Vitsvanshjortar och rådjur är i rörelse nu – i november inträffar i genomsnitt över 60 viltolyckor per dag
6.11.2024
I oktober och november inträffar många viltolyckor. Olyckor inträffar särskilt med vitsvanshjort och allt oftare även med rådjur. Nattfrost, hala vägar och mörker ökar olycksrisken.
Enligt Statistikcentralen registrerades nästan 2 000 viltolyckor i november förra året. Antalet olyckor har minskat betydligt sedan rekordåret 2020, men antalet är fortfarande betydande, nästan 13 000 per år. Det genomsnittliga antalet olyckor under en enskild dag i november är 64.
Statistikcentralens viltstatistik omfattar förutom vitsvanshjort och rådjur även älg, skogs- och dovhjort samt vildsvin. Olyckor med renar ingår inte i denna statistik – enligt Renbeteslagens förening inträffar i genomsnitt 4 500 sådana olyckor varje år.
Enligt Fennias statistik har antalet viltskador tills vidare minskat något även i år.
På hösten och i början av vintern inträffar merparten av viltolyckorna med vitsvanshjort, men antalet olyckor med rådjur har också ökat. I november förra året var vitsvanshjortar inblandade i mer än hälften av olyckorna och rådjur i nästan en tredjedel.
– Trots att antalet viltolyckor i hela landet har minskat något under de senaste åren, inträffar fortfarande väldigt många olyckor. Vitsvanshjort och rådjur rör sig aktivt nu. Därför är det bra att ha gott om tid för resan och att ta det lugnt när du kör, säger Panu Stromberger, servicechef för Fennias skadetjänster.
– Nattfrost, hala vägar och mörker ökar olycksrisken, tillägger Stromberger.
Vilda djur rör sig mycket på hösten för att de förflyttar sig till vinterbeten och för att det är brunsttid. Dessutom är det också jaktsäsong då. Vilda djur rör sig ofta på samma rutter och många av rutterna går tvärs över livligt trafikerade vägar.
Det överlägset största antalet viltolyckor inträffar i Egentliga Finland och Nyland.
Viltolyckor i hela landet per månad 2023
I november inträffar anmärkningsvärt många viltolyckor, särskilt med vitsvanshjort. Källa: Statistikcentralen
Fordonsskadorna kan uppgå till tiotusentals euro
När en bil och ett vilt djur kolliderar uppstår vanligen skador på bilens front. Bilens hastighet, bromssträckan och stötkraften avgör hur stora skador som uppstår. De flesta skadorna drabbar bilen och djuret.
Även om antalet personskador är färre är risken för allvarliga skador hög.
– Särskilt om du stöter på ett stort djur kan det gå illa. Bilen kan också köra av vägen när föraren väjer, vilket kan leda till en allvarlig olycka, påpekar Stromberger.
Ring alltid 112 om du kolliderar med ett vilt djur – även om skadorna är små.
– Även om djuret lämnar platsen på egen hand kan det vara svårt skadat och utgöra en fara för andra trafikanter. Genom att ringa nödnumret får du den hjälp du behöver snabbt på plats.
Enligt Stromberger är det upp till föraren att bedöma om bilen fortfarande är trafikduglig. Han säger dock att man inte ska tveka att be om hjälp.
– Om till exempel vindrutan eller strålkastarna på bilen går sönder kan det vara mycket farligt att fortsätta färden under den här mörka årstiden. Å andra sidan kan bilen ha dolda skador som inte syns från utsidan, men som kan orsaka ytterligare skador när färden fortsätter. I så fall är det inte säkert att försäkringen täcker skadan fullt ut.
Det genomsnittliga värdet på de skador som anmäls till Fennia är cirka 5 000 euro, men prisintervallet är mycket stort: från några hundra till tiotusentals euro. I synnerhet nya och dyra bilar har ofta dyra reservdelar. Totalt betalade Fennia ut 5,7 miljoner euro i ersättning för skador orsakade av vilda djur förra året.
– Du kan begära ersättning från älgskadeförsäkringen när ditt fordon kolliderar med ett vilt djur. Man kan dessutom utöka sitt försäkringsskydd med en kollisionsförsäkring, som omfattar bland annat skador på fordonet till följd av att man väjer för ett vilt djur och kör av vägen, tillägger Stromberger.
Tips: Så här undviker du kollisioner med vilda djur
- Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden och mörker, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med vilda djur beror ofta på att föraren blir överraskad i situationen och inte hinner reagera i tid. Reaktionsförmågan försämras ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.
- Observera vägmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för att möta vilda djur är alltså större än normalt.
- Framför allt vitsvanshjortar rör sig mycket under slutet av året, men också övriga vilda djur rör sig på hösten.
- Om du råkar ut för en olycka med ett vilt djur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.
Hjälpte det här dig?
Dela