Hyppää sisältöön
Nainen ripustaa kissanaamarin seinälle.

Sisusta parempi olo – Kuuntele rohkeasti itseäsi

4.9.2020

Aktiivisen elämäntyylin ja yltäkylläisen tavarapaljouden keskellä yhä useampi kääntää katseensa hyvinvointia korostaviin sisustusfilosofioihin. Voiko paremman olon todella saavuttaa sisustamalla?

Viime vuosina olemme todistaneet erilaisten sisustusilmiöiden nousua megatrendeiksi. Ikiaikaisen kiinalaisen Feng shui -opin jälkeen tapetille on noussut toinen toistaan suositumpia, onnellisuutta ja hyvinvointia painottavia trendejä. Näistä kenties tunnetuimpia on KonMari-metodi, joka on saanut suomalaisetkin hullaantumaan tavaroiden karsimisesta tunteeseen perustuen.

Sisustusintoilun lisäksi KonMarin tyyppisissä metodeissa on usein kyse elämänhallinnasta. Kun elämä tuntuu kaaokselta, kodin järjestäminen tiptop-kuntoon voi auttaa rauhoittamaan mieltä ja voimaan paremmin.

Palauttava ympäristö lisää hyvinvointia

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus mielialaamme, terveyteemme ja käyttäytymiseemme. Näin uskoo myös sisustusarkkitehti Marjut Nousiainen, joka pyrkii työssään lisäämään ihmisten hyvinvointia tilasuunnittelun kautta.

– Kaikki tila- ja sisustusratkaisut vaikuttavat meihin huomaamattamme ja muokkaavat tilakokemustamme. Havainnoimme meitä ympäröivää tilaa kaikilla aisteillamme, ja se vaikuttaa mielialaamme, terveyteemme ja käyttäytymiseemme, hän sanoo.

Nousiainen on erikoistunut restoratiiviseen, eli palauttavaan tilasuunnitteluun. Palauttava tilasuunnittelu perustuu ajatukseen siitä, että tilaratkaisujen kautta on mahdollista saavuttaa
paitsi esteettisesti kaunis koti, myös tukea omalle hyvinvoinnille. Nousiainen näkee selkeän yhteyden hektisen nykyelämän ja  hyvinvointia korostavan sisustussuunnittelun suosion välillä.

– Ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa. Tilat vaikuttavat niin mielialaan kuin käyttäytymiseenkin. Kiireisen työelämän vastapainoksi kaivataan kotona koettavaa mielenrauhaa. Hyvä tilasuunnittelu voi tehdä kotona vietetystä ajasta laadukkaampaa ja palauttavampaa, hän linjaa.

Tilasuunnittelulla voidaan lisätä hyvinvointia muuallakin kuin asuinympäristöissä.

– Tällaista välittävää ja inhimillistä suunnittelua kannattaisi suosia kotien lisäksi etenkin ympäristöissä, joissa ihminen kaipaa eniten tukea, kuten sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja oppimisympäristöissä.

Kuuntele luontoa – ja itseäsi

Stressaantuneille Nousiaisella on hyviä uutisia: tiloja on mahdollista suunnitella sellaisiksi, että ne rauhoittavat mieltä ja vähentävät stressiä. Tätä varten on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan aistiergonomiaan.

– Hyvin suunniteltu tila laskee käyttäjänsä stressitasoja. Tällainen tila on selkeä ja helppokäyttöinen, mutta ei tylsä. Se tarjoaa kaikille aisteille sopivissa määrin positiivisia aistiärsykkeitä.

Parantavan tilan suunnittelussa sisustusarkkitehti suosittelee ottamaan mallia luonnosta.

– Ihmisillä on sisäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon. Ihmismieli voikin usein parhaiten metsässä tai mökillä, luonnonelementtien ja puupintojen keskellä.

Suomalaisessa kalustesuunnittelussa on vuosikaudet käytetty paljon puuta ja tekstiilien värit sekä kuviot saavat inspiraationsa usein luonnosta. Suunnitellessaan hyvinvointia lisääviä tiloja, Nousiainen pyrkii tavalla tai toisella tuomaan luonnon sisälle.

– Luontoympäristöt ovat itsessään usein palauttavia tiloja, mutta myös rakennetut sisätilat voidaan kokea sellaisina, jos ne suunnitellaan herkkyydellä ja yhteydessä luonnon kanssa. Terveellisessä ja viihtyisässä tilassa luonto on läsnä monissa eri muodoissa, kuten maisemana, kasveina, muotoina, valoina, ääninä, materiaaleina ja tuoksuina.

Nousiainen korostaa, että kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaa tilaa suunnitellessa sääntöjen noudattamisen sijaan kannattaa keskittyä kuuntelemaan omia mieltymyksiään. Samoja ratkaisuja ei tule monistaa kaikille, vaan kodin sisustuksen tulisi aina heijastella asukkaidensa persoonia ja elintapoja.

– Hyvää oloa lisäävä koti on ennen kaikkea sinun näköisesi, Nousiainen summaa.

Kuuntele siis itseäsi, ja mieti millaisessa kodissa sinä voit hyvin. Kuten Marie Kondo sanoisi: Tuottaako se sinulle iloa?

Ota Fennia osaksi tulevaisuutesi ratkaisuja, varaa aika verkkotapaamiseen.

Varaa aika verkkotapaamiseen

Auttoiko tämä sinua?

Jaa