Eläinlääkärin vastaanotolle kotisohvalta käsin
29.6.2020
Etäeläinlääkäri auttaa, kun rakkaalle perheenjäsenelle sattuu ja tapahtuu. Fennia tarjoaa eläinvakuutusasiakkailleen maksuttomat FirstVet-käynnit.
FirstVet on täysin digitaalinen eläinklinikka, joka palvelee lemmikkejä ja näiden omistajia videovastaanoton välityksellä. Palvelu toimii mobiilisovelluksen kautta. Sovellukseen rekisteröidytään käyttäjäksi ja siihen syötetään lemmikkieläimen tiedot. Sen jälkeen omistaja voi varata ajan suoraan eläinlääkärille, joka soittaa videopuhelun toivottuna ajankohtana.
– Tapaamisen saa yleensä hyvin nopeasti, kuitenkin viimeistään puolentoista tunnin sisään,
kertoo FirstVetin Suomen vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.
Videotapaamisessa kartoitetaan, voidaanko lemmikin vaiva hoitaa kotikonstein vai vaatiiko se fyysisen lääkärikäynnin. Videokuvan ansiosta hoidon tarpeen arviointi sujuu erinomaisesti myös etänä.
– Omistajan kertomus lemmikin voinnista on usein subjektiivinen, sillä hänellä on tietysti kova huoli perheenjäsenestään. Tämän vuoksi pelkkä kirjallinen viesti ei aina riitä hoidon tarpeen arviointiin, mutta videolta lääkäri näkee heti, miten eläin reagoi esimerkiksi kosketukseen tai miten se näyttää kipua. Näin arvio ei jää vain omistajan kuvailun varaan, Maiju kertoo.
Yleensä lääkäri pystyy tekemään arvion hyvinkin nopeasti, minkä vuoksi etätapaamiselle tarvitsee varata vain 15 minuuttia.
– Arvion tekeminen videopuhelun välityksellä on yleensä helppoa, toki vaikeampia tapauksia on ollut. Videolta näkee heti esimerkiksi ihovaivat, haavat tai patit, Maiju selostaa.
Käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä FirstVetin palveluun – palvelun asiakastyytyväisyys on tällä hetkellä erinomainen 4,8/5.
– Kun käyttäjät ovat kerran uskaltautuneet kokeilemaan etäeläinlääkärin palveluita, he ovat ottaneet palvelun omakseen, Maiju kertoo.
Etäeläinlääkärissä on etunsa
Etäklinikalla toistuvat samanlaiset oireet kuin tavallisella eläinlääkärin vastaanotolla. Esimerkiksi oksentelu ja ripulointi, iho-ongelmat, korvien kutina, silmäongelmat ja myrkytykset ovat tyypillisiä lemmikkien vaivoja. Kesällä myös punkit aiheuttavat huolta.
– Monet ottavat yhteyttä huolissaan, kun lemmikistä poistettu punkki on jättänyt punaisen jäljen. Tuollainen jälki on yleensä täysin normaali ja harmiton reaktio, mutta on ymmärrettävää, että omistaja toivoo lääkärin varmistuksen asiasta.
Etäklinikan ehdoton etu onkin, että eläinlääkäriin voi olla pienellä kynnyksellä yhteydessä, eikä omistajan tarvitse jäädä yksin lemmikin oireiden kanssa. Näin harmittomistakaan vaivoista ei ehdi kehkeytyä vakavia.
– Etäeläinlääkärillä käynti on hyvin keskustelevaa. Tavallisella klinikalla omistaja tuntee itsensä helposti hieman ulkopuoliseksi, kun eläin otetaan tutkimukseen ja omistaja jää yksin odottamaan tuloksia. Videopuhelussa omistaja saa kokonaisvaltaisen kuvan siitä, miksi jokin hoitotoimenpide on lemmikille hyväksi. Etäeläinlääkärillä otetaan siis erityisesti omistajan tarpeet huomioon, Maiju kehuu.
Videopuhelun kautta tapahtuva vastaanotto helpottaa elämää, kun ei tarvitse matkata lääkäriin esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä tai pakata isoa eläintä autoon. Kotona eläin myös käyttäytyy luontevasti, toisin kuin vieraassa ympäristössä, lääkärin vastaanotolla. Näin sen toiminnasta ja voinnista saadaan realistisempi kuva.
– Parasta palvelussa on lisäksi se, että voimme etänä avustaa omistajaa auttamaan eläintä itse. Näin omistajan ymmärrys lemmikin käytöksestä kasvaa, ja tälle tulee itsevarmempi olo eläimen kanssa. Näin voidaan myös tehdä ennaltaehkäisevää hoitoa, eikä eläimelle tarvitse esimerkiksi turhaan määrätä antibioottikuuria.
Fennia tarjoaa eläinvakuutusasiakkailleen maksuttomat FirstVet-käynnit. Rekisteröidy palveluun täältä!
Lemmikinomistaja, muista nämä kesällä
- Vältä lämpöhalvaus. Suurin vaara kesällä erityisesti koirille on lämpöhalvaus. Älä koskaan jätä koiraa kesällä yksin autoon. Auton sisälämpötila alkaa kohota välittömästi, kun auto sammutetaan, eivätkä koirat pysty säätelemään ruumiinlämpöään hikoilemalla, kuten ihmiset.
- Varaudu punkkeihin. Eläimellä kannattaa käyttää punkkikarkotetta. Jos punkki kuitenkin pääsee kiinnittymään lemmikkiisi, poista se heti huomattuasi. Poistamiseen suositellaan punkinpoistajaa tai pinsettejä, joissa on sisäänpäin käännetyt päät.
- Käärmeen tai hyönteisen pisto voi yllättää. Kyyt ryömivät esiin kesähelteillä, ja ne ovat vaarallisia lemmikeille. Jos eläin vinkaisee pusikossa ja muuttuu sen jälkeen apaattiseksi, kannattaa lähteä heti eläinlääkäriin. Hyönteisen pistot sen sijaan eivät aiheuta välttämättä hengenvaaraa, mutta osa lemmikeistä voi olla niille yliherkkiä. Pistoon liittyvää kipua voidaan lievittää viilentävällä kääreellä, mutta jos lemmikki muuttuu väsyneeksi, pitää lähteä lääkäriin.
- Myös lemmikit voivat palaa auringossa. Erityisesti karvattomat, vaalea- tai vähäkarvaiset lemmikit ovat riskissä. Polttamien ehkäisemiseksi voi käyttää hajustamattomia suihkeita. Palanutta ihoa voi hoitaa viileällä vedellä tai pyyhkeellä.
- Pidä sinilevää silmällä. Kun sinilevä kukkii vesistöissä, veteen voi muodostua myrkkyä. Älä siis anna lemmikin uida tai juoda sinileväistä vettä, sillä se voi johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen.
- Hoida haavaumat huolella. Kesäisessä maastossa voi olla monia ihmisen jättämiä vaaroja: lasinsirut, ongenkoukut ja roskat voivat aiheuttaa lemmikille ikäviä haavoja. Pieniä haavoja voi hoitaa puhtaalla painesiteellä, jotta verenvuoto tyrehtyy. Jos haava ei tyrehdy muutamassa minuutissa, ota yhteys eläinlääkäriin. Haava tulee myös puhdistaa huolella, ja tarkistaa, ettei sinne ole jäänyt esimerkiksi lasia.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa