Beakta riskerna med nattel – så här väljer du det mest effektiva sättet att spara el
16.8.2022
Inflationen men särskilt den rejäla höjningen av elpriserna har fått många att fundera på hur de kan spara elenergi. Ett tips som man ofta hör talas om är användning av nattel. Då man vill spara på el, lönar det sig också att komma ihåg riskerna med sparandet så att man kan välja det mest effektiva sättet att spara el.
Användning av nattel innebär risker
I vissa elavtal är elpriset betydligt lägre under natten än under dagen. Detta gör att utnyttjande av nattel för till exempel disk- eller tvättmaskinen känns som en bra lösning.
Det är möjligt att minska beloppet på elfakturan genom att använda nattel, men det är viktigt att komma ihåg riskerna med detta. Till exempel vid brand eller läckageskada kan skadorna vara betydliga om man inte lägger märke till dem omedelbart då de uppkommer. Att torka bostadsstrukturer och installera ett nytt kök efter en läckageskada kan ta veckor eller till och med en hel månad.
“Därför gäller ett övervakningsansvar vissa elapparater i hemförsäkringens säkerhetsföreskrifter. I praktiken betyder det inte att apparaten behöver övervakas konstant, utan att man ska ha en faktisk möjlighet att snabbt lägga märke till problem i apparatens funktion när de uppstår. Till exempel om en tvättmaskin går sönder ökar risken för fuktskador. Om man vill spara på el rekommenderar vi absolut att man använder andra sätt än att lämna maskinen i fråga utan uppsikt”, säger Anne Salonen-Kakko som är ansvarig expert hos Fennia.
Läckageskador är den näst vanligaste skadan som ersätts från hemförsäkringen hos Fennia. Enligt Finanssialas statistik inträffar det närmare 100 läckageskador dagligen i Finland.
Maximalt sparande med minimal risk
Sparandet som kan nås med användning av disk- eller tvättmaskinen med nattel är relativt litet.
”Det är mycket vanligt att mobiltelefoner och andra elektroniska apparater laddas på natten trots att detta orsakar en brandrisk. För dessa apparaters del är nyttan av att använda nattel inte heller särskilt betydande”, tillägger Salonen-Kakko.
Enligt Statistikcentralen utgörs upp till 2/3 av hushållens energiförbrukning av uppvärmning av bostäder och cirka 15 % uppvärmning av bruksvatten. Elektroniska apparater, belysning och matlagning förbrukar totalt cirka 13 % av energin. Elbastun står redan för en andel på cirka 5 %.
Om det inte är möjligt att övervaka apparater med de största riskerna under nattetid, rekommenderar vi att man sparar exempelvis genom följande åtgärder:
- Bada mindre i elbastu
- Ta en kortare dusch
- Sänka rumstemperaturen till 20 grader, i sovrummet ännu lägre
- Använd endast golvvärmen i badrummet när det behövs
- Byta elvärmen exempelvis till jordvärme
Dessa åtgärder är med avseende på elanvändning betydligt riskfriare. Besparingar som uppnås genom dessa åtgärder är dessutom stora eftersom deras andel av hushållens totala elförbrukning är betydligt större än den för olika hushållsapparater och elektronik.
”Det lönar sig alltid att väga riskerna mot medföljande nyttor för sparandet”, sammanfattar Salonen-Kakko.
Hjälpte det här dig?
Dela