Hyppää sisältöön
Nainen pitelee kädessään rakennuspiirrustuksia.

Kysymyksiä ja vastauksia työturvallisuudesta

Mikä ihmeen Fennian työturvallisuuspalvelut?

Fennia tarjoaa kaikille työajan tapaturmavakuutuksen yritysasiakkailleen neuvoa, tietoa ja apua työturvallisuusasioissa sekä erilaisia helppokäyttöisiä työkaluja. Olemme koonneet kaikki työturvallisuuden kehittämiseen ja ylläpitämiseen tarvittavat työkalut HSE Lite -palveluun.

Katso myös tietokortit, joihin on koottu keskeisintä työturvallisuustietoa eri osa-alueista, lähtien työturvallisuuden lakisääteisistä perusvaatimuksista kohti systemaattista turvallisuusjohtamista.

Voimme myös kohdennetusti ja tarvekartoituksen pohjalta tuottaa valmennus- ja koulutuspalveluja työajan tapaturmavakuutuksen yritysasiakkaillemme.

Fennian työturvallisuuden asiantuntija voi tarveharkinnan perusteella osallistua työpaikan vaarojen selvitykseen ja riskien arviointiin tuoden siihen ulkopuolista asiantuntemusta. Kartoituksen vetovastuu ja toimenpiteiden toteuttamisvastuu kartoituksen perusteella säilyy asiakasyrityksellä.

Voimme kohdennetusti ja tarvekartoituksen pohjalta tuottaa valmennus- ja koulutuspalveluja työajan tapaturmavakuutuksen yritysasiakkaillemme. Koulutukset räätälöidään yleensä yrityskohtaisesti, jotta ne vastaisivat mahdollisimman hyvin yrityksen omia kehitystarpeita ja tavoitteita. Koulutuksissa edellytämme myös yrityksen omaa aktiivista panosta, jotta asiat saadaan jalkautettua arkeen.

Mahdollisuuksien mukaan järjestämme myös webinaareja, joissa käydään työturvallisuusasioita läpi yleisemmällä tasolla, jolloin niihin voi osallistua useampikin yritys kerralla.

Fennian työturvallisuuden työkaluja löydät HSE Litestä ja tietokorteista.

Mitenhän työturvallisuutta oikein johdetaan?

Tapaturmatilastot saat helpoiten katsomalla nämä Oma Fenniasta. Tilastot löytyvät Vahingot-välilehdeltä ja nämä on mahdollisuus saada käyttöön PDF- tai CSV-muodossa.

Kyllä. Tapaturmataajuus lasketaan jakamalla työpaikkatapaturmien lukumäärä miljoonalla tehdyllä työtunnilla (työtapaturmien määrä*1000 000/tehdyt työtunnit). Kun olette laskeneet yrityksenne tapaturmataajuuden, voitte vertailla sitä esimerkiksi Tapaturmavakuutuksen (TVK) kansallisiin tilastoihin (työtapaturmatieto.fi ).

Vertailukelpoisen taajuuden laskemiseksi vahinkotilastosta tulee suodattaa pois ammattitaudit, työmatkatapaturmat, vapaa-ajan tapaturmat, sekä ne vahingot, joista ei ole maksettu korvauksia vakuutusyhtiön toimesta.

Turvallisuuden mittaaminen osana turvallisuusjohtamista (pdf)

Työturvallisuuslain (finlex.fi) (2002/738) toinen luku määrittelee työnantajan vastuut ja velvoitteet. Näitä ovat:

  • työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite
  • työsuojelun toimintaohjelman teko
  • työn vaarojen selvittäminen ja arviointi
  • erityistä vaaraa aiheuttavan työn määrittely
  • työympäristön suunnittelu
  • työn suunnittelu
  • työntekijälle annettava opetus ja ohjaus
  • henkilönsuojainten, apuvälineiden ja muiden laitteiden varaaminen käyttöön

Parhaiten pääset näihin asioihin kiinni etusivumme kautta sekä tutustumalla tietokortteihimme.

Työturvallisuuslaki velvoittaa, että työnantajan on työn ja toiminnan luonne huomioon ottaen riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työajoista, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä, jos niitä ei voida poistaa, arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle. Fennian työtapaturmavakuutusasiakkailla on mahdollisuus toteuttaa vaarojen selvittäminen ja arviointi HSE Lite -palvelun avulla.

Työn vaarojen selvittäminen ja arviointi 09_2023

On kyllä. Hyödynnettävissä on erilaista tietoa turvallisuudesta sekä työkaluja.

Etätyöllä tarkoitetaan muualla kuin työpaikalla tehtävää työtä, ja useimmiten etätyötä tehdään kotona. Lakisääteinen tapaturmavakuutus on voimassa myös etätyössä, mutta se korvaa tapaturmat vain, jos ne ovat liittyvät yksiselitteisesti työtehtäviin. Sen sijaan tapaturmavakuutus ei esimerkiksi korvaa etätyöpäivän lounaalla sattuvaa tapaturmaa tai loukkaantumista kotiaskareissa. Näitä ja muita yleisiä tapaturmia vastaan turvaa antaa etätyövakuutus. Lue lisää etätyöstä ja sen vakuuttamisesta.

Etätyön riskien tarkasteluun voi käyttää esimerkiksi Fennian Etätyön tarkastuslistaa (pdf) .

Ennaltaehkäisyn kannalta on hyvin olennaista, että työn vaarat ovat selvitetty ja arvioitu. Tämä antaa vankan pohjan tapaturmatorjunnalle. Tapaturmien torjuntaan kannattaa hyödyntää Fennian työturvallisuuden tietokortteja.

Huomioi, että sivun sisällöt ovat omien asiantuntijoidemme informointitarkoituksessa tuottamia. Materiaalien ja sisällön hyödyntäminen on käyttäjän vastuulla, eikä Fenniaan voida kohdistaa mitään vaatimuksia tämän sivuston materiaalien tai sisällön perusteella.