Hyppää sisältöön
Sähköpyörätuolisalibandyn pelaajat Walter ja Kasper.

Fennia x Tulevaisuuden tähdet – Sähköpyörätuolisalibandyn pelaajat Walter ja Kasper haluavat edetä tulevaisuudessa niin urheilu- kuin työurillaan

5.6.2023

Fennia tukee Suomen Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmää. Tässä juttusarjassa kerromme ryhmän nuorten urheilijoiden tarinoita ja tutustumme heidän tulevaisuuden tavoitteisiinsa. Vuoden 2023 ryhmästä esittelemme seuraavaksi sähköpyörätuolisalibandyn pelaajat Walter Östergårdin ja Kasper Vuorisen.

Jo kaksi vuotta Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa, monilajisessa Tulevaisuuden tähdet -valmennusryhmässä ensimmäisenä ja ainoana sähköpyörätuolisalibandyn pelaajana treenannut Suomen maajoukkuepelaaja Kasper Vuorinen on vihdoin saanut seurakseen toverin myös oman lajin parista.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Walter Östergård tunnistettiin SPT-salibandyksi tai sähkärisalibandyksi tuttavallisemmin kutsutun sähköpyörätuolisalibandyn potentiaaliseksi huippu-urheilijaksi hänen noustuaan vaasalaisen BK-48-joukkueen riveistä maajoukkueen valmennusrinkiin vuonna 2022.

Maajoukkueringissä Östergård on päässyt pelaamaan myös vuotta vanhemman Vuorisen kanssa, vaikkei olekaan vielä omien aikataulujensa vuoksi päässyt osallistumaan Tulevaisuuden tähtien alkuvuoden leireille. Kaksikko on kohdannut myös Vuorisen sarjajoukkueen Helsinki Outsidersin harjoituksissa, joissa viime syksynä pääkaupunkiseudulle opiskelemaan muuttanut Östergård käy treenaamassa arjessa.

Molemmat nuoret ovat saaneet tunnustusta etenkin maalintekotaidoistaan. Lapsuuden pihapeleistä asti taitojaan hionut, kolmannella luokalla SPT-salibandyn pelaamisen aloittanut ja nyt jo kansainvälisellä tasolla EM- ja MM-kisoissa pelannut Vuorinen kertoo ehtineensä huomata Walterin edistymisen jo ennen hänen valintaansa Tulevaisuuden tähtiin.

– Walter on kehittynyt viime vuosien aikana todella paljon, ja kehittyy tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän. Toivottavasti päästään loppuvuodesta kehittämään yhdessä huippu-urheilun vaatimia ominaisuuksia myös Tulevaisuuden tähdissä.

Oma laji osui kohdalle 12-vuotiaana

Taustaa lajin parista Walter Östergårdilta löytyy jo pitkältä ajalta. Peliura alkoi 12-vuotiaana, kun Östergård innostui testattuaan Tampereella Apuvälinemessujen yhteydessä joka toinen vuosi järjestettävässä Liikuntamaa-kokeilutapahtumassa ensimmäistä kertaa salibandyyn tarkoitettua pelituolia.

Vauhdikas sähköpyörätuolisalibandy vaatii sekä taktista että teknistä taitoa, kun tuolia ohjataan toisella ja mailaa ja palloa hallitaan toisella kädellä. Vetovoima juuri tämän lajin pariin on jäänyt mysteeriksi pelaajalle itselleenkin.

– Aikaisemmin minua ei kiinnostanut mikään urheilu – jostain syystä tämä oli vain tarkoitettu mulle, Östergård muistelee.

Vaikka laji on kehitetty niille, jotka käyttävät arjessaan sähköpyörätuolia, otteluihin saa osallistua, jos käyttää päivittäisessä elämässään jotakin liikkumisen apuvälinettä. Moni SPT-salibandyn pelaaja käyttääkin Östergårdin – ja Vuorisen – tavoin pelikentän ulkopuolella manuaalista, käsivoimin liikutettavaa pyörätuolia.

Tärkeä peliväline ei siis ollut harvinaista synnynnäistä lihasrappeumaa nemaliinimyopatiaa sairastavalle Östergårdille lapsena ennestään tuttu. Kuin kohtalon johdatuksesta omasta kotikaupungista löytyi kuitenkin SPT-salibandyjoukkue, ja uusi harrastus pääsi alkamaan.

Östergård pelasi aluksi pääasiassa aikuisista pelaajista koostuvassa, SPT-salibandyn SM-sarjaa 2010-luvulla pitkään vallinneessa SB Vaasassa. Päästäkseen pelaamaan omanikäisten kanssa Walter päätyi perustamaan isänsä Mats Östergårdin kanssa erillisen juniorijoukkueen, johon saatiin koottua uusia pelaajia Walterin tuttavapiiristä.

Muutaman vuoden päästä Finlandia-sarjaa pelaavat nuoret pelaajat siirtyivät SM-sarjaa pelaavien aikuisten kanssa yhdessä SB Vaasasta samassa kaupungissa toimivan BK-48:n huomaan. Isä Mats ryhtyi valmentamaan Walterin joukkuetta, joka ehti voittaa seuralle ensimmäisen SPT-salibandyn Suomen mestaruuden vuonna 2019 ennen kuin koronapandemia alkoi katkoa ja peruuttaa sarjakausia.

Suuntana kaksoisura

Siirryttäessä pidemmälle kilpaurheilutasolla urheilijan eteen tulevat useimmiten kysymykset kaksoisurasta, ja urheilu-uran jatkumiseksi on selvitettävä haasteet sen yhdistämisessä opiskelu- tai työelämään.

Tämän teeman parissa painivat parhaillaan myös Östergård ja Vuorinen, jotka ovat viime aikoina tahoillaan aloittaneet opiskelut, Östergård diplomi-insinööritutkinnon suorittamisen Aalto-yliopistossa ja Vuorinen tradenomiopinnot avoimessa Ammattikorkeakoulussa.

– Olen huomannut, että aina ei ole aikaa sekä urheilulle että opinnoille, vaan on pakko tehdä valintoja. Kun on paljon ohjelmassa, urheilu kuitenkin myös auttaa vähentämään arjen stressiä, Östergård kertoo.

Työuran tavoittelu urheilun rinnalla on tärkeää molemmille nuorille, varsinkin kun mahdollisuudet elättää itsensä SPT-salibandya pelaamalla olisivat joka tapauksessa kiven alla.

– Itse pidän siitä, että on olemassa erikseen työ – tai tällä hetkellä opiskelu – ja harrastukset eli urheilu, kaupalliselle alalle ”toimistohommiin” havitteleva Vuorinen sanoo.

Tulevaisuuden tähdet: Walter ja Kasper.

Perässä kasvaa nuoria tulevaisuuden pelikentille

Viime vuosien koronapandemia jälkimaininkeineen on aiheuttanut laskua eri lajien harrastajamäärissä niin paraurheilussa kuin vammattomien puolella. Harrastajapula näkyy tällä hetkellä myös sähköpyörätuolisalibandyssa, jossa esimerkiksi huhtikuussa päättynyt SM-sarjakausi jouduttiin pelaamaan läpi tynkänä.

Kun joukkueita ei saatu tarpeeksi kasaan, tehtiin Vaasan ja Oulun pelaajista Yhdistelmäjoukkue, jonka riveissä Östergård kohtasi lopulta Vuorisen HOS:in sarjan finaaliottelussa. Kaudelta hopeaa kaulaansa saanut Östergård kannustaa uusia pelaajia lajin pariin:

– Tämä on helppo laji tulla mukaan, ja totta kai riippuu ihmisestä, mutta jos yrittää, on mahdollisuuksia myös menestyä.

Kasper Vuorinen kertoo nuorempia pelaajia olevan onneksi tulossa, vaikkei heitä vielä hetkeen ehkä nähdäkään SM-sarjatasolla.

– Finlandia-sarja toimii, ja harrastamassa käy paljon uusiakin pelaajia. Meidän HOS Akatemiassa on kasvamassa tällä hetkellä paljon ihan nuoria, Vuorinen toteaa.

Nuorten kasvua odotellessa ehditään kuitenkin toivottavasti nähdä Walter Östergård Vuorisen rinnalla arvokisoissa laukomassa maalejaan muiden maiden verkkoihin.

– Olisi ilo päästä pelaamaan kansainvälisissä turnauksissa, vielä en ole missään virallisissa kisoissa käynyt, pelaajalupaus sanoo.

SPT-salibandyn EM-kilpailut ovat luvassa ensi vuonna 2024, ja myös Vuorinen odottaa innolla kansainvälisiä kisareissuja.

– Nyt ensimmäisenä lähdetään toukokuun lopulla Helsinki Outsidersin kanssa seurajoukkueiden Flanders Cupiin Belgiaan.

Sähköpyörätuolisalibandy /SPT-salibandy

  • Sähköpyörätuolisalibandy on joukkuepeli, joka muistuttaa tavallista salibandya. Joukkueesta on kentällä samaan aikaan neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti.
  • Kotimaan sarjoissa otteluissa pelataan kaksi 15 minuutin mittaista erää, kansainvälisissä peleissä kaksi 20 minuutin erää. Kenttä on tavallista salibandykenttää hieman pienempi, maalit huomattavasti matalammat, ja maila hieman lyhyempi ja kevyempi kuin pystysalibandyssa.
  • Virallisesti otteluihin saavat osallistua pelaajat, jotka käyttävät päivittäisessä elämässä jotain liikkumisen apuvälinettä. Pelaaja voi käyttää pelituoliin kiinnitettävää t-stick mailaa, jos käsien toimintakyvyn puutteen vuoksi tavallisen salibandymailan käyttö ei onnistu.
  • Kansainvälisellä tasolla kilpaillaan EM- ja MM-kilpailuissa. Kansallisella tasolla pelataan SM-sarjassa ja Finlandia-sarjassa, joka on toiseksi korkein sarjataso. Lajia pääsee harrastamaan Salibandyliiton alaisissa urheiluseuroissa, joilla on sähköpyörätuolisalibandytoimintaa.
  • Tällä hetkellä toimintaa on Helsingissä (Helsinki Outsiders), Tampereella (KooVee), Turussa (TPS), Vaasassa (BK-48) ja Oulussa (Heitto Heavyweights). Finlandia-sarjassa pelasi kaudella 2022–23 myös virolaisjoukkue Estonian Wolves.
  • Laji sai alkunsa 1970-luvulla Hollannissa. Toiminta alkoi Suomessa 1993, ja SM-sarja käynnistyi 1997. Vuoden 2022 MM-kisoissa Kasper Vuorisen vahvistama Suomen joukkue sijoittui neljänneksi hävittyään niukasti pronssipelin isäntämaa Sveitsiä vastaan.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa