Gå till innehållet
Kvinna som målar med pensel.

Vilka försäkringar behöver den som bygger ett hus eller en fritidsbostad?

10.12.2020

Drömmer du om att bygga ett egnahemshus eller en fritidsbostad? Med rätta försäkringar säkrar du ditt framtida hus eller din fritidsbostad redan under byggtiden. Vilka försäkringar behöver en byggare?

Det är många som drömmer om att bygga ett eget hem eller en fritidsbostad. Det är ett stort projekt och en värdefull investering. Det lönar sig därför att förbereda sig med omsorg. Det är bra att se till att försäkringarna är i skick redan innan projektet inleds så att de är i kraft genast från början.

– Det är bäst att tala med oss redan när byggprojektet är under planering. Det är nämligen bra om försäkringarna gäller redan när man börjar bygga, berättar Fennias produktchef Tomas Udd

Hemförsäkring för hem eller fritidshus under byggnad

En hemförsäkring behövs redan medan huset eller stugan byggs. Det bästa alternativet är en omfattande hemförsäkring som också ersätter plötsliga och oförutsedda skador, till exempel om något går sönder eller ett elfenomen orsakar skador. Man kan antingen teckna en fullvärdesförsäkring eller en försäkring till ett visst belopp, då fastställer man själv värdet på egendomen.

– Det lönar sig att alltid försäkra lösöret och byggnaden till dess fulla värde. Om du tecknar en försäkring till ett visst belopp, kan du spara pengar i början av byggprojektet. Men då ska du komma ihåg att uppdatera försäkringen i efterhand när byggprojektet framskrider. När du tecknar en fullvärdesförsäkring genast från början behöver du inte bry dig om försäkringen desto mer, säger Udd.

Udd berättar att försäkringsbehovet också beror på om det är fråga om ett huspaket, en nyckelfärdig husleverans eller ett gör-det-själv-bygge.

– Om du gör allt själv, försäkrar du också allt själv. I samband med beställningen ska du kolla med husleverantören i vilket skede ditt eget försäkringsansvar börjar. I allmänhet börjar det när byggmaterialet kommer till byggplatsen.

En hemförsäkring gäller också för lösöret och verktyg på byggplatsen, men det är bäst att dessutom försäkra värdefullare utrustning separat. Udd uppmanar att också ta reda på om hyrda arbetsredskap är försäkrade.

– Under byggprojekt är det vanligt att man hyr eller lånar verktyg. Också i fråga om dem ska man ta reda på vem som ansvarar för försäkringarna. Utgångspunkten är att byggaren försäkrar sin egen egendom och hyrfirman har egna försäkringar, men det lönar sig alltid att kolla upp det. Om du anlitar en entreprenör för projektet, försäkrar denna förstås sina egna verktyg.

Udd påminner också om att hemmets lösöre måste försäkras –  senast när vitvarorna och möblerna tas in i det nya hemmet eller fritidsbostaden. 

Personförsäkringar för arbetskraft och familj

När byggprojektet planeras ska man också beakta försäkringsskyddet för dem som arbetar på byggplatsen. Kontrollera först och främst att de familjemedlemmar som hjälper till på bygget har olycksfallsförsäkringar. 

– Det är bra om den egna familjen har försäkringar om olyckan skulle vara framme. Olycksfallsförsäkringen ersätter vårdkostnaderna om små eller större olycksfall inträffar på bygget, säger Udd.

Huruvida de andra som deltar i byggnadsarbetet behöver försäkringsskydd eller inte beror på om du bygger själv eller anställer arbetskraft.   

–  Om du sysselsätter yrkesfolk som du betalar lön till, måste du för dem teckna både en lagstadgad olycksfallsförsäkring och en pensionsförsäkring. Entreprenörer har via sitt företag de försäkringar som behövs. Ta reda på om entreprenören också har en ansvarsförsäkring, påminner Udd.

Har du bett talkoarbetare att hjälpa till på bygget? Dem kan du försäkra med en separat talkoförsäkring.

– Talkoförsäkringen är bra att ha med tanke på olycksfall som medhjälparna kan råka ut för. De är inte avlönad arbetskraft och den lagstadgade olycksfallsförsäkringen ersätter därför inte missöden som de råkar ut för, berättar Udd. 

Byggarens försäkringar i nötskal

  • Arbetsplats och byggnad
    Hemförsäkring behövs för huset eller stugan som är under byggnad och för själva byggarbetsplatsen. Hemförsäkringen täcker även lösöre och verktyg, men de värdefullaste maskinerna lönar det sig att försäkra separat.
  • Arbetskraft
    Talkoarbetarna kan man försäkra med en talkoförsäkring, som ersätter olycksfall som de eventuellt kan råka ut för. Om du anlitar avlönat yrkesfolk för byggnadsarbetet, ska du för arbetarna teckna såväl lagstadgade olycksfallsförsäkringar som pensionsförsäkringar. Entreprenörer har i allmänhet via sitt företag de försäkringar som behövs. Se till att entreprenören också har en ansvarsförsäkring.
  • Familj
    För dig själv och din familj som hjälper till på bygget är det bra att teckna olycksfallsförsäkringar. Dessutom ska du fundera på livförsäkringsskydd för familjens försörjare. Med en livförsäkring säkerställer du att dina närmaste klarar sig om något händer.