Hyppää sisältöön
Aamu Hulmi, yleisurheilija.

Fennia x Tulevaisuuden tähdet: Aamu Hulmin unelmana on päästä esikuviensa kanssa Los Angelesin 2028 paralympialaisiin

23.10.2024

Fennia tukee Suomen Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmää. Tässä juttusarjassa kerromme ryhmän nuorten urheilijoiden tarinoita ja tutustumme heidän tulevaisuuden tavoitteisiinsa. Vuoden 2024 ryhmästä esittelemme seuraavaksi yleisurheilija Aamu Hulmin.

Jo vuonna 2023 Tulevaisuuden tähdet -ryhmään valittu 17-vuotias yleisurheilija Aamu Hulmi on kisakentillä vielä suhteellisen tuore kasvo, mutta menestystä hän on ehtinyt kerryttää sitäkin enemmän. Hulmi aloitti kilpailu-uransa vuonna 2022 suoraan kansainväliseltä tasolta voittaen European Para Youth Games (EPYG) -kilpailuissa U17-tyttöjen sarjassa kultaa 400 metrin ja hopeaa 100 metrin juoksussa. Lisäksi hän sijoittui pituushypyssä hienosti neljänneksi.

– Oli hassua, että sain kultaa 400 m matkalla, kun se oli elämäni ensimmäinen 400 m kilpailu. En olettanut ollenkaan, että siitä tulisi mitään. Ajattelin vain sen jälkeen, että "Ahaa ehkä tää sitten on mun päälaji". Lisäksi kilpailen myös muissa pikamatkoissa ja pituushypyssä siinä sivussa.

Hulmi on ehtinyt saada kisakokemuksensa myötä myös jo kansainvälisen T38-kilpaluokituksen niiden pystyurheilijoiden luokkaan, joilla on jokin neurologinen vamma, kuten CP-vamma. Hulmilla itsellään on hemiplegia eli toispuoleinen CP-vamma.

Hulmi aloitti yleisurheilun vuonna 2019 sivulajina tanssille. Hän oli harrastanut nykytanssia ihan pienestä pitäen. Yleisurheiluun Hulmi tutustui koulun yleisurheilupäivillä. Häntä ärsytti, kun oli aina kaikissa lajeissa viimeinen, ja halusi kehittyä. Tanssinkin puolella hän olisi halunnut päästä jo kisaamaan, muttei koskaan kokenut päässeensä siinä sille tasolle, jotta olisi edes viitsinyt yrittää kilpa-areenoille. Lopulta Hulmin äiti löysi yleisurheilun harrasteryhmän, jossa Hulmi pääsi kehittymään, ja tanssi sai jäädä. Yleisurheilun puolella kisahammasta alkoi jälleen kolottamaan, joten Hulmi vaihtoi avoimeen yleisurheilun kisaryhmään. Vuosi sen jälkeen, vuonna 2022, hän olikin jo EPYG-kisoissa ja nappasi kaksi mitaliaan.

Taiteilijasta urheilijaksi

Haave urheilijan urasta on kehittynyt ajan saatossa, mutta montaa vuotta siitä ei ole, kun Hulmi haaveili vielä taidealasta.

– Vielä 7.-luokalla, kun harrastin tanssia ja muita taidejuttuja, ajattelin hakevani Kallion lukioon. Ylipäätään kaikki tuollaiset itsensä ilmaisu- ja taide kiinnostivat paljon. Kyllähän niitä teen toki edelleenkin; käyn viikoittain keramiikkakerhossa. Lopulta kuitenkin päädyin yleisurheiluun ja 8.–9.-luokan vaihteessa päätin hakea Mäkelänrinteen lukioon. Lopulta sinne sitten pääsin, ja olen ollut tyytyväinen, vaikka aika nopeasti se päätös sitten tulikin. En ole mitenkään jo pienestä lapsesta asti ajatellut, että sitten kun olen iso, niin haluan Mäkelänrinteen lukioon urheilulinjalle. En todellakaan ajatellut, että musta tulisi yleisurheilija.

– Urheilussa motivoi, että pääsee kehittämään itseänsä, ja aina yrittää saada vielä parempia ja parempia tuloksia. Lisäksi itsenä ylittäminen ja se hyvä fiilis, joka urheilusta tulee.

Nykyisin Hulmi edustaa Helsingin Kisa-Veikkoja ollen samassa treeniporukassa Pariisin 2024 paralympialaisissakin nähtyjen Iida Lounelan ja Vilma Bergin kanssa. He ovat tutustuneet Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä, jossa Lounela ja Bergkin olivat vielä mukana vuonna 2023. Tulevaisuuden tähtiin pääseminen kasvatti Hulmin ylpeyttä omasta paraurheilijuudestaan.

– Siinä vaiheessa, kun päästään sinne ryhmään, kasvaa vielä enemmän se ylpeys omasta paraurheilijuudesta. Realisoituu, että tästä voisi tullakin jotain. Mä tähtään ihan oikeasti johonkin isompiinkin skaboihin. Mun mielestä parasta tuolla Tulevaisuuden tähdissä on ollut se yhteisöllisyys, ja se, että on voinut olla muiden omanikäisten paraurheilijoiden kanssa tekemisisissä ja kasvaa urheilijana. Yleisurheilussa ei ole parapuolella maajoukkuetta niin tää on juuri se mikä on periaatteessa yleisurheilussa paraurheilijoilla se maajoukkue. Silloin, kun mä Tulevaisuuden tähtiin pääsin, niin ajattelin, että "Mitä, minäkö muka jossain nuorten maajoukkueessa, miten minä jo nyt pääsin?". Se oli aika siisti juttu. Olen ollut kyllä tyytyväinen ja saanut kavereita.

Aamu Hulmi hyppää.

Kohti Los Angelesia

Määrätietoisella paraurheilijalla on urheilussa tulevaisuudelle selkeät suunnitelmat. Hän haluaisi päästä esikuvikseenkin tituleeraamiensa Iida Lounelan ja Vilma Bergin kanssa yhdessä Los Angelesin 2028 paralympialaisiin.

– Lyhyemmän tähtäimen tavoitteena, tulevana vuonna katsotaan, menenkö uudestaan EPYG:eihin vai yritänkö päästä jo aikuisten arvokisoihin. Luultavasti ne on kuitenkin ne EPYG:it. Sitten ylipäätään tavoitteena olisi kyllä päästä aikuisten arvokisoihin enemmän. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on päästä Los Angelesin 2028 paralympialaisiin. Ne on siellä neljän vuoden päässä häämöttämässä. Iidan ja Vilma pääseminen Pariisin 2024 paralympialaisiin vahvisti tätä unelmaa. Toivottavasti me päästään Losiin yhdessä.

Urheilu-uransa ohessa Hulmi opiskelee tällä hetkellä Mäkelänrinteen lukiossa urheilulinjalla. Jatko-opinnoistaan hän ei osaa vielä sanoa varmaksi, mutta esimerkiksi toimintaterapeutin ura kiinnostaa. Vapaa-aika kuluu treeneissä, keramiikkakurssilla sekä perheen ja kavereiden kanssa aikaa viettäessä.

– Kyllähän nämä urasuunnitelmat aina muuttuu, mutta tällä hetkellä olen esimerkiksi ajatellut, että musta olisi kiva opiskella toimintaterapeutiksi tai joksikin vastaavaksi, kun pienenä olen käynyt niin paljon toimintaterapeuteilla. Itselläni on siitä paljon kokemusta, ja siinä voisin päästä auttamaan muita. Jossain vaiheessa haaveilin myös neurologin urasta, kun olen käynyt paljon myös niiden vastaanotoilla. En tiedä kuitenkaan sen tarkemmin vielä ollenkaan, asiat voi muuttua vielä moneen otteeseen.

Hulmilla on vahvat tukijoukot urheilu-uransa taustalla. Kannustajia löytyy niin perheenjäsenistä, kummeista, ystävistä kuin kaikista valmennuspiirissä toimivista henkilöistä.

– Mun kummit aina laittaa viestiä, että "Olisi kiva tulla katsomaan kisoja, laita viestiä, kun niitä on.", ja esimerkiksi siellä EPYG:eissäkin he heti laittoivat, että "Hyvä Aamu!" ja suuret onnittelut, kun mä sain sen mun mitalin. Kyllä on ihmisiä ympärillä tukemassa.

Viimeisimpänä kirsikkana kakun päälle Hulmi rikkoi aiemmin Vilma Bergin hallussa olleen 400 m juoksun suomenennätysajan Paraurheilijoiden avoimissa Sveitsin mestaruuskilpailuissa kesäkuussa 2024 sijoittuen samalla kisojen kolmanneksi. Hulmin aika oli 68,70 s eli n. sekunnin parempi, kuin edeltävä Bergin ennätysaika 69,68 s vuodelta 2021. Ei epäilystäkään, ettei Hulmin puhelimeen ole kilahtanut viestiä, tai pariakin, onnitellakseen jälleen hienosta kisamenestyksestä!

Yleisurheilu

Yleisurheilun lajit jaetaan kenttä- ja ratalajeihin. Parayleisurheilussa ohjelmassa ovat kaikki muut kenttälajit paitsi moukarinheitto ja seiväshyppy. Sen sijaan osalle liikuntavammaisten luokista on tarjolla keilanheitto ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa pallonheitto. Ratalajeissa ohjelmassa on kaikki muut olympiamatkat paitsi aita- ja estejuoksut. Pyörätuoliurheilijoille on juoksumatkoja vastaavat kelausmatkat.

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisessa parayleisurheilussa kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin . Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin.

Suomen Paralympiakomitean koordinoimaan Tulevaisuuden tähdet -ryhmään valitaan vuosittain noin 20 omassa lajissaan lupaavaa paraurheilijaa valmentautumaan pidemmälle kohti huippu-urheilun vaatimaa tasoa.

Kuvat: Pasi Rahikka

Auttoiko tämä sinua?

Jaa