Fennia x Framtidens stjärnor: Aamu Hulmis dröm är att delta i de paralympiska spelen 2028 i Los Angeles tillsammans med sina förebilder
23.10.2024
Fennia stöder Finlands Paralympiska Kommittés grupp Framtidens stjärnor. I den här artikeln skildrar vi gruppens unga idrottares berättelser och tar del av deras framtidsmål. Från gruppen 2024 presenterar vi nu friidrottaren Aamu Hulmi.
Den 17-åriga friidrottaren Aamu Hulmi valdes till gruppen Framtidens stjärnor redan 2023. Hon är fortfarande ett relativt nytt ansikte på tävlingsarenan, men har redan nått många framgångar. Hulmi inledde sin tävlingskarriär 2022 direkt på internationell nivå då hon vann guld på 400 meter och silver på 100 meter vid European Para Youth Games (EPYG) i kategorin U17-flickor. Hon slutade också på en fin fjärdeplats i längdhopp.
– Det var lustigt att vinna guld på 400 meter, eftersom det var mitt livs första 400-meterslopp. Jag hade inga förväntningar alls. Efteråt tänkte jag bara att ”aha, det här kanske är min gren”. Jag tävlar också i andra sprinttävlingar och längdhopp vid sidan om.
Hulmis tävlingserfarenhet har redan gett henne den internationella T38-klassificeringen för stående idrottare med en neurologisk funktionsnedsättning, till exempel CP-skada. Hulmi själv har hemiplegi, en dubbelsidig CP-skada.
Hulmi började med friidrott 2019 som en bisyssla till dansen. Hon hade dansat modern dans sedan hon var liten. Hulmi kom i kontakt med friidrotten på skolans friidrottsdagar. Det irriterade henne att hon alltid kom sist i alla grenar och ville bli bättre. Hon hade gärna tävlat inom dansen, men hon kände aldrig att hon hade nått den nivå som krävdes för att ens försöka kliva upp på tävlingsarenan. Så småningom hittade Hulmis mamma en träningsgrupp för friidrott där Hulmi kunde utvecklas, och dansen fick därmed ge vika. Inom friidrotten började Hulmi bli tävlingssugen igen, så hon bytte till en öppen tävlingsgrupp för friidrott. Ett år senare, 2022, var hon redan med i EPYG och vann två medaljer.
Från konstnär till idrottare
Drömmen om att bli idrottare har utvecklats med tiden, men det var inte många år sedan Hulmi fortfarande drömde om en karriär inom konsten.
– Redan i sjunde klass, när jag höll på med dans och andra konstnärliga aktiviteter, tänkte jag att jag skulle söka till Berghälls gymnasium. Överlag var jag mycket intresserad av alla former av självuttryck och konst. Jag är det fortfarande och jag går på en keramikklubb varje vecka. Slutligen hamnade jag dock inom friidrott och mellan åttonde och nionde klass bestämde jag mig för att söka till Backasbrinkens gymnasium. Till slut kom jag in, och jag har varit nöjd, även om beslutet kom ganska snabbt. När jag var liten tänkte jag aldrig att jag ville gå idrottslinjen vid Backasbrinkens gymnasium när jag blir stor. Jag trodde verkligen inte att jag skulle bli friidrottare.
– Det som motiverar mig inom idrotten är att man kan utvecklas och att man alltid kan försöka få bättre och bättre resultat. Plus möjligheten att överträffa sig själv och den sköna känslan som idrotten ger.
För närvarande representerar Hulmi Helsingfors Kisa-Veikot och ingår i samma träningsteam som Iida Lounela och Vilma Berg, som också sågs vid de paralympiska spelen i Paris 2024. De träffades i gruppen Framtidens stjärnor, där Lounela och Berg fortfarande var med 2023. Att gå med i Framtidens stjärnor ökade Hulmis stolthet över sin egen paraidrott.
– När du väl kommer med i gruppen växer stoltheten över din egen paridrott ännu mer. Du inser att det här kan leda till något. Jag siktar verkligen på något ännu större. Jag tycker att det bästa med Framtidens stjärnor har varit känslan av gemenskap, kontakterna med andra paraidrottare i min egen ålder och att kunna växa som idrottare. Inom friidrotten finns inget landslag för paraidrottare, så detta är i princip vad landslaget är för oss. När jag kom med i Framtidens stjärnor tänkte jag att ”vadå, jag i ett ungdomslandslag, hur har jag redan hamnat här?”. Det var ganska häftigt. Jag har verkligen varit nöjd och fått vänner.
Mot Los Angeles
Den målmedvetna paraidrottaren har tydliga planer för sin framtid inom idrotten. Hon skulle vilja göra sina förebilder Iida Lounela och Vilma Berg sällskap i de paralympiska spelen 2028 i Los Angeles.
– På kortare sikt, nästa år, får vi se om jag åker till EPYG igen eller försöker ta mig till vuxenmästerskapen redan nu. Förmodligen blir det EPYG. Då är det generella målet att få delta i fler mästerskap för vuxna. Ett mer långsiktigt mål är att kvalificera sig till de paralympiska spelen 2028 i Los Angeles. Det är fyra år dit. Iida och Vilmas kval till de paralympiska spelen 2024 i Paris stärkte denna dröm. Jag hoppas att vi kan åka till Los Angeles tillsammans.
Vid sidan av sin idrottskarriär studerar Hulmi för närvarande på idrottslinjen vid Backasbrinkens gymnasium. Hon är ännu inte säker på sina framtida studier, men hon är intresserad av en karriär som till exempel ergoterapeut. Fritiden ägnas åt träning, keramikkurser och att umgås med familj och vänner.
– Karriärplanerna förändras förstås alltid, men just nu tänker jag till exempel att jag skulle vilja utbilda mig till ergoterapeut eller något liknande, eftersom jag gick till så många ergoterapeuter som barn. Jag har själv stor erfarenhet av detta och kan därför hjälpa andra. Vid ett tillfälle drömde jag också om en karriär som neurolog, eftersom jag också har träffat många av dem. Men jag vet inte mer än så ännu, saker och ting kan förändras på många sätt.
Hulmi har gott om stöd bakom sin idrottskarriär. Bland supportrarna finns familjemedlemmar, faddrar, vänner och alla i träningsgemenskapen.
– Mina faddrar skickar alltid ett meddelande till mig om att de vill komma och titta på tävlingarna och att jag måste meddela när de är. Till exempel på EPYG skrev de direkt ”Bra Aamu!” och stora gratulationer när jag fick min medalj. Det finns många människor runt omkring som stöder mig.
Som grädden på moset slog Hulmi Vilma Bergs tidigare finska rekord på 400 m vid öppna paralympiska mästerskapen i Schweiz i juni 2024 och slutade samtidigt trea. Hulmis tid var 68,70 sekunder, ungefär en sekund bättre än Bergs tidigare rekord på 69,68 sekunder från 2021. Hulmi har säkert fått ett och annat meddelande med gratulationer till ännu ett fantastiskt tävlingsresultat!
Friidrott
Friidrotten är uppdelad i fältgrenar och bangrenar. Parafriidrott omfattar alla fältgrenar förutom slägga och stavhopp. Istället erbjuds kulkastning för personer med vissa typer av rörelsenedsättning och bollkastning för organtransplanterade personer. I bangrenarna ingår alla övriga olympiska distanser utom häcklöpning och hinderlöpning i programmet. För rullstolsidrottare finns rullstolskörning som motsvarar löpdistanserna.
Inom parafriidrotten, som lyder under Internationella paralympiska kommittén (IPC), klassificeras de tävlande efter sin funktionsförmåga (på finska) . I Special Olympics för personer med intellektuell funktionsnedsättning delas idrottarna in i nivågrupper och organtransplanterade personer tävlar i olika åldersgrupper.
Varje år väljs cirka 20 lovande paraidrottare inom sin egen gren ut till Finlands Paralympiska Kommittés grupp Framtidens stjärnor för att träna vidare mot den nivå som krävs för elitidrott.
Foto: Pasi Rahikka
Läs mer
- Fennia x Framtidens stjärnor: Motivation, familj och uthållighet driver målbollsspelaren Aino framåt i den lovande idrottskarriären
- Fennia x Framtidens stjärnor: Resiliens är den alpina paraskidåkaren Nettes trumfkort
- Fennia x Framtidens stjärnor – Drömmar och det egna gänget motiverar simmaren Ronja Hampf att vakna till morgonträningen
- Fennia x Framtidens stjärnor: Laget får rullstolsbasketspelaren Henri att ge allt på planen
Hjälpte det här dig?
Dela