Gå till innehållet
Snubblar.

Tusentals snubbel- och fallolyckor varje år – en prydlig arbetsplats kan spara en hel del pengar åt företaget

21.8.2024

Varje månad inträffar tusentals rörelserelaterade olyckor på arbetsplatser och förutom det mänskliga lidandet drabbas även företagets ekonomi. Många olyckor skulle kunna förhindras genom systematiska åtgärder och samarbete.

Det inträffar cirka 90 000 arbetsolyckor varje år, varav en tredjedel inträffar när anställda rör sig på arbetsplatsen. Den vanligaste orsaken är att en person halkar, vacklar till eller snubblar, och 2023 utgjorde dessa nästan en fjärdedel av alla arbetsolyckor. Olyckor inträffar typiskt i produktionsanläggningar, fabriker eller verkstäder.

För företagare är det genomsnittliga antalet motsvarande arbetsolyckor 1 300 per år. De inträffar oftast inom byggsektorn, i service- och hälsovårdsbranschen, underhålls- och reparationsbranschen samt transportbranschen.

Halkolyckor är ett vanligt problem på vintern, men halkolyckor förekommer även inomhus och under alla årstider. Även om antalet rörelserelaterade arbetsolyckor minskar något under sommaren, är det värt att komma ihåg att de fortfarande hör till de vanligaste arbetsolyckorna även under sommarmånaderna. Under sommaren inträffar cirka 2 400 rörelserelaterade olyckor på arbetsplatser per månad.

– Olyckor som beror på underlaget orsakas vanligtvis av faktorer i arbetsmiljön: hala eller ojämna ytor, omarkerade trösklar eller oväntade höjdskillnader till exempel i golv eller trappor och dålig belysning. Bidragande orsaker till olyckor kan till exempel vara att en arbetstagare har bråttom, bär föremål i famnen – som eventuellt försämrar sikten – eller samtidigt koncentrerar sig på till exempel telefonen eller ett arbetsredskap medan personen förflyttar sig från en plats till en annan, säger Vuokko Puro, riskhanteringschef på Fennia.

– Även om de allra flesta klarar sig med mindre skador och några dagars frånvaro, sker det tusentals olyckor varje år som kräver frånvaro i mer än en månad, säger Puro.

Under 2022 ledde nästan hälften av alla halk- och snubbelolyckor i arbetet till mer än fyra dagars frånvaro och cirka 11,5 procent av fallen ledde till mer än en månads arbetsoförmåga.

De flesta arbetsolyckor som kräver sjukfrånvaro inträffar i produktionsanläggningar och fabriker, på vårdinrättningar och byggarbetsplatser. Bland de enskilda branscherna står service- och hälsovårdsbranschen, tillverkning och förädling samt transportbranschen ut i statistiken.

Rörelserelaterade arbetsolyckor per månad 2023

Diagram över arbetsolyckor.

Rörelserelaterade arbetsolyckor inträffar under hela året. På vintern är det vanligare att halka på grund av väderförhållanden, medan det under andra årstider är vanligare att snubbla på arbetsplatsen. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen

De mest typiska avvikelserna som leder till en arbetsolycka 2023

Graf: Olyckor på arbetsplatsen.

De flesta arbetsolyckor orsakas av att en person halkar, vacklar till eller snubblar. År 2023 stod de för nästan en fjärdedel av alla arbetsolyckor. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen

Också en enda frånvarodag kostar arbetsgivaren pengar

Arbetarskyddscentralen har uppskattat att en frånvarodag kostar arbetsgivaren tre gånger den anställdes lön: med en finsk genomsnittslön innebär det cirka 400 euro för en hel arbetsdag och över 2 000 euro för en arbetsvecka. Uppskattningen tar hänsyn till lägre produktion, organisering av ersättande arbetskraft och övertid på grund av förlorad arbetstid.

– Även om försäkringen täcker de vårdkostnader som olyckan ger upphov till, måste arbetsgivaren alltså betala en rad andra kostnader. Dessutom kan frånvaro lätt öka arbetsbelastningen för andra arbetstagare, vilket kan leda till ytterligare olyckor. Dessutom kan olyckor som orsakas av försummelser i arbetsmiljön skada anseendet, säger Puro.

Att förebygga olyckor på arbetsplatsen är först och främst viktigt för välbefinnandet på arbetsplatsen, men det är också ekonomiskt lönsamt för arbetsgivaren. Puro påpekar att en säker arbetsmiljö är en gemensam angelägenhet. Hon säger att många skador skulle kunna förhindras med till exempel följande tips:

  • Kartlägg rörelsesäkerheten på arbetsplatsen i riskbedömningen och vidta tekniska åtgärder för att se till att arbetsmiljön är säker: tillräcklig belysning, jämna och stabila gångytor och markering av potentiella faror.
  • Se gemensamt till att arbetsplatsen är prydlig och organiserad. Föremål eller produkter som ligger på golvet är en säkerhetsrisk – det är upp till var och en att lägga sina sopor och tillhörigheter där de hör hemma.
  • Diskutera tillsammans om rörelsesäkerhet och allas roll: till exempel är det viktigt att avsätta tillräckligt med tid för förflyttningar, använda lämpliga skor, följa anvisningar och säkra arbetsmetoder, och fokusera på förflyttningen och observera omgivningen och inte stirra på saker som telefonen eller ett arbetsredskap medan man rör sig.
  • Det är allas ansvar att rapportera eventuella avvikelser i arbetsmiljön som säkerhetsobservationer för att förbättra säkerheten ytterligare.
  • Säkerhetsmärkningar måste användas på platser där faror inte kan undvikas eller minskas tillräckligt genom andra förebyggande åtgärder.

Hjälpte det här dig?

Dela