Tiedätkö missä tilanteessa sauna pitää vakuuttaa erikseen? Poimi viisaan saunanomistajan vinkit
14.5.2024
Ei liene liioiteltua väittää, että saunominen on edelleen suomalaisten lempipuuhaa, vuoden ympäri. Mutta tiedätkö, missä tilanteessa sauna pitää vakuuttaa kotivakuutuksesta erikseen? Nappaa muistiin myös viisaan saunanomistajan vinkit!
Saunassa käydään parhaat keskustelut, unohdetaan arki ja muodostetaan muistoja. Nostimme kissan lauteille ja kysyimme saunojilta heidän kokemuksistaan, muistoistaan ja ajatuksistaan saunomiseen liittyen.
Sauna ei jätä ketään kylmäksi
Olet sitten himosaunoja tai et, sinullakin on todennäköisesti jokin mielipide saunomisesta. Joillekin sauna on vain huone, jossa tulee hiki; toisille sauna on pyhä paikka, jossa hiljennytään löylyjen äärelle. Ketään se ei kuitenkaan jätä kylmäksi, ja moni meistä nauttiikin saunan suomasta rauhasta – ja älylaitetauosta.
“Sauna merkitsee minulle rauhoittumista: täyttä irtautumista älylaitteista sen tunnin, parin ajaksi. Sellaisia paikkoja nykyihmisen elämässä harvoin enää on, joissa pääsisi henkisestikin täysin irtautumaan laitteista.”
Maria
“En ole varsinainen himosaunoja, mutta nautin saunassa käytävistä keskusteluista. Silloin kenelläkään ei ole kännykkää huomiota viemässä, vaan rauhoitutaan hetkeen. Olen käynyt elämäni parhaita keskusteluita juuri saunassa.”
Timo
“Sauna on rauhan tyyssija, jossa mieli ja keho rauhoittuvat mukavasti. Saunassa virittyy hienoja keskusteluja, ja siellä ideat puhkeavat kukkaan. Monta hyvää ahaa-elämystä on tullut nimenomaan saunan lauteilla.”
Minna
“Saunan pitää olla puulämmitteinen”
Suomi on pullollaan erilaisia saunoja: on pihasaunoja, tynnyrisaunoja, telttasaunoja ja peräkärryssä siirtyviä saunoja. Jokaiselle löytyy siis jotakin, mutta joissakin saunan lämmitysmuoto herättää erityisiä tunteita.
“Saunan pitää olla puulämmitteinen. Omasta kodistani löytyy vain sähkösauna, jota en melkein pidä saunana. Siksi hyödynnän avantosaunakerhoamme useita kertoja viikossa.”
Maria
Saunaan liittyy luonnollisesti aina myös paloriski. Pelastustoimen tilastojen mukaan erillisiä saunarakennuksia palaa Suomessa noin 200–250 vuodessa, lukuun ei sisälly asuinrakennuksessa sisällä olevat saunat. On siis selvää, että saunaan kannattaa suhtautua viisaalla varovaisuudella, ja vakuuttaa se aina asiaan kuuluvasti.
Lue lisää kotivakuutuksesta →Saunominen on sosiaalinen tapahtuma – tai sitten ei
Meille suomalaisille saunominen liittyy niin arkeen kuin juhlaan. Monet saunovat uskollisesti joka perjantai, toiset jouluna ja juhannuksena, jotkut joka päivä. Meillä on juhannussauna, morsiussauna ja joulusauna, joillakin myös pääsiäissauna.
“Kun arkea suunnittelee hyvin, saunaelämyksen saa siihen kyllä mahtumaan. Talvisin esimerkiksi työreissuilla on avantokamppeet autossa mukana, ja jos päivä meinaa muuten loppua kesken, töistä hurautetaan suoraan saunalle.”
Maria
Siinä missä moni saunoo aina seurassa – oman perheen tai kumppanin kanssa – toisille saunominen on vahvasti yksityinen hetki.
“Kotona saunon puolisoni kanssa, joskus myös tyttären kanssa. Nautin myös yksin saunomisesta, hiljaisuudessa. Mökillä, suvun kanssa aikaa viettäessä, saunomme usein naiset ja miehet omina porukoinaan: niin syntyy parhaat keskustelut.”
Mirja
“Jo 8-vuotias kummityttäreni tietää, että saunan ympärille on hyvä rakentaa yhteisiä kokoontumisia: aina isän lähtiessä työreissuun hän alkaa organisoimaan yhteistä naisteniltaa saunan ja hyvän ruoan ympärille.”
Maria
“Yksin saunominen on erilainen kokemus kuin seurassa. Yksin hikoillessa ajatusten sekamelska rauhoittuu hiljalleen ja mieli tasaantuu. On kivaa saunoa oman kumppanin kanssa, mutta joskus yksin saunominen maadoittaa.”
Timo
Saunomiseen liittyy monella vahvojakin muistoja
Yksi muistaa lapsuuden saunailloista sen yhden tietyn pyyhkeen, josta kinasteltiin sisarusten kanssa; toinen pesuhuoneen tuoksun. Saunominen on rituaalinomainen toimitus, joka helposti painuu syvälle lapsen muistoihin, ponnahtaakseen sieltä mieleen tietyn tuoksun tai äänen laukaisemana.
“Lapsuudenkodissani ei juotu limsaa oikeastaan koskaan. Ehkä siksi mieleeni on painunut sukuloidessa saunassa saatu limsa, joka maistui pienestä lapsesta ihmeelliseltä. Edelleen kyseisen limsan maku vie minut siihen turkulaisen lähiön saunaan, 90-luvun alkuun.”
Timo
“Olin kotona tottunut suhteellisen lyhyisiin ja intensiivisiin löylyihin. Kun ystävän luona yökylässä paljastui heidän tapansa saunoa, olin ihmeissäni: lauteilla oli valtavat määrät pikkuisen käpristyneitä sarjakuvalehtiä ja muuta luettavaa. Löylyä ei oikeastaan heitetty, mutta pikkuisen lämpimässä saunassa vietettiin tuntikausia aikaa.”
Maria
“Kerran kyläilyreissulla isäntäpari sanoi, että “sauna on varmaankin jo lämmin. Menkää te vaikka ensin.” Menimme, mutta sauna olikin kylmä. Sulakkeet olivat napsahtaneen offille. Se oli elämämme lyhin ja kylmin saunareissu, mutta hyvät naurut siitä kyllä saatiin.”
Minna
“Lapsuuden kesistä muistan erityisesti isovanhempieni saaren, jossa aina saunottiin ja uitiin serkusten kanssa. Saunan jälkeen grillattiin makkaraa, istuttiin saaren lämpimillä kallioilla ja juotiin appelsiinilimua. Tuo maku vie minut edelleen näihin ihaniin muistoihin.”
Mirja
Fennian asiantuntija kertoo milloin sauna pitää vakuuttaa erikseen
Jos olet innokas saunoja, on sinun tärkeää myös huolehtia saunan vakuuttamisesta. Vakuutuksen näkökulmasta merkitystä on sillä, missä sauna sijaitsee. Fennian asiantuntija Noora Nurkka, missä tilanteessa sauna pitää vakuuttaa erikseen?
“Erillinen saunarakennus tulee vakuuttaa aina erikseen. Jos sauna on rakennuksessa sisällä, niin se kuuluu normaalisti rakennuksen vakuutukseen, eikä vaadi siten omaa, erillistä kotivakuutusta.”
Omakotitalossa tai kesämökissä sisällä oleva sauna sisältyy siis Fennian koti- tai mökkivakuutukseen, myös esimerkiksi remontoinnin jälkeen.
Psst! Jos remontoit talkoovoimin, muista vakuuttaa talkooväki. Lue lisää talkoovakuutuksesta.
Jos olet etsimässä kodillesi vakuutusta, Fennian asiantuntija auttaa sinua kotivakuutuksen sisällön valinnassa, kaikkine yksityiskohtineen. Jos olet jo asiakkaamme, voimme päivittää kotivakuutuksesi ajan tasalle verkkotapaamisessa.
Varaa aika verkkotapaamiseenSauna tarjoaa monelle meistä hyvinvointia ja erinomaisen tavan rentoutua. Joillekin saunan lämpö tarjoaa helpotusta kolottavaan kehoon. Saunanomistajan on hyvä tiedostaa muutama turvallisuutta lisäävä perusasia. Seuraavilla vinkeillä pidät saunasi kunnossa ja varmistat miellyttävän saunaelämyksen.
Viisaan saunanomistajan vinkit:
- Varmista, että rakennuksen palovaroittimessa on aina paristo.
- Älä ripusta pyykkejä tai muutakaan paloherkkää kuivumaan saunaan.
- Älä käytä saunaa varastona.
- Jos laitat saunan lämpiämään etäkytkennällä, varmista ensin, ettei sinne ole jäänyt mitään syttyvää.
- Ota sähkökiukaan sulake irti, jos lähdet matkalle.
- Saunan säännöllinen siivous pitää sen raikkaana ja tuoksuvana.
Tiedäthän, että Fenniasta saat kaikki kodin- ja perheen vakuutukset? Kotivakuutusten lisäksi saat Fenniasta myös henkilö- ja autovakuutukset. Lue lisää kodin ja perheen vakuutuksista.
Lue lisää
- Sami ja Marek Hilvo: “Koti ja sen esineet ovat osa yhteistä tarinaamme”
- Uusi terassi, palju tai pihasauna tekeillä? Tämän haluat tietää sen vakuuttamisesta
- Takat käyvät nyt kuumina – muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla
- Miten sähkökatkoon voi varautua? Kuka korvaa sähkökatkon vahingot? – Katso muistilista!
- Miksi ottaa kotivakuutusta, jos sisustaa kierrättäen? Fanni vastaa
Auttoiko tämä sinua?
Jaa