Vi samlade föräldrarnas bästa tips för resor med barn
20.12.2023
Vintersemestern är på kommande och många familjer grubblar på om de ska packa med pjäxorna eller sandalerna i resväskan. Eftersom det ibland kan vara en utmaning att resa som barnfamilj, bad vi föräldrar till barn i olika åldrar om tips för en lyckad semester med barn. Spara tipsen och res utan stress.
Semestern är människans bästa tid! Men vad är det som föräldrar bör beakta när de planerar en semester med barnen? Det är alltid en god idé med en gemensam diskussion om vart man vill resa och en hurdan resa man vill åstadkomma. Det är bra att lyssna till olika familjemedlemmars önskemål, men sist och slutligen är det föräldrarna som har makten och ansvaret för att planera en resa som är så lyckad som möjligt för alla. Här hjälper det med fungerande kommunikation.
”Det är bra att på förhand berätta till barnen vad som händer i vilket skede av resan. Det är till exempel bra att en stund innan man kommer fram eller ska flytta sig till nästa ställe eller fortskaffningsmedel berätta att nu är det dags att göra sig färdig och packa ihop sakerna, snart går vi.”
Dina, barn i åldern 8 och 12 år
Men vad ska man börja med när dagen för avresan redan är nära? Med att packa, naturligtvis! Föräldrarna ska inte automatiskt bära ansvaret för att packa ensamma, utan så småningom också börja engagera barnen i processen. Samtidigt lär sig barnen att planera inför framtiden.
”Det är bra att lära barn att packa själv ända från att de är små. Roliga resväskor hjälper med motivationen och så klart att man själv visar exempel. Man kan sedan tillsammans kontrollera och fundera ännu en gång om det till exempel skulle vara möjligt att minska antalet leksaker och öka antalet strumpor. Under den senaste tiden har i synnerhet de yngre resenärerna blivit intresserade av att packa mångsidiga matlådor.”
Antti, barn i åldern 9 och 11 år
Så här undviker du onödiga toalettpauser – idéer för en lyckad bilresa med barn
Att åka bil är ett vanligt sätt för många barnfamiljer att resa, vare sig man är på väg för att besöka mormor eller ett skidcentrum i Lappland. Bilen har utrymme för en större mängd bagage och fungerar samtidigt som förvaringsutrymme. Om möjligt kan du sikta bilresan till tiden då barnen sover dagssömn och komma ihåg att på förhand ta en titt på hurdana restauranger som finns i resmålet. Vilka andra tips kan föräldrar ge i fråga om bilresor?
”Resorna till Lappland har vi redan länge gjort med biltåg, det är ett perfekt sätt att åka en lång sträcka, i synnerhet med små barn. Med nattåg går största delen av resan medan man sover och man får ändå njuta av fördelarna som en bil medför i resmålet. Vi har dessutom planerat turresan så att vi gör en beställning till den närmaste butiken, då får vi färdigt matinköpen i bakluckan genast när vi kommer fram.”
Petteri, barn i åldern 1 och 5 år
På resande fot är hungern alltid något som kräver snabba åtgärder. Oberoende av familjemedlemmens ålder finns det skäl att undvika att blodsockret sjunker i resmålet – i många familjer är en bra matsäck i sig en garanti för gott humör. Därför bad vi föräldrar om tips till matsäck som de konstaterat att fungerar.
”Barnen tycker att det bästa under resan är matsäcken, så det är viktigt att alltid ha den med. I synnerhet på flyg har vi alltid med en liten ask med grönsaker och frukter som man kan mumsa på.”
Dina
”På bilresor fungerar slickepinnar bra som godis, eftersom de håller relativt länge. Som dricka tar vi absolut alltid vatten, det här beror på att barn endast dricker det om de är törstiga och därför har vi lyckats undvika att stanna i onödan på grund av toalettbesök.
Jenni, barn i åldern 10, 12 och 14 år
Sätt att förebygga uttråkning – digitalt eller analogt
Det är antagligen självklart att de största utmaningarna i resor med barn utöver med hunger har att göra med att barnen blir trötta eller uttråkade. Det är enkelt att förebygga uttråkning med hjälp av en telefon eller någon annan smart enhet, men det finns också andra synpunkter. Såg du något intressant i landskapet som syns genom fönstret?
”Långa bilresor på väg till mormor går hos oss med att lyssna på ljudböcker, då kan man träna minnet genom att repetera vad som hänt i böckerna i serien Dagbok för alla mina fans redan innan de händer i berättelsen.”
Antti
”När barnen blir äldre är det bra att ha med sig åtminstone ett par powerbankar. Välj en adapter för laddningskablar med en sladd som du kopplar till väggen, men som du vid behov kan koppla flera laddningskablar till.”
Jenni
”Ibland är det bra att lära barn, och varför inte vuxna också, hur det är att vara med sina egna tankar och växlande vyer. När man sitter i bilen och tittar på landskap kan man upptäcka intressanta saker om naturen.”
Katri
Det lönar sig att förhålla sig till missöden med humor
Det blir ingen omelett utan knäckta ägg, och ibland blir det lite kletigt på resan. Trots det är familjens gemensamma resor ett fantastiskt sätt att skapa gemensamma minnen och kanske lära sig något nytt om sina familjemedlemmar. Också barn kan få praktiska exempel på hur överraskande och ibland utmanande situationer kan skötas. I varje fall uppstår under resan situationer som man tillsammans fortfarande skrattar åt flera år senare.
”Vi åkte som familj till Stockholm. Barnen gick själv till bilen hemifrån och sedan åkte vi iväg. När vi stannade första gången konstaterade vi att ett av barnen gått till bilen utan skor och hade därför inga skor med sig på resan. Vi planerade att i stället för att vid en servicestation stanna vid ett köpcentrum följande gång, och köpte nya skor till resenären därifrån.”
Jenni
”Jag kommer ihåg när vi reste från Portugal tillbaka till Finland. Barnet hade vid landningen druckit mycket mjölk för att öronen inte skulle låsa sig – dessutom lugnar mjölk ner barnet annars också. Landningen gick helt okej, men flygplanet landade inte så smidigt som det skulle ha behövts. Säkerhetsbältet som spänts framför magen tjänade sitt syfte och all mjölk kom ut i en stråle. Där fick jag sedan berätta åt flygvärdinnan om det lilla extra jobbet – flygvärdinnans empatiförmåga var respektingivande.”
Petteri
”Det försenade flyget på kvällen från München till Helsingfors med ett trött barn som ännu inte fyllt ett år fick pulsen att stiga redan på flygfältet. Sist och slutligen var det onödigt att stressa på förhand. Även om barnet inte somnade, var stämningen under hela flygresan hysteriskt fnattfylld, utan att övergå till raserianbrott.”
Julia, barn i åldern 2 och 5 år
Se till att följande försäkringar är i sin ordning före resan
De föräldrar som intervjuats i den här artikeln berättar att de använt reseförsäkringen bland annat för att ersätta en resväska som gått sönder under transporten, skaffa nytt resgods för att ersätta resgods som blivit försenat och för ersättningar i fall av vissa sjukdomar som inträffat antingen precis före resan eller under den.
Även om inget skulle hända under resan, underlättas resandet av bara vetskapen om att hjälp är tillgänglig om den behövs under resan. Fennias produktchef Laura Luhtanen tipsar att man åtminstone ska ha sjukförsäkringen, olycksfallsförsäkringen och reseförsäkringen i ordning.
– Tjänsten FenniaVårdare som ingår i de ifrågavarande försäkringarna hjälper vid resor i Finland, om till exempel barnet insjuknar och du behöver en yrkesutbildad persons syn på situationen, säger Luhtanen.
Fennias Reseassistans, som ingår i reseförsäkringarna, hjälper om något händer när man reser utomlands. Reseassistans hänvisar dig till exempel till vård där du inte behöver betala för vården. Fennias resenärförsäkring har ingen självrisk och den ersätter vårdkostnader för sjukdom och olycksfall under resa utan maximibelopp i euro.
Du får en reseförsäkring för hela familjen för samma pris, oberoende av om din familj består av två personer eller fler. Reseassistans hjälper dygnet runt, om du eller ditt barn insjuknar eller ett olycksfall inträffar under utlandsresan.
– När familjen är försäkrad gäller reseförsäkringen även under 18 år gamla barnbarn som är med på resan. Det är enkelt att kontrollera omfattningen av sin försäkring i försäkringsbrevet eller genom att kontakta vår kundtjänst, säger Luhtanen.
Läs om Fennias personförsäkringar här.
Också de här tipsen kan vara till hjälp:
1. Förbered dig inför vilken resa som helst med ombyteskläder, matsäck och alla möjliga läkemedel. Exempelvis kan allergimediciner hjälpa att hålla luftvägarna öppna under flygresan, vilket gör att man kanske inte känner av förändringarna i lufttrycket lika mycket.
2. Ta det lugnt: det är inte hela världen om dagssömnen eller läggdags flyttas eller om man äter några extra godbitar under flygresan när det inte är matdags. Ibland är det bra att anpassa sig enligt situation.
3. På solsemestern är det bra med långärmade uv-simdräkter, eftersom barn ogillar att bli smörjade.
4. När man åker på kryssning med ett litet barn är det bra att på förhand beställa en resesäng till hytten och komma ihåg att ta med blöjor – det finns knappt några blöjor i fartygets butik.
5. Håll sovmasker och hörlurar med för alla i handbagaget, på resor till södern även simdräkter och rena underkläder. Om resväskorna skulle förkomma, kan man åtminstone genast ta ett dopp i simbassängen.
Läs mer
Hjälpte det här dig?
Dela