Det riksomfattande företagarpriset 2020: Världsbäst i sin bransch
15.10.2020
Nanoteknologiföretaget Picosun Oy tillverkar ALD-utrustningar (atomic layer deposition), som bygger på en finsk uppfinning. Med utrustningen tillverkas membraner som är en nanometer tjocka och en förutsättning för modern elektronik.
Även om ALD-teknik inte är bekant som term är den närvarande i vår vardag varje dag. Den möjliggör redan till exempel moderna processorer samt smarttelefonernas och datorernas klara och skarpa skärmar.
ALD-teknik uppfanns 1974 av en finsk doktor i teknik, Tuomo Suntola, men dess historiska betydelse kom fram först långt senare. Före det hade man hunnit sälja uppfinningen till utlandet.
Det att nyttan av utvecklingsarbetet gick utomlands grämde Sven Lindfors, som var med från början och planerade ALD-reaktorer med Suntola. På ett släktkalas pratade han om det med Kustaa Poutiainen, som insåg möjligheterna med uppfinningen.
Tillsammans väckte de Lindfors skrivbordsbolag Picosun. Poutiainen finansierade och började själv leda det nya företaget. Företagets vision var att tillverka världens bästa ALD-reaktorer.
– Vår första stora milstolpe var att bli etta i världens forskningsmaskiner. Vara både störst och bäst. Vi har nått det första målet och försöker nu uppnå det andra, säger Poutiainen, som numera är styrelseordförande på Picosun.
Bakom kundernas framgång
Picosuns första kunder var universitet som behövde reaktorer för forskningsbruk. Köparna var krävande, men det bidrog till att öka Picosuns rykte. Det var nödvändigt för att nå nästa steg.
Ledande universitet är fortfarande kunder i företaget. Utöver dem har produktionsutrustningar köpts till exempel av Bosch och IBM. Numera hör kunderna som köper Picosuns industrisystem till världens största företag inom ict.
Av produktionen går över 98 procent på export.
– När man har världens bästa företag som kunder och deras framgång beror på de maskiner som vi tillverkar, är pressen till och med oskälig. Men jag ser det som en bra grej. Klarar vi av att betjäna de här kunderna, klarar vi av att betjäna vem som helst, säger Poutiainen.
Framtidsbyggare
Picosuns teknik är dyr att tillverka och företaget har en global marknad, varför det var naturligt att kapitalinvesterare gick med som en naturlig del av tillväxten 2013. Tack vare investerarna tog tillverkningen av utrustningar för industrin ordentlig fart.
Inhemska investerare gick med 2019, vilket säkrade att företaget blev kvar i Finland.
Kustaa Poutiainen litar på att ALD-teknik har stora tillväxtmöjligheter.
Utanför de traditionella tillämpningsområdena har ALD redan nu gjort ett flertal innovationer inom hälsoteknologi och medicin möjliga. Nya möjligheter inom medicin ger till exempel Picosuns avancerade pulverbeläggningsapparat.
ALD skapar också utvecklingsmöjligheter till exempel för sakernas internet och överlag för en värld som utnyttjar allt mer elektricitet.
– Picosun är nu i bästa möjliga läge historiskt sett, och framtiden ser utmärkt ut. Åren som gått har ökat vår tilltro till att våra drömmar kan gå i uppfyllelse, säger Poutiainen.
Se på videon (på finska): Maailman paras omalla alallaan
Text: Johanna Flinkkilä
Foto: Numi Nummelin
Läs mer
- Försäkringar för företagare
- Fennia och det riksomfattande företagarpriset är oskiljbara
- Det riksomfattande företagarpriset 2020: Hållbara produkter för finländska hem
- Det riksomfattande företagarpriset 2020: Från modehus till en oas av upplevelser
- Det riksomfattande företagarpriset 2021: Dermoshop föregångare inom näthandel
Hjälpte det här dig?
Dela