Hyppää sisältöön
Aukusti Paakkala, parauimari.

Fennia x Tulevaisuuden tähdet: Arjen ja urheilun yhdistäminen sujuu Aukusti Paakkalalta luontevasti

14.1.2025

Fennia tukee Suomen Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmää. Tässä juttusarjassa kerromme ryhmän nuorten urheilijoiden tarinoita ja tutustumme heidän tulevaisuuden tavoitteisiinsa. Vuoden 2024 ryhmästä seuraavana esittelyvuorossa on Kangasalan Kuohua edustava 17-vuotias parauimari, Aukusti Paakkala.

Kangasalalainen S6-luokan parauimari Aukusti Paakkala on ollut vedessä kuin kotonaan lapsesta saakka. Uintiharrastus lähti käyntiin jo alakouluiässä, kun hän aloitti käymään vammaisten uimareiden ryhmässä kerran viikossa. Harrastus vei nopeasti mennessään kohti kilpauintia.

– Aloitin aika lailla alakouluikäisenä käymään sellaisessa vammaisten uintiryhmässä kerran viikossa. Siellä kävin suurin piirtein vuoden, josta siirryin harrasteryhmään, jossa olin noin viisi vuotta. Mua kysyttiin sieltä harrasteryhmästä, olisinko halunnut tulla kokeilemaan avoimia matalan kynnyksen parauintikisoja. Mä tykkäsin niistä, oli tosi kivaa. Sitä kautta sitten tykästyin kilpauintiin, ja oon ollut tässä samassa kisaryhmässä siitä lähtien, Paakkala kertoo.

Parhaina tuloksellisina saavutuksinaan urheilu-urallaan Paakkala mainitsee muutaman SM-hopea ja -pronssimitalin. Lisäksi hän on saavuttanut menestystä nuoresta iästä huolimattaan jo kansainväliselläkin tasolla lyhytkasvuisten uimareiden MM-kisoissa. Sieltä hän on napannut mukaansa kultaa, ja kolme hopeaa.

Tuloksellisten saavutusten lisäksi hän kokee myös kaikki hyvät, isot parannukset sekunnillisesti kaikilla uintimatkoillaan suuriksi henkisen tason saavutuksiksi, joista saa motivaatiota. Motivaation lähteistä puhuttaessa esiin nousevat myös esikuvat:

– Aika isona esikuvana mulla on Henrik Krogius. Hän on myös lyhytkasvuinen uimari tuolta Helsingfors Simsällskapista. Häntä oon fanittanut aika pitkään, ja toki edelleenkin.

’’Jos sinne Los Angelesiin pääsisi silloin 2028, se olisi päätavoitteena’’

Aukusti ei peittele kunnianhimoaan, kun puhutaan tulevaisuuden tavoitteista. Lyhyellä aikavälillä hän toivoo saavuttavansa mahdollisimman korkeat WPS-pisteet ja alittavansa esimerkiksi EM-kisojen aikarajoja. Pitkän tähtäimen tavoitteena siintää kuitenkin jo paralympialaiset.

– Jos sinne Los Angelesiin pääsisi silloin 2028, se olisi päätavoitteena, Paakkala sanoo päättäväisesti.

Samainen tavoite on siintänyt useiden Tulevaisuuden tähtien silmissä, kuten viime kerralla esitellyn yleisurheilija Aamu Hulmin. Tulevaisuuden tähdet -ryhmä tarjoaa tähän onneksi loistavat edellytykset. Aika näyttää, ketä lopulta valitaankaan vuoden 2028 paralympiajoukkueeseen.

Aukusti Paakkala, parauimari.

Urheilu ja arki sopivasti tasapainossa

Uintiharjoittelun ohella Paakkala opiskelee lukiossa toisella vuosikurssilla. Arjen ja urheilun yhdistäminen sujuu häneltä luontevasti.

– Koulu loppuu sopivaan aikaan, että kerkeän hyvin käydä kotona ja mennä siitä treeneihin. Kouluhommiakin ehtii hyvin tekemään treenien jälkeen tai jopa ennen niitä. Kaikki on sujunut ilman haasteita, Paakkala kertoo.

Urheilun ulkopuolella Paakkalan vapaa-aika kuluu uintitreenien ja kuntosaliharjoittelun lisäksi kavereiden kanssa aikaa viettäessä sekä talvisin myös laskettelurinteessä. Tulevaisuuden suunnitelmat sisältävät mahdollisen uintiuran lisäksi myös muita unelmia.

– Jos uinti menisi tarpeeksi hyvin, olisi se urana tietysti hieno juttu, mutta lukion jälkeen ajattelin hakea nyt seuraavaksi kauppakorkeakouluun. Se olisi yksi opiskelutavoite, Paakkala toteaa.

Tulevaisuuden tähdet antaa motivaatiota ja ystäviä

Paakkala on ollut mukana Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä vuodesta 2023, ja kokemus on ollut hänelle erittäin antoisa. Ryhmä on tuonut paitsi uusia ystäviä, myös motivaatiota kehittymiseen.

– On ollut todella motivoivaa nähdä muita hyviä urheilijoita. Ryhmähenki on ollut ehdottomasti parasta, Paakkala summaa.

Tulevaisuuden tähtien tarjoama tuki ja valmennus antavat Paakkalalle eväitä tavoitteidensa saavuttamiseen. Ryhmässä hänellä on mahdollisuus kasvaa urheilijana ja valmistautua kohti kansainvälisiä areenoita aina paralympialaisiin saakka.

Parauinti

  • Uinti on kesäparalympialaji liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille urheilijoille. Parauinnin säännöt noudattavat muutamin poikkeuksin uinnin kansainvälisiä sääntöjä.
  • Uimarit luokitellaan toimintakyvyn perusteella. Erikseen on liikuntavammaluokat (1–10), näkövammaluokat (11–13) ja kehitysvammaluokka (14). Luokat sisältävät numeron lisäksi etuliitteen “S” tai “SB”. Etuliite kertoo uintityylin: S = vapaauinti, perhosuinti ja selkäuinti, SB = rintauinti ja SM = sekauinti.
  • Suomessa järjestetään vuosittain pitkän ja lyhyen radan SM-kilpailut. Myös GP-uinneissa on lajit parauimareille. Parauimarit voivat osallistua kaikkiin kansallisiin kilpailuihin.

Kuvat: Pasi Rahikka (Tulevaisuuden tähdet)