Gå till innehållet
Rådjur.

Det är högsäsong för rådjursolyckor – i maj inträffar i genomsnitt 27 rådjursolyckor varje dag

19.5.2022

Rådjuren rör sig i synnerhet i maj och orsakar många olyckor särskilt i Nyland och Egentliga Finland. I maj förra året orsakade rådjur över 800 olyckor. Det är bra att vara försiktig på vägarna nu och fästa uppmärksamhet vid varningsskyltar.

Rådjursolyckorna i maj har ökat årligen: för fem år sedan inträffade över 400 rådjursolyckor i maj, men de senaste åren har siffran varit dubbelt så stor. I maj–juni förra året inträffade sammanlagt över 2 200 rådjursolyckor. De flesta rådjursolyckor inträffar i Egentliga Finland och Nyland.

– Antalet rådjursolyckor ökar betydligt i slutet av april och flest olyckor inträffar i allmänhet under andra halvan av maj. Detta år är knappast ett undantag. I juni minskar rådjurens rörlighet och samtidigt minskar även antalet olyckor, säger Mikko Pöyhönen, som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster.

Orsaken till det stora antalet rådjursolyckor är djurens naturliga rörlighet på våren. De flesta kollisioner på våren inträffar med rådjur och vitsvanshjortar som letar efter föda. Särskilt andelen rådjur i olyckorna är hög under maj som en följd av djurens revirstrider.

Rådjursolyckor, 2021 och 2017–2020 (genomsnitt)

De senaste åren har rådjursolyckor inträffat framför allt under andra halvan av maj. Källa: Statistikcentralen

De senaste åren har rådjursolyckor inträffat framför allt under andra halvan av maj. Källa: Statistikcentralen

Enligt Fennias statistik har antalet anmälda rådjursolyckor fram till slutet av april varit något mindre än under de föregående åren. Pöyhönen påpekar dock att det kan hända att olyckor anmäls till försäkringsbolag först senare, vilket gör att den verkliga siffran kan vara större.

Även rådjursjakten har ökat under de senaste åren. Under den senaste jaktsäsongen fälldes mellan september och februari över 20 000 rådjur, cirka tre procent mer än året innan.

– De stora stammarna av rådjur och vitsvanshjort är en plåga, särskilt i sydvästra och södra Finland där det finns mycket trafik men endast få naturliga fiender för hjortdjuren. Det enda sättet att hålla stammarna under kontroll är jakt, säger Pöyhönen.

Rådjursolyckor inträffade särskilt i Egentliga Finland och Nyland, men även Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland och Satakunta sticker ut i statistiken. Trots att antalet skador i de övriga landskapen är betydligt mindre ökar antalet rådjursolyckor nästan överallt i Finland, bortsett från Kajanaland och Lappland.

– Storleken på rådjursstammen är inte känd. På de flesta orter är dock ökningen i antalet olyckor ett bevis på att stammen ökar och sprider sig kraftigt, säger Pöyhönen.

Rådjursolyckor i de olika landskapen i maj 2017–2021

I maj ökade antalet rådjursolyckor i de flesta landskap. Källa: Statistikcentralen

I maj ökade antalet rådjursolyckor i de flesta landskap. Källa: Statistikcentralen

Hastigheten är avgörande när hjortdjuren hamnar på vägarna

Enligt Pöyhönen är det bra att lätta på gaspedalen nu, även om stugan lockar.

– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Rådjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.

Pöyhönen påpekar att vägmärken som varnar om älgar och hjortdjur uttryckligen placeras på sådana ställen där djuren enligt statistiken rör sig oftare. Då är det bra att sänka hastigheten.

– När man sänker farten har det en oförväntat liten inverkan på den totala restiden, men skillnaden kan vara stor om man möter en älg eller ett rådjur på vägen. Det lönar sig att vara särskilt uppmärksam på ställen där åkrar öppnar sig efter ett skogsområde eller tvärtom. Det är viktigt att vara uppmärksam förutom på trafiken även på vägrenar.

Enligt Pöyhönen ersätter en älgskadeförsäkring skador till följd av kollision med hjortdjur.

– Man kan dessutom utöka sitt försäkringsskydd med en kollisionsförsäkring, som omfattar bland annat skador på fordonet till följd av att man väjer för ett hjortdjur och kör av vägen, säger Pöyhönen.

Tips: Så undviker du kollision med hjortdjur

  • Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden och mörker, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad i situationen och inte hinner reagera i tid. Reaktionsförmågan försämras ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.
  • Observera vägmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för att möta hjortdjur är alltså större än normalt.
  • Särskilt rådjur rör sig i april–maj, men också andra hjortdjur är aktivare och rör sig i stor utsträckning på våren.
  • Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

Mer information

Mikko Pöyhönen
Direktör, fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tfn 040 653 0950

Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Hjälpte det här dig?

Dela