Hyppää sisältöön
Nainen tekee töitä.

Huolehdi ajoissa henkilöstösi työkyvystä – työllistäjän 7 vinkkiä

2.1.2024

Jatkuvassa työn muutoksessa on erityisen tärkeää huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista ja osaamisesta. Työkykyä voi ja tulee vaalia työn arjessa monella eri tavalla – työnantajan huolehtimisvelvoite kattaa työntekijän uran rekrytoinnista eläkkeeseen asti.

Hyvinvointi koostuu pienistä, mutta tärkeistä asioista: keskustelemisesta, kuuntelemisesta, yhteisen tekemisen ymmärryksestä ja jokaisen työyhteisön jäsenen osaamisen vaalimisesta sekä kehittämisestä. Vastuu työntekijän työkyvystä kuuluu sekä työnantajalle että työntekijälle, mutta sen edellytysten varmistaminen on aina työnantajan lakisääteinen velvollisuus.

Peruspalikoiden, kuten järjestetyn työterveyshuollon ja varhaisen välittämisen toimintatavan, tulee olla jokaisella työllistäjällä kunnossa. Niiden lisäksi hyvinvoinnista ja työkyvystä huolehtimisen pitää näkyä myös jokapäiväisen arjen johtamisessa ja yrityskulttuurissa.

Pidä huolta, että työntekijä tietää työnsä merkityksen myös suuremmassa kuvassa ja saa siitä säännöllisesti myös henkilökohtaista palautetta. Aloita yhteisestä kahvihetkestä ja kolmesta yksinkertaisesta kysymyksestä: Mitä kuuluu? Mitä on työn alla? Tarvitseeko joku apua, missä asiassa?

Huolehdi henkilöstösi työkyvystä ainakin näin

  • Varmista, että työhyvinvoinnin kivijalka on kunnossa: yrityksessä on järjestetty työterveyshuolto sekä varhaisen tuen toimintatapa ja työntekijän oikeudesta terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön huolehditaan jokapäiväisessä työssä.
  • Tunnista työnantajan vastuu jo rekrytoinnissa: hyvinvointi alkaa siitä, että kiinnität oikeat ihmiset ja oikeanlaisen osaamisen oikeisiin työnkuviin.
  • Tue työntekijän osaamisen kehitystä: kouluta ja varmista, että työntekijällä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä osana työnkuvaansa.
  • Huolehdi arjen pienistä asioista, joilla on suuri merkitys. Istu säännöllisesti kahville, kysy mitä kuuluu, kommunikoi työntekijän merkityksestä osana suurempaa kuvaa. Kuuntele ja pidä huolta, että työntekijä kokee tulevansa kuulluksi.
  • Valitse, perehdytä ja kouluta esihenkilöt työhönsä tarkoin: he vastaavat henkilökohtaisesti työnantajan huolehtimisvelvoitteen toteutumisesta ja hyvinvoivan kulttuurin johtamisesta.
  • Kiitä, anna säännöllisesti henkilökohtaista palautetta ja palkitse hyvin tehdystä työstä.
  • Muista dokumentoida työhyvinvoinnista ja työkyvystä käydyt varhaisen tuen keskustelut.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa