Hyppää sisältöön
Nainen ripustaa kissanaamarin seinälle.

“Kaiken tämän takia halusimme muuttaa pienemmälle paikkakunnalle”

8.2.2024

Minna ja hänen uusseelantilainen puolisonsa muuttivat kaupungista pienemmälle paikkakunnalle voidakseen tarjota lapsilleen enemmän tilaa ja luontoa, jonka ympäröimänä kasvaa. Miten muutto vaikutti heidän harrastuksiinsa ja arkeensa ylipäätään?


Minna ja hänen puolisonsa pakkasivat omaisuutensa muuttoautoon vuonna 2015 ja muuttivat nelivuotiaan poikansa kanssa Turusta Vahdolle, Minnan lapsuuden maisemiin. Toista lasta odotettiin jo saapuvaksi, joten pariskunta päätti kasvattaa lapsensa maaseudulla, luonnon helmassa. Vaihtoehtoisesti perhe olisi voinut muuttaa myös Uuteen-Seelantiin puolison kotikonnuille, mutta Varsinais-Suomi vei voiton.

Talvisia retkeilykuvia laavulle.

Hektinen arki vaatii vastapainokseen liikettä ja luonnossa oleilua

– Asuimme kaupungissa talossa, joka alkoi olla huonossa kunnossa. Koska meitä olisi kohta kolmen sijasta neljä, päätimme ostaa oman asunnon. Olin vannonut, etten koskaan palaisi kotiseudulleni, mutta kaupungin asuntohinnat olivat korkealla joten eipäs aikaakaan kun löysimme itsemme täältä, Minna kertoo.

Perhe asettui aluksi kolmioon, joka vaihtui myöhemmin omakotitaloon, Minnan lapsuudenkotiin. Perhe viihtyy samassa talossa edelleen. Molemmilla lapsilla on omat harrastuksensa, jotka pitävät arjen kiireisenä. Vanhemmalla lapsista on viidet jalkapallotreenit viikossa ja pelit päälle, nuoremmalla on kolmet treenit viikossa ja lisäksi partioharrastus.

“Meidän arki on harrastusten takia aika hektistä välillä, ja siksi on tärkeää, että luonto on lähellä. Ovesta ulos lähteminen ei aina kiinnosta lapsia, mutta he eivät koskaan kitise kun lähdetään yhdessä läheiselle laavulle, grillitarvikkeet kainalossa.”

Perhe viettää yhteistä aikaa luonnossa, metsässä ja laavulla oleillen, talvella luistellen ja hiihtäen.

– Olen vakuuttunut, ettemme viettäisi näin paljon aikaa luonnossa jos emme olisi muuttaneet. Täällä ulos lähteminen ei ole koskaan iso projekti, joka vaatisi suunnittelua. Kaiken tämän takia halusimme muuttaa maalle, Minna toteaa.

Lue lisää tapaturmavakuutuksesta

Talvisia ulkoliikuntakuvia Suomesta.

Liikunnanvihaajasta intohimoiseksi polkujuoksijaksi – muutto muutti identiteettiä

Miten muutto vaikutti Minnan identiteettiin ja omiin harrastuksiin? Minna kertoo olleensa ennen liikunnanvihaaja – identiteetti, jonka hän poimi surkeasta menestyksestä koululiikunnassa. 

– Ajattelin ennen, että olen huono liikunnassa eikä liikunnasta siten voi koskaan tulla oma juttuni. Opin nauttimaan liikunnasta vasta nelikymppisenä, ja iso syy siihen on juurikin muutto tänne, Minna sanoo.

Minnan ystävä sai houkuteltua naisen mukaansa paikallisille poluille. Omien sanojensa mukaan Minna läähätti ystävänsä perässä kerta toisensa jälkeen, kunnes vähitellen huomasi askeleen kevenevän ja innostuksen heräävän.

– Kun tajusin hidastaa juoksuvauhtia, homma muuttui askel askeleelta kevyemmäksi ja lopulta jopa meditatiiviseksi. Nykyään olen onnellinen että juoksen, ajattelen että jokainen juostu metri on parempi kuin se, että istun kotona.

Polkujuoksusta on muodostunut Minnalle tärkeä harrastus, jolle hän raivaa aikaa joko heräämällä aikaisemmin tai hyödyntämällä esimerkiksi lasten treeniajat. Kesäisin Minnan lenkki saattaa päättyä pieneen virkistävään pulahdukseen läheisillä montuilla.

– Muutto on vaivihkaa muuttanut omaa identiteettiäni niin, etten olekaan enää se liikunnanvihaaja. Tämä liikunnan ilo on paljon enemmän kuin kunnosta huolehtimista, se on elämäntapa, Minna iloitsee.

Myös Minnan puoliso hurahti samoihin polkuihin kuin Minna, mutta valitsi menopelikseen lenkkareiden sijaan fillarin. Poluilla pyöräily on Minnalle kuitenkin hieman liian vauhdikasta, joten hän solmii jatkossakin tossunnauhat.

Laske hinta ja osta tapaturmavakuutus

Lenkkitossut pitkospuilla syksyllä.

Harrastukset mahdollistavat oman ajan

Minna laskee viettävänsä harrastustensa – polkujuoksun, kävelylenkkien ja talvisin avantouinnin – parissa kolmisen tuntia viikossa.

– Työskentelen tutkimusprojektissa perhevalmentajana, enkä koe työtäni kuormittavaksi. Työni vaatii kuitenkin paljon paikallaan oloa, jonka vastapainoksi tarvitsen liikuntaa ja ulkona oloa, Minna kertoo.

Minna sanoo harrastusten tarjoavan hänelle samalla omaa aikaa, joka on tärkeä tapa purkaa arjen jännitteitä omasta mielestä. Minna on huomannut konkreettisesti, miten tärkeää on liikkua, että jaksaa ihan tavallista arkea.

“Lentokoneessakin kehotetaan laittamaan hengitysmaski ensin itselle ja sitten vasta lapsille. Samalla periaatteella pidän itsestäni huolta, jotta voin olla paremmin tukena perheelleni.”

Vakuuta itsesi ja ihmiset lähelläsi: näin henkilövakuutukset toimivat

Vakuutukset kannattaa päivittää muutosten yhteydessä

Muutto oli hyvä hetki tarkistaa perheen vakuutusturvan laajuus. Sittemmin pariskunta on päivittänyt vakuutusturvaa myös toisen muuton yhteydessä. Asuinneliöiden kasvaessa omaisuudellakin on tapana lisääntyä.

– Puolisoni on yrittäjä, ja hänellä oli jo kaupungissa asuessamme paljon työhön liittyviä välineitä kotona. Kun sitten muutimme väljempiin neliöihin, tavaran määrä ei ole ainakaan vähentynyt, Minna nauraa.

Fennian tuotepäällikkö Laura Luhtasen mukaan vakuutusturvaa on hyvä tarkistaa elämän eri vaiheissa, kuten muuton tai perheenlisäyksen yhteydessä, mutta myös silloin, kun aloittaa uuden liikuntaharrastuksen. Fennian henkilövakuutukset ovat mukana elämän eri käänteissä ja niitä on helppo päivittää tarpeen mukaan. Voit esimerkiksi vaikuttaa omien vakuutustesi kattavuuteen ja omavastuuseen.

– Fennian asiakkaana voit varata ajan verkkotapaamiseen tai paikan päälle konttorille tarkistaaksesi oman vakuutusturvasi tilanteen. Tapaamisessa käydään läpi koko perheen vakuutusturva ja tarkistetaan, että se on ajan tasalla.

Lue lisää kotivakuutuksesta

Auttoiko tämä sinua?

Jaa