Gå till innehållet
Reseskador är oftast sjukdomar och olycksfall som kräver läkarvård.

Mer utlandsresor igen – reseförsäkringen ersätter vid plötsliga sjukdomar och olycksfall

2.11.2021

Resande börjar ta fart efter att de omfattande restriktionerna på grund av coronapandemin upphävs, och försäljningen av reseförsäkringar ökar igen. På grund av corona är det bra att före avresan noga kolla destinationslandets krav på till exempel olika intyg och anmälningar.

Vi är inte kvitt coronaviruset i världen ännu, men vaccineringarna ger bättre möjligheter att bekämpa pandemin i många länder. Olika länder har olika praxis vad gäller corona. Ett land kan kräva intyg över två vaccindoser, ett annat dessutom ett intyg över negativt coronatest och att man anmäler i förväg att man ska resa till landet. Resenären ska själv ta reda på sådant före avresan. Om man saknar intyg kan inresa i destinationslandet i värsta fall nekas.

– Det finns också olika regler på olika resmål till exempel om vad man ska göra om man insjuknar. Varje land ansvarar för sin praxis, som också kan förändras enligt coronasituationen, säger direktör Mikko Kokko, som ansvarar för Fennias personförsäkrings- och personskadetjänster.

Det är alltid bra att teckna en reseförsäkring för resan. Den kan omfatta både resenär- och resgodsförsäkring, men man kan också teckna bara den ena av dem.

Resenärförsäkringen ersätter framför allt extra kostnader som uppstår till följd av att man insjuknar eller blir skadad under resan. Däremot ersätter resenärförsäkringen inte kostnader till följd av coronarestriktioner, som en inställd resa.

– Om du till exempel insjuknar eller skadas utomlands får du hjälp snabbare tack vare försäkringen. Om du behöver ambulanstransport till Finland, lyckas det bara om du har en reseförsäkring. Finska staten bekostar inte ambulansflyg, påminner Kokko.

Dessutom ersätter reseförsäkringen kostnader under utlandsresor, till exempel till följd av förseningar som beror på att färdmedlet försenas av väderhinder, ett tekniskt fel eller en trafikolycka.

– Gå igenom resenärförsäkringens villkor före resan. Då vet du vilka risker försäkringen skyddar dig mot. Du har rätt till ersättning om din resa till exempel blir inställd på grund av en plötslig sjukdom eller om du måste boka om hemresan på grund av att du har insjuknat under resan.

Enligt Kokko gäller de flesta anmälningarna om skador under resa att man har insjuknat, skadat sig eller att apparater har gått sönder. Det har inte skett större förändringar där under coronatiden.

– Eventuella motgångar under en resa är just att man insjuknar eller råkar ut för ett olycksfall och behöver besöka läkare. Skador på resgods kan också inträffa, som att smarttelefonen går sönder. Inställda resor, förseningar och reseavbrott ersätts, om orsaken är till exempel en plötslig sjukdom. Rån och att resgods försvinner under flyget är mera sällsynta skador.

Andelen av de vanligaste reseskador som anmälts till Fennia 2019–2020

Reseskador är oftast sjukdomar och olycksfall som kräver läkarvård.

Reseskador är oftast sjukdomar och olycksfall som kräver läkarvård. (Källa: Fennia)

Resgodsförsäkringen ersätter försvunnet eller skadat resgods

Utöver resenärförsäkringen rekommenderar Kokko att man tecknar en resgodsförsäkring. En reseförsäkring omfattar ofta både resenärförsäkring och resgodsförsäkring, men det är bra att kolla upp, eftersom det är fråga om två skilda försäkringar.

– Resgodsförsäkringen ersätter kostnader till följd av att resgods går sönder eller blir stulet. Man kommer överens om ett försäkringsbelopp upp till vilket resgodset är försäkrat. Det är också den övre gränsen vid ersättning av skador. Så om du har med dig en dyr kamera på resan ska du se till att kamerans pris har beaktats i försäkringsbeloppet, säger Kokko som tips.

Om resgods blir stulet, ska du anmäla det till de lokala myndigheterna eller senast till polisen i Finland när du har återvänt hem. Spara alla dokument och kvitton som du har fått. De kan behövas under skaderegleringen.

– En resgodsförsäkring underlättar praktiska frågor redan under resan. Om din resväska försvinner under flygresan eller hamnar på fel flyg kan försäkringen ersätta nödvändighetsartiklar på resmålet. Det är bra att kolla försäkringsvillkoren också i fråga om detta. Kom ihåg att om resgods försvinner kan flygbolaget eller resebyrån vara den ersättningsskyldiga, påminner Kokko.

Antalet reseförsäkringar ökar

Coronapandemin ledde till omfattande restriktioner våren 2020, och det blev slut på resor för många. Samtidigt tog också försäljningen av reseförsäkringar slut. Men nu ökar försäljningen av reseförsäkringar igen.

– I år har försäljningen av reseförsäkringar på nätet ökat klart. Vårsäsongen 2021 var rätt lugn, men takten ökade från början av sommaren och nu på hösten är vi på väg mot siffror som motsvarar dem före pandemin, säger Kokko.

– Många kunder har tecknat en fortlöpande reseförsäkring. För den som reser oftare blir en fortlöpande reseförsäkring något billigare än en ny tidsbestämd reseförsäkring för varje resa. Dessutom behöver man inte komma ihåg att teckna försäkringen före resan.

En fortlöpande reseförsäkring gäller på resor som varar högst tre månader. För längre resor kan försäkringen förlängas.

Enligt Kokko ska den som tecknar en reseförsäkring utöver villkoren också beakta eventuella krävande idrottsgrenar.

– Aktiva resenärer ska kolla att reseförsäkringen beaktar olika idrottsgrenar och hobbyer. Till exempel krävande grenar som sportdykning eller tävlingar som ordnas av idrottsföreningar förutsätter att man har en idrottsutvidgning som tillägg till reseförsäkringen. En vanlig reseförsäkring omfattar närmast vanlig motion och engångstestning av mer riskfyllda grenar, säger Kokko.

Hjälpte det här dig?

Dela