
Klart fler vindruteskador den här vintern
25.3.2025
Den snöfattiga vintern i södra Finland har återspeglats i antalet glasskador på bilar. Under januari–februari ökade antalet med 35 procent jämfört med samma period förra året. Det lönar sig att reparera stenskott så snart som möjligt, eftersom en skadad vindruta kan störa bilens system och utvecklas till större skador.
Vindruteskador uppstår främst under vårmånaderna, det vill säga under mars och april. Temperaturer som varierar kring nollstrecket och tjälskador sliter på vägytan, vilket gör att småstenar och asfaltbitar lättare lossnar från asfalten. I mars har dessutom bilarna fortfarande vinterdäck och särskilt på dåliga vägar kan dubbar lätt lossna.
Vintern har hittills varit snöfattig och vägarna har varit bara, särskilt i södra Finland där det finns många bilar. Därför har det också inträffat många stenskott. Det dåliga vägnätet i Finland bidrar också till glasskadorna.
Glasskador rapporterade till Fennia per månad 2023–2/2025

Glasskador rapporteras främst under vårmånaderna, men i år har också många skador rapporterats i januari och februari på grund av den snöfattiga vintern. Källa: Fennias statistik
Glasskador kan förhindras genom att förarna håller säkerhetsavståndet
En stor del av sprickorna i bilvindrutor orsakas av dubbar och småstenar som slungas iväg underifrån däcken på bilen som kör framför. Det säkraste sättet att undvika vindruteskador orsakade av småstenar och dubbar är att hålla ett ordentligt säkerhetsavstånd till bilen framför.
– Även vid omkörningar bör man svänga tillbaka till den egna filen först när man ser den omkörda bilen i backspegeln, förstås med hänsyn till övrig trafik och mötande trafikanter. På så sätt undviker man risken för glasskador på bilen som kör bakom och säkerheten i trafiken ökar, säger Panu Stromberger, Fennias servicechef för fordonsskador.
Om det ändå uppstår en spricka på vindrutan under körning bör du enligt Stromberger skydda träffpunkten med ett glasplåster eller tejp och låta reparera vindrutan så snart som möjligt för att undvika att glaset måste bytas ut. Tejpen förhindrar smuts och fukt från att tränga in i glaset, vilket underlättar reparationen av skadan.
Reparera glasskador direkt
Omkring en tredjedel av alla kaskoskador är glasskador. Fennia betalar årligen ut cirka tio miljoner euro i ersättningar för glasskador.
– Under de senaste åren har glasskador blivit en av de vanligaste skadorna som ersätts från bilförsäkringen, säger Stromberger.
Många bilister skjuter upp reparationen av stenskott eller glömmer att kontrollera vindrutan. Enligt Fennias statistik låter allt fler bilister reparera sina vindrutor först flera veckor efter skadan.
– Många kanske tänker att ett litet stenskott kan repareras senare. Men fördröjning kan förvärra skadan och till och med störa bilens system. Allt fler bilar har kameror eller sensorer monterade på vindrutan, påpekar Stromberger.
En snabb reparation kan också vara förmånligare för bilisten: stenskottet repareras snabbt medan du väntar och du behöver inte betala glasförsäkringens självrisk. Fördröjning kan däremot leda till att stenskottet växer, vilket gör att glaset måste bytas ut istället för att lagas. Det kostar dig då självrisken och bytet av vindrutan kan ta en hel dag.
Hjälpte det här dig?
Dela