotka tehtävänimikkeensä puolesta hoitavat työturvallisuusasioita tai toisaalta henkilöillä, joilla lain mukaan on vastuu turvallisuudesta. Usein katse kääntyy juuri turvallisuuspäällikköön tai työsuojeluhenkilöstöön.

Työturvallisuuden hoitaminen ja kehittäminen on kuitenkin mitä suurimmassa määrin koko organisaation yhteinen asia, mikä vaatii sitoutuneen johdon sekä avoimen vuoropuhelun läpi organisaation. Jokaisella yrityksesi jäsenellä onkin tehtävänsä työturvallisuuden ylläpidossa ja kehittämisessä. Avainasemassa onkin, että jokainen työntekijä ymmärtää työturvallisuuden merkityksen ja siihen liittyvät vastuut.

3 Ennakoiva turvallisuuden kehittäminen

Ennakoivan turvallisuusjohtamisen vaiheessa yrityksesi on jo ymmärtänyt, että tapaturmien syntyyn voidaan vaikuttaa ja kaikki lähtee omasta asenteesta. Tällöin työturvallisuus tunnistetaan kilpailutekijäksi, jota voidaan omaehtoisesti kehittää, eikä pelkästään reagoida jo sattuneisiin vahinkoihin.

Voit nostaa työturvallisuusasioita säännöllisesti esiin ja herätellä henkilöstöä esimerkiksi järjestämällä turvatuokioita tai tietoiskuja kohdennetuista aiheista. Näihin me Fennialla tarjoamme valmista aineistoa, jota voit helposti muokata muokata oman yrityksesi tarpeisiin. Myös turvallisuusvideomme ovat oiva apu henkilöstön herättelyyn ja toimivat myös turvallisuuskampanjoiden yhteydessä.

Työturvallisuus on jatkuvaa kilpajuoksua: jos yrityksesi havaitsee ajoissa turvallisuuspuutteet ja tekee korjaavia toimenpiteitä puuttumalla turvattomaan toimintaan, voitte välttää tapaturmien synnyn. Mutta jos yrityksessäsi ollaan liian hitaita, eikä lähdetä lähtötelineeltä ajoissa liikkeelle, teette tapaturmatutkinnan kautta korjaavia toimenpiteitä. Korjaavat toimenpiteet ovat aina kalliita ja inhimillisesti ikävää puuhaa. Onneksi meillä on tarjota useita työkaluja, joilla yrityksesi voi ennaltaehkäistä tapaturmia.

Asiakkaanamme saat käyttöösi HSE Lite -palvelun, jolla teet helposti esim. riskien arvioinnit, turvallisuuskierrokset ja ennakoivat turvallisuushavainnot. HSE Lite sisältää kaikki tarvittavat työkalut turvallisuusjohtamisen tueksi sekä kieliversiot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelun avulla voit mm. tehdä työturvallisuuslain edellyttämän työn vaarojen selvittämisen ja riskien arvioinnin. Falconyn Fennian asiakkaille räätälöimä palvelu sopii kaikenkokoisille yrityksille toimialasta riippumatta ja on maksuton Fennian työtapaturmavakuutuksen asiakkaille.

Tukisivu HSE Liten käyttäjille

Tapaturmalaajuuslaskuri (tvk.fi)

Työkaluja työturvallisuuteen

4 Can do -asenne ja jatkuvan parantamisen malli

Jatkuvan parantamisen turvallisuuskulttuurissa turvallisuus koetaan osana päivittäistä työntekoa ja jokainen päivä turvallisuuden suhteen lunastetaan aina uudelleen jokaisella organisaation tasolla. Tällöin can do -asenne näkyy ja kuuluu yrityksessäsi: nykytilaan ei tyydytä, vaan aina on varaa parantaa ja kehittää kulttuuria vieläkin timanttisemmaksi. Myös Safety First -ajattelu on osa arkea. Yrityksessäsi ajatellaan, että turvallisuus tulee aina ensimmäisenä ja esimerkiksi jokainen kokous voidaan aloittaa turvallisuuskatsauksella.

Aito välittämisen malli on osa organisaation turvallisuuskulttuuria. Jos yrityksesi jäsen puuttuu turvattomaan toimintaan, se ei aiheuta enää mielipahaa. Sen sijaan työkaveria tai esihenkilöä kiitetään, kun hän aidosti välittää toisen turvallisuudesta ja terveydestä. Myös vierailijoiden turvallisuusasioihin puututaan. Jos vierailijalla ei ole vierailullaan asianmukaisia suojaimia käytössä, yrityksesi työntekijä pysäyttää hänet ja ohjeistaa suojainvaatimuksista.

Kun työturvallisuusasiat ovat kunnossa, jokainen organisaatiosi taso tietää, että tavoitteena on nolla tapaturmaa. Ennakoinnilla, jatkuvalla parantamisella ja oikealla asenteella kaikki yrityksesi tapaturmat ovat vältettävissä. Jokaisella organisaatiotasolla mietitään ennakkoon riskejä ja niihin varautumista. “Mieti ennen kuin teet“ -ajattelutapa on osa jokaisen työntekijän työarkea ja työn tekemistä.


Tapaturmalaajuuslaskuri (tvk.fi)

Turvallisuustietoa

Heräsikö kysyttävää?

Asiakkaanamme voit kysyä suoraan työturvallisuusasiantuntijoiltamme sähköpostilla tyoturvallisuus@fennia.fi.

Sattuiko vahinko? Katso toimintaohjeet vahinkotilanteen hoitamiseksiHaluatko tarkastaa yrityksesi vakuutusturvan laajuuden? Varaa tapaaminen!

Kiinnostavatko riskienhallinnan koulutukset? Osallistu ilmaisiin webinaareihimme!

Huomioithan, että sivun sisällöt ovat omien asiantuntijoidemme informointitarkoituksessa tuottamia, ja ne saattavat sisältää niin asia-, kirjoitus- kuin tulkintavirheitäkin. Materiaalien ja sisällön hyödyntäminen on käyttäjän vastuulla, eikä Fenniaan voida kohdistaa mitään vaatimuksia tämän sivuston materiaalien tai sisällön perusteella.