Hyppää sisältöön
Lapsi lähdössä matkalle kahden matkalaukun kanssa.

Keräsimme vanhempien parhaat vinkit lasten kanssa matkustamiseen

20.12.2023

Talviloma lähestyy ja monessa perheessä mietitään pakataanko laukkuihin monot vai sandaalit. Koska matkustaminen voi lapsiperheessä olla joskus haastavaa, pyysimme eri-ikäisten lasten vanhemmilta vinkkejä onnistuneeseen lomaan jälkikasvun kanssa. Nappaa talteen ja lähde lomalle rennolla mielellä.

Loma on ihmisen parasta aikaa! Vaan mitä vanhemman kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee lomaa lasten kanssa? Yhteinen keskustelu siitä, minne halutaan lähteä ja millainen matkasta halutaan, on aina järkevää. Eri perheenjäsenten toiveita on hyvä kuunnella, mutta loppujen lopuksi vanhempien harteilla on valta ja vastuu suunnitella matka, joka on kaikkien osapuolten kannalta mahdollisimman onnistunut. Tässä auttaa hyvä kommunikaatio.

“Lapsille on hyvä kertoa etukäteen mitä missäkin vaiheessa matkaa tapahtuu. Kannattaa esimerkiksi ohjeistaa vähän ennen perille saapumista tai siirtymistä seuraavaan paikkaan tai kulkuvälineeseen, että nyt olisi aika valmistautua ja pakata tavarat kasaan, kohta mennään.”

Dina, 8- ja 12-vuotiaat lapset

Mutta mistä aloittaa kun matkapäivä jo häämöttää? Pakkaamisesta, tietysti! Vanhempien ei kannata automaattisesti ottaa pakkausvastuuta yksinomaan itselleen, vaan alkaa vähitellen osallistamaan myös lapsia prosessiin. Lapsi oppii samalla suunnittelemaan tulevaa.

“Lasten on hyvä opetella pakkaamaan itse jo pienestä pitäen. Kivat matkalaukut auttavat motivoimisessa ja oma esimerkki toki myös. Yhdessä voidaan sitten tarkistaa ja miettiä vielä uudestaan voisiko esimerkiksi lelujen määrää vähentää ja sukkien määrää lisätä. Viime aikoina monipuolisten eväsrasioiden pakkaaminen on alkanut kiinnostaa nuorempia matkailijoita erityisesti.”

Antti, 11- ja 9-vuotiaat lapset

Näin vältyt turhilta vessapysähdyksiltä – ideoita onnistuneeseen automatkaan lasten kanssa

Automatkailu on monessa lapsiperheessä yleinen tapa matkustaa, oli suuntana sitten mummola tai hiihtokeskus Lapissa. Auto sallii isomman määrän matkatavaraa ja toimii samalla tavaran säilytystilana. Jos mahdollista, ajoita ajomatka lasten päiväuniaikaan ja muista perehtyä kohteen ravintolatarjontaan etukäteen. Mitä muita vinkkejä vanhemmilla on tarjota automatkailuun liittyen?

“Lapin matkat olemme tehneet jo pitkään autojunalla, se on täydellinen tapa matkustaa pitkä matka, etenkin pikkuisten kanssa. Yöjunalla valtaosa matkasta menee nukkuen ja saa silti nauttia auton tuomista eduista kohteessa. Menomatka on suunniteltu vielä siten, että teemme kauppatilauksen lähimpään markettiin valmiiksi, jolloin ruoatkin on plakkarissa heti kohteessa.”

Petteri, 1- ja 5-vuotiaat lapset

Nälkä on matkustaessa tilanne, joka vaatii nopeaa toimintaa. Verensokerin laskua on syytä välttää matkakohteesta ja perheenjäsenen iästä riippumatta – hyvät matkaeväät ovat monessa perheessä jo sellaisenaan hyvän mielen tae. Pyysimmekin vanhemmilta vinkkejä toimiviksi todetuista matkaeväistä.

“Lasten mielestä parasta reissussa ovat eväät, joten ne on tärkeää olla aina mukana. Erityisesti lentokoneessa meillä on aina mukana ”naposteluboksi” kasviksista ja hedelmistä.”

Dina

“Automatkoilla tikkarit toimii herkuista hyvin, koska kestävät suhteellisen pitkään. Juomaksi otetaan ehdottomasti aina vettä: tämä johtuu siitä, että sitä tulee lasten juotua vain janoon ja tästä johtuen ylimääräisiä vessapysähdyksiä on pystytty hyvin välttämään.”

Jenni, 10-, 12- ja 14-vuotiaat lapset

Kaksi lasta vetää matkalaukkuja perässään kesällä.

Keinoja ehkäistä tylsistymistä – digillä ja ilman

Lienee selvää, että isoimmat haasteet lasten kanssa matkustamisessa liittyvät nälän ohella naperoiden väsymiseen tai tylsistymiseen. Tylsistymistä on helppo ehkäistä puhelimen tai muun älylaitteen avulla, mutta muitakin näkemyksiä on. Löytyisikö ikkunasta näkyvistä maisemista jotain havainnoitavaa?

“Pitkät automatkat mummolaan taittuvat meillä äänikirjoja kuunnellen, jolloin muistia voi harjoitella kertaamalla Neropatin päiväkirjojen tapahtumia jo ennen kuin ne tulevat tarinassa vastaan.”

Antti

“Lasten kasvettua isommiksi kannattaa pitää mukana aina pari varavirtaa. Valitse laturipiuhojen jakaja, johon saa tarvittaessa useamman laturipiuhan kiinni, ja jonka saa seinään yhdellä johdolla.”

Jenni

“Välillä on hyvä opettaa lapsille, ja miksei aikuisillekin, omien ajatustensa ja vaihtuvien maisemien kanssa olemista. Autossa istuessa ja maisemia katsellessa voi huomata mielenkiintoisia asioita luonnosta.”

Katri

Kommelluksiin kannattaa suhtautua huumorilla

Rapatessa roiskuu ja reissussa joskus rähjääntyy. Perheen yhteiset matkat ovat kuitenkin loistava tapa luoda yhteisiä muistoja ja oppia perheenjäsenistä kenties jotain uutta. Myös lapset voivat saada käytännön esimerkkejä siitä, miten yllättävät ja joskus haastavatkin tilanteet hoidetaan. Vähintäänkin reissuilla syntyy tilanteita, joille nauretaan yhdessä vielä vuosia eteenpäin.

“Lähdimme perheenä Tukholman reissulle. Lapset kävelivät kotoa sisältä autoon itse ja sitten lähdettiin matkaan. Ensimmäisellä pysähdyksellä huomattiin, että yksi oli kipaissut autoon ilman kenkiä ja oli tästä johtuen ilman kenkiä reissussa. Seuraava pysähdys suunniteltiinkin huoltoaseman sijaan ostarille, mistä matkalainen sai itselleen uudet kengät.”

Jenni

“Muistan, kun tulimme Portugalista takaisin Suomeen. Lapsi oli juonut laskeutuessa aimo annoksen maitoa, ettei korvat menisi lukkoon – lisäksi maito rauhoittaa lasta muutenkin. Lentokoneen laskeutuminen meni ihan ok, mutta lentokoneen pysäyttäminen ei mennyt niin smoothisti kuin olisi ollut tarpeen. Vatsan eteen kirrattu turvavyö teki tehtävänsä ja kaikki maidot tulivat kaaressa ulos. Siinä sitten kertomaan lentoemännälle pienestä lisätyöstä – lentoemännän empatiakyky oli kunnioitettavaa luokkaa.”

Petteri

“Myöhästynyt iltalento Münchenistä Helsinkiin väsyneen alle yksivuotiaan kanssa nosti jo kentällä sykettä. Lopulta etukäteen stressaaminen oli turhaa. Vaikka lapsi ei nukahtanut, säilyi meininki koko lennon ajan hulvattomana iltahepulina, keikahtamatta raivareiden puolelle.”

Julia, 2- ja 5-vuotiaat lapset

Lapsi istuu autossa ja katselee kännykkää.

Laita nämä vakuutukset kuntoon ennen matkaa

Tässä jutussa haastatellut vanhemmat kertoivat käyttäneensä matkavakuutusta muun muassa kuljetuksessa rikkoutuneen matkalaukun korvaamiseen, uusien matkatavaroiden hankkimiseen myöhästyneiden tilalle, sekä erinäisten sairastumisten sattuessa, joko juuri ennen matkaa tai sen aikana. 

Vaikka mitään ei sattuisikaan, matkustamista helpottaa jo pelkkä tieto, että apu on saatavilla jos sitä reissussa tarvitsee. Fennian tuotepäällikkö Laura Luhtanen huikkaakin pitämään ainakin sairauskuluvakuutuksen, tapaturmavakuutuksen ja matkavakuutuksen kunnossa. 

– Kyseisiin vakuutuksiin sisältyvä FenniaHoitaja-palvelu auttaa kotimaassa matkaillessa, jos vaikkapa lapsi sairastuu ja kaipaat ammattilaisen näkemystä tilanteeseen, Luhtanen sanoo.

Matkavakuutuksiin sisältyvä Fennian Reissuapu auttaa ulkomailla matkustaessa, jos jotain sattuu. Reissuapu esimerkiksi ohjaa hoitoon sellaiseen paikkaan, jossa sinun ei tarvitse maksaa hoidostasi itse. Fennian matkavakuutuksessa ei ole omavastuuta ja se korvaa matkasairauden ja -tapaturman hoitokulut ilman euromääräistä ylärajaa.

Saat perheen matkavakuutuksen samaan hintaan riippumatta siitä, kuuluuko perheeseen kaksi henkilöä tai enemmän. Reissuapu auttaa vuorokauden ympäri, jos sinä tai lapsesi sairastuu tai ulkomaanmatkalla sattuu tapaturma.

– Kun vakuutettuna on perhe, on matkavakuutus voimassa myös matkalla mukana olevilla alle 18-vuotiailla lapsenlapsilla. Oman vakuutuksen kattavuuden voi helposti tarkistaa vakuutuskirjasta tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme, Luhtanen sanoo.

Tutustu tästä Fennian henkilövakuutuksiin.

Näistäkin vinkeistä saattaa olla apua:

1. Varaudu matkaan kuin matkaan vaihtovaattein, eväin ja kaikin mahdollisin lääkkein. Esimerkiksi allergialääke voi auttaa hengitysteitä pysymään auki lennon aikana, jolloin ilmanpaineen aiheuttamat tuntemukset saattavat olla vähäisempiä.

2. Ota rennosti: päiväunien tai nukkumaanmenon siirtyminen tai muutama lisäherkku lennolla ruoka-aikojen ulkopuolella ei kaada venettä. Välillä kannattaa soveltaa tilanteen mukaan.

3. Rantalomalla pitkähihaiset uv-uikkarit ovat parhaat, koska pienet lapset inhoavat rasvausta.

4. Risteilyllä pienen lapsen kanssa kannattaa tilata matkasänky hyttiin etukäteen ja muistaa ottaa omat vaipat mukaan – laivan myymälässä niitä ei juuri ole saatavilla.

5. Pidä käsimatkatavaroissa unimaskit ja kuulokkeet jokaiselle, etelän reissuilla myös uikkarit ja puhtaat alusvaatteet. Jos matkatavarat sattuisi hukkumaan, pääsee kuitenkin heti molskahtamaan altaaseen.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa